InfoNu.nl > Sport > Balsport > Hockey World League 2017 voor heren, live op tv

Hockey World League 2017 voor heren, live op tv

Hockey World League 2017 voor heren, live op tv Tijdens de zomer van 2017 wordt de derde ronde van de Hockey World League 2017 gehouden. Deze ronde staat ook wel bekend als de 'halvefinaleronde'. In de derde ronde kunnen de teams zich plaatsen voor het eindtoernooi van de HWL (Hockey World League). Het Nederlandse herenteam speelt zijn wedstrijden tijdens deze ronde in Londen. De wedstrijden van de Nederlandse mannen zijn live op tv te zien en worden daarnaast ook via een livestream op het internet uitgezonden. Hoe zien het programma en het speelschema van de Nederlandse heren eruit? Hoe is de geschiedenis van de World Hockey League (HWL) verlopen?

Opzet Hockey World League

De Hockey World League bestaat sinds 2012. Deze competitie voor landenteams wordt georganiseerd door de internationale hockeybond FIH (Féderation Internationale de Hockey). De Hockey World League is in de plaats gekomen voor de vroegere kwalificatietoernooien voor het WK en de Olympische Spelen: via goede prestaties in deze World League kwalificeert men zich automatisch voor die grote toernooien.

De Hockey World League bestaat iedere keer uit een cyclus van twee jaar. Alle landen die een officiële, bij de FIH aangesloten hockeybond hebben, mogen in principe aan de World League deelnemen. De laag geklasseerde landen spelen tegen elkaar in de eerste ronde. In die ronde speelt men vooral tegen landen in de eigen regio (mede om de reiskosten van kleine hockeybonden te beperken).

De beste teams uit de eerste ronde kwalificeren zich voor de tweede ronde, de 'interregionale ronde'. Aan die tweede ronde doen echter de toplanden (zoals Nederland) nog niet mee. De beste teams uit de tweede ronde mogen vervolgens meedoen aan de derde ronde, waar ook de toplanden aan zullen deelnemen. Die derde ronde is het kwalificatietoernooi voor het eerstvolgende mondiale toptoernooi (het WK of de Olympische Spelen). Na die derde ronde volgt er voor de beste landen uit de World Hockey League nog een vierde ronde, dit is de zogenaamde finaleronde. Daarin strijden de toplanden om de eindzege in de World Hockey League. Er bestaat een Hockey World League voor heren en ook een Hockey World League voor dames.

World League voor heren 2012/2013

In 2012 begon de eerste editie van de World Hockey League voor mannen. Hieraan deden 54 landen mee. Via dit toernooi kon men zich kwalificeren voor het WK hockey dat in 2014 in Den Haag werd georganiseerd. De eerste ronde van de World Hockey League werd gespeeld van augustus tot en met december 2012. De tweede ronde vond in het voorjaar van 2013 plaats.

Nederland deed pas mee vanaf de derde ronde (de halve finales). Die derde ronde bestond uit twee toernooien (twee halve finales), via welke men zich voor zowel het slottoernooi als voor het WK kon plaatsen. Eén van die twee toernooien vond plaats in Nederland (Rotterdam). In Rotterdam pakte België de toernooizege, door in de finale Australië te verslaan. Nederland werd derde op dit toernooi, door in de troostfinale Nieuw-Zeeland te verslaan.

De finale van de eerste editie van de World League voor mannen vond in januari 2014 plaats in New Delhi (India). Aan dit toernooi deden acht landen mee. Dit waren het gastland India en de landen die zich via de twee halve finale-toernooien hadden geplaatst. Nederland begon slecht aan dit toernooi met een 2-5 nederlaag tegen Argentinië. Daarna volgden in de poulefase een zege op Australië en een gelijkspel tegen België. Vervolgens won Nederland in de kwartfinale van Duitsland en in de halve finale van Australië. Uiteindelijk pakte Nederland de eindzege in deze eerste editie van de World Hockey League voor heren, door in de finale Nieuw-Zeeland met maar liefst 2-7 te verslaan.

World Hockey League 2014/2015

Aan de tweede editie van de Hockey World League doen 56 landen mee. De eerste ronde werd gespeeld in de periode juli tot en met december 2014. In het voorjaar van 2015 werd de tweede ronde gespeeld. Aan die twee rondes deed Nederland als topland niet mee. Nederland stroomde pas in bij de derde ronde (halve finale). Deze ronde bestond uit twee toernooien, het ene vond plaats in Argentinië en het andere in België.

Nederland moest deelnemen aan het toernooi in Argentinië. De poulefase van dit toernooi verliep voorspoedig. Het Nederlands herenteam werd eerste in zijn groep, via drie zeges en één gelijkspel. Uiteindelijk bereikten de Oranje mannen de halve finale, maar daarin werden ze uitgeschakeld door Duitsland, dat later dit toernooi ook zou winnen. In de troostfinale won het Nederland mannenhockeyteam van Canada, zodat Oranje uiteindelijk als derde eindigde in dit evenement. Via die derde plaats heeft Nederland zich geplaatst voor de finaleronde van de World Hockey League 2015.

Die derde ronde (halve finale) van de World Hockey League gold ook als kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen 2016 (Rio). Via de World Hockey League plaatsten zich de volgende teams voor Rio: Duitsland, Australië, België, Groot-Brittannië, Canada en Spanje. Reeds voorafgaand aan deze derde ronde hadden de volgende teams zich voor Rio gekwalificeerd, omdat zij continentaal kampioen waren: Nederland, Argentinië en India.

Slotronde (Final) HWL 2015

De finaleronde van de HWL 2015 werd gewonnen door Australië. In de finale versloegen zij België met 2-1. De derde derde plek op dit evenement ging naar India. De 'troostfinale' tussen de herenteams van India en Nederland eindigde eerst in 5-5. Vervolgens won India dankzij de shoot-outs.

Selectie Nederland voor de HWL 2017

Hoe ziet de selectie van Nederland eruit voor de Hockey World League van 2017? Voor dit toernooi selecteerde bondscoach Max Caldas de volgende spelers: Pirmin Blaak (Oranje-Rood), Sam van der Ven (HGC), Tristan Algera (HGC), Seve van Ass (Rotterdam), Sander Baart (Royal Club de Polo), Billy Bakker (Amsterdam), Bjorn Kellerman (Kampong), Robbert Kemperman (Kampong), Mirco Pruyser (Amsterdam), Glenn Schuurman (Bloemendaal), Jorrit Croon (HGC), Jonas de Geus (Almere), Valentin Verga (Amsterdam), Bob de Voogd (Oranje-Rood), Mink van der Weerden (Oranje-Rood), Floris Wortelboer (Den Bosch) Sander de Wijn (Kampong) en Thierry Brinkman (Bloemendaal).

World Hockey League 2017 - programma en speelschema

Tijdens deze derde ronde van de Hockey World League worden toernooien gespeeld op twee locaties: in Johannesburg (Zuid-Afrika) en in Londen (Engeland). Aan beide toernooien doen tien landen mee (in totaal dus twintig landen). De toernooien bestaan uit een poulefase en een knock-out-fase. In de poulefase zitten de landen in poules van vijf teams. De Nederlandse heren zitten in poule B. Hierin spelen zij tegen India, Pakistan, Schotland en Canada. Hieronder vindt u het programma van het Nederlandse mannenteam. In de loop van het toernooi worden in dit schema de uitslagen bijgehouden en wordt het speelschema ook uitgebreid en geüpdate. Behalve de HWL voor heren zendt Ziggo Sport ook de Hockey World League voor dames 2017 uit. De Hockey World League 2017 wordt door zowel het Nederlandse herenteams als het Nederlandse damesteam vooral beschouwd als een goed voorbereidingstoernooi voor het absolute hoofddoel van het hockeyseizoen: het EK hockey 2017 (Amstelveen) dat in augustus wordt gehouden.

Programma Nederland:

 • Donderdag 15 juni: Nederland-Pakistan 4-0
 • Zaterdag 17 juni: Schotland-Nederland 0-3
 • Maandag 19 juni: Nederland-Canada 3-1
 • Dinsdag 20 juni: India-Nederland 1-3
 • Donderdag 22 juni, kwartfinale: Nederland-China 7-0
 • Zaterdag 24 juni, halve finale: Nederland-Engeland 2-0
 • Zondag 25 juni, finale: Nederland-Argentinië 6-1

Live op tv

In Nederland worden de wedstrijden van het Nederlandse herenteam live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. De meeste wedstrijden uitgezonden op hun 'open net' Ziggo Sport (kanaal 14, dat gratis beschikbaar is voor alle klanten van digitale tv bij Ziggo). De poulewedstrijd Nederland-Schotland wordt echter alleen live uitgezonden op de betaalzender Ziggo Sport Extra 2. Die wedstrijd wordt later op de avond nog wel herhaald op het 'open net' Ziggo Sport.

Halve finale Nederlandse heren op het 'open net' van Ziggo Sport

Oorspronkelijk stond de wedstrijd Nederland-Engeland (halve finale) op zaterdag gepland voor de betaalzender Ziggo Sport Extra 2, maar uiteindelijk heeft men besloten om deze match toch uit te zenden op het open net van Ziggo Sport (kanaal 14) uit te zenden. Na afloop van deze wedstrijd wordt (rond 18u45) de wedstrijd van de Nederlandse dames tegen Zuid-Korea uitgezonden. Hieronder vindt u het uitzendschema van Ziggo voor de HWL 2017.

In het weekend van 24 en 25 juni was er lange tijd veel onduidelijkheid over de uitzendingen van de HWL op Ziggo Sport Totaal. In diverse programmagidsen (nota bene van Ziggo Sport Totaal zelf) werden verschillende uitzendtijdstippen en zenders genoemd voor deze wedstrijden. Op welke zender is de finale uiteindelijk live te zien? Opvallend genoeg wordt de finale Nederland-Argentinië op zondag 25 juni uitgezonden op de betaalzender Ziggo Sport Extra 2, mede omdat op het 'open net' van Ziggo Sport (kanaal 14) in de namiddag nog uitgebreid wordt nabeschouwd op de Formule 1 Grand Prix van Baku. Met enige vertraging wordt de hockeyfinale Nederland-Argentinië echter alsnog ook uitgezonden op het open net van Ziggo Sport (na de nabeschouwing van de Formule 1). Na afloop van de finale zendt men op die zender ook de poulewedstrijd uit van het Nederlands damesteam tegen China op de HWL voor vrouwen.

Uitzendschema: HWL 2017 live op tv bij Ziggo Sport

 • Do. 15 juni 18u55: Nederland-Pakistan op Ziggo Sport & Ziggo Sport Select (live)
 • Za. 17 juni 17u55: Schotland-Nederland op Ziggo Sport Extra 2 (live)
 • Za. 17 juni 21u00: Schotland-Nederland op Ziggo Sport (samenvatting)
 • Ma. 19 juni 14u55 Nederland-Canada op Ziggo Sport & Ziggo Sport Select (live)
 • Ma. 19 juni 21u00 Nederland Canada op Ziggo Sport & Ziggo Sport Select (samenvatting)
 • Di. 20 juni 14u55: India-Nederland op Ziggo Sport & Ziggo Sport Select (live)
 • Do. 22 juni 18u40: Nederland-China (kwartfinale) op Ziggo Sport & Ziggo Sport Select (live)
 • Za. 24 juni 17u10: Nederland-Engeland (halve finale) op Ziggo Sport & Ziggo Sport Select (live)
 • Zo. 25 juni 17u10: Nederland-Argentinië (finale) op Ziggo Sport Extra 2 (live)
 • Zo. 25 juni 18u10 (na Formule1): rest van Nederland-Argentinië (finale) ook op Ziggo Sport (kanaal 14)

Livestream

De wedstrijden van de Nederlandse heren zijn ook live op het internet te volgen via een stream op de Ziggo Sport Totaal App. Deze livestream is te bekijken door abonnees en via 'pay per view'. De tijdstippen waarop de livestream van de HWL op de Ziggo Sport Totaal App beschikbaar is, komen overeen met de begintijden in het uitzendschema van de live-uitzendingen op de tv, die hierboven vermeld staan. Bij de editie van 2015 was dit evenement via een livestream te zien op de website van de NOS, maar aangezien de uitzendrechten in 2017 in handen zijn van Ziggo, zal er bij de editie van 2017 dus niet meer een livestream bij de NOS te vinden zijn, doch dus wel bij Ziggo Sport Totaal.

Lees verder

© 2015 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hockey World League 2014 (Mannen) - speelschema, programmaVan vrijdag 10 januari tot en met zaterdag 18 januari 2014 wordt in New Delhi (India) de vierde ronde (finale) gespeeld…
Hockey: Champions Trophy heren 2014 - programmaHockey: Champions Trophy heren 2014 - programmaIn Bhubaneswar (India) wordt van zaterdag 6 december tot en met zondag 14 december 2014 de 35e editie georganiseerd van…
Hockey: Champions Trophy Dames 2016 live - programmaHockey: Champions Trophy Dames 2016 live - programmaIn juni 2016 wordt de Champions Trophy voor dames gehouden. Dit hockeytoernooi vindt plaats in de Britse hoofdstad Londe…
Hockey: Champions Trophy dames 2014 - speelschemaHockey: Champions Trophy dames 2014 - speelschemaVan zaterdag 29 november tot en met zondag 7 december 2014 wordt in Mendoza (Argentinië) de Champions Trophy Hockey voor…
Selectie heren en dames WK hockey 2014Van zaterdag 31 mei 2014 tot en met zondag 15 juni 2014, vinden de wereldkampioenschappen Hockey plaats in Den Haag. Het…
Bronnen en referenties
 • http://www.fih.ch/events/hockey-world-league/hockey-world-league-final-raipur-2015-m/pools-matches/matches/
 • http://nl.afstand.org/Raipur
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2014%E2%80%9315_Men%27s_FIH_Hockey_World_League
 • http://www.ziggosporttotaal.nl/nieuws/127093-oranje-vs-india-pakistan-canada-schotten.html

Reageer op het artikel "Hockey World League 2017 voor heren, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 25-06-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!