Pannavoetbal: ontstaan, uitleg, straatregels en speelveld

Pannavoetbal: ontstaan, uitleg, straatregels en speelveld Pannavoetbal is in 2015 aan een opmars bezig binnen het voetbal. Pannavoetbal is flitsend en spectaculair om naar te kijken. Tijdens pannavoetbal gaat de trukendoos open van een voetballer. Het maken van korte bewegingen en mooie acties is vaak belangrijker dan het scoren zelf. Deze vorm van voetbal kenmerkt zich door subtiele voetbewegingen. Door de snelheid en trucjes van het pannavoetbal is de amusementswaarde hoog. Dat de animo groot is blijkt ook wel uit de Panna Knock Out toernooien die in Nederland worden gehouden.

Wat is een panna?

Een panna is het Surinaamse woord voor poortje. Een panna is als een voetballer een andere voetballer door de benen heen speelt met een voetbal. Een panna kan voorwaarts, zijwaarts en achterwaarts uitgevoerd worden. Voor de voetballer die de bal door zijn benen krijgt is dit een enorme afgang. Voor een succesvolle panna is het wel van belang dat de speler, die de panna uitvoert, wel de bal in bezit houdt. Vooral in straatvoetbal probeert men vaak de tegenstander te vernederen door het uitvoeren van een panna. Een speler die de panna optimaal beheerst wordt ook wel als een pannakoning gezien.

Regels van een succesvolle panna:

  • Een panna telt alleen als degene die een panna krijgt met twee benen op de grond staat op het moment van de poort.
  • Een panna telt pas als je daarna in balbezit blijft! Dit betekent dat de bal door degene die de poort uitdeelt weer als eerst moet aanraken.
  • De voetballer die de panna uitvoert mag de benen raken van zijn tegenstander tijdens de panna.

Pannavoetbal

Ontstaan

Pannavoetbal is uitgevonden in Suriname en overgewaaid naar Nederland. Het is de meest populaire variant van straatvoetbal. Pannavoetbal is vooral groot geworden op pleintjes en kleine speelveldjes. Doordat pannavoetbal snel en spectaculair is om naar te kijken sloeg het aan bij veel jongeren. Vooral in minder bedeelde wijken is het een manier om elkaar op een sportieve manier af te troeven. Respect en sportiviteit staan centraal in het pannavoetbal. Spelers leren, door deze vorm van straatvoetbal, grote technische vaardigheden van het voetbal. De voeten moeten het werk doen. Pannavoetbal is een ware straatvoetbalcultuur geworden.

Uitleg

Pannavoetbal staat geheel in het teken van een panna. Pannavoetbal is een vorm van straatvoetbal. Bij pannavoetbal heb je 2 goaltjes waarin de voetballers kunnen scoren. Het scoren van een doelpunt is echter niet het hoofddoel. Een succesvolle panna is belangrijker dan het maken van een doelpunt. Pannavoetbal kan 1 tegen 1, 2 tegen 2, 3 tegen 3 of 4 tegen 4 gespeeld worden. Degene die een panna goed uitvoert heeft de wedstrijd gewonnen. Subtiele schijnbewegingen en trucjes zijn belangrijker dan het resultaat. Pannavoetbal gaat dus vooral om het respect af te dwingen van je tegenstander.

Straatregels

  • Degene die een panna maakt wint.
  • De winnaar van de wedstrijd blijft staan en de verliezer moet het veld verlaten.
  • Wedstrijden duren niet langer dan 5 minuten.
  • Na maximaal 5 minuten telt het doelsaldo.

Speelveld

Het pannavoetbal speelt zich meestal af op een klein stenen speelveld dat is omheind met een boarding. Door de boarding kan de bal niet uitraken. Maar op pleintjes en op straat kan met een beetje improvisatie ook een pannaveld gemaakt worden. Er zijn verschillende bedrijven te vinden die een voetbalkooi verhuren waarin pannavoetbal gespeeld kan worden. En er zijn in Nederland meerdere voetbalkooien aangelegd waar men het pannavoetbal kan beoefenen. Er is voor pannavoetbal weinig ruimte nodig.

Panna Knock Out

Er zijn officiële pannavoetbal toernooien waaraan voetballers kunnen meedoen binnen Nederland. Het grootste pannavoetbal toernooi in Nederland is Panna Knock Out. Winnaars van het prestigieuze Panna Knock Out-toernooi plaatsten zich voor de Europese cup en de wereldcup. Het eerste NK Panna Knock Out is in 2005 in Alkmaar op de Grote Markt gehouden. De winnaar van het allereerste NK Panna Knock Out in 2005 was Hoessain Kamal.
© 2015 - 2024 Infoplus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Panna Cotta, een Italiaans desertPanna Cotta, een Italiaans desertPanna cotta is een typisch Italiaans dessert op basis van room. Letterlijk betekent het gekookte room en eigenlijk is he…
Indiase drankjes: Sharbat, Jal Jeera en Aam Ka PannaGedurende de hete zomermaanden in India is het warm tot zeer warm in de meeste delen van het land. India is een heel gro…
Recept: chique chocoladetaartZoek je een makkelijk recept voor een chique chocoladetaart, dan is dit het juiste recept! Qua vullingen zijn er veel co…
Koffiesoorten: welke koffie kies jij?Koffiesoorten: welke koffie kies jij?Naast de gewone koffie zijn er natuurlijk nog heel veel andere soorten. Als je op het terras zit zie je ze wel eens de r…

Goalball: Balsport voor blinden en slechtziendenGoalball: Balsport voor blinden en slechtziendenGoalball, ook vaak geschreven als "goalbal" is een bekende teamsport die blinden en slechtzienden beoefenen, maar het sp…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Panna_(voetbal)
  • http://www.pannaknockout.org/
Infoplus (26 artikelen)
Laatste update: 10-06-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.