Raindropchess: schaken met ruimte voor toeval

Raindropchess: schaken met ruimte voor toeval Schaakstukken die als regendruppels op het bord terechtkomen. Op zelfgekozen velden, maar wel volgens de spelregels van het schaakspel. De volgorde van de omgedraaide kaarten bepaalt ook de volgorde waarin de stukken geplaatst worden. Zo ontstaat iedere keer een andere beginopstelling. Als je koning op het bord verschenen is, gaat het echt van start en mag je ook je stukken gaan verplaatsen. Dat is in een notendop het idee van Raindropchess.

Raindropchess is te koop als uitbreidingsset op je eigen schaakspel

Veel mensen hebben al een schaakbord en schaakstukken. Daarom is er een uitbreidingsset te koop met de aanvullend voor Raindropchess benodigde set speelkaarten alsmede 8 promotiestukken: voor zowel wit als zwart een dame, een toren, een loper en een paard. Per kleur zijn er 16 speelkaarten met daarop de koning, de pionnen en de andere schaakstukken. Om alle schaakstukken en promotiestukken netjes neer te zetten wordt een speciaal matje meegeleverd.

De promotiestukken moeten worden gebruikt als er een pion promoveert. Er kunnen dus maar 4 pionnen promoveren. Vijfde en volgende pionnen die de achterste rij halen blijven op die plek staan, ook als een van de promotiestukken inmiddels alweer geslagen was. Zowel de gewone schaakstukken als de promotiestukken mogen namelijk maar eenmaal op het bord geplaatst worden. De promotiestukken voor wit zijn lichtblauw van kleur, voor zwart zijn ze donkerblauw.

Als je zelf nog geen schaakspel hebt kun je ook een volledige set kopen met naast de speelkaarten en de promotiestukken ook een schaakbord met de reguliere schaakstukken.

De kaarten met daarop de schaakstukken worden geschud

Als eerste worden de speelkaarten geschud waarop de schaakstukken staan. De volgorde die zo ontstaat is mede bepalend voor hoe het spel zal verlopen.

Om de beurt draaien wit en zwart een kaart om en plaatsen een schaakstuk op het bord

Het spel begint met een leeg schaakbord. Om de beurt draaien wit en zwart een speelkaart van hun stapel om en plaatsen het stuk dat daarop staat op het bord. Je mag daarbij zelf kiezen waar je het stuk neerzet, maar je moet wel de gewone spelregels van schaken in acht nemen.

Bij de loper bepaalt het witte of zwarte vlakje op de kaart of deze op een wit danwel een zwart veld geplaatst moet worden.
Pionnen van wit mogen op de 2e tot en met de 6e rij geplaatst worden, die van zwart op de 7e tot en met de 3e rij.

Kaart met de Koning getrokken ? Vanaf de volgende beurt mag je ook stukken verzetten !

Als je de speelkaart met de koning omdraait komt deze op het bord terecht, maar wel op een plek waar hij niet schaak staat.
Vanaf de volgende beurt mag je dan kiezen of je een kaart omdraait of een stuk verplaatst dat al op het bord staat.

Als de laatste kaart omgedraaid is, mogen daarna uiteraard alleen nog stukken verplaatst worden.

Als je tegenstander eerder dan jij de koning op het bord heeft ben je dus een beetje in het nadeel, omdat je zelf nog geen stukken mag verplaatsen.

Opheffen van schaak kan ook door een kaart om te draaien

Als je schaak staat kun je uiteraard de koning verzetten, het aanvallende stuk slaan of een eigen stuk plaatsen tussen je koning en het aanvallende stuk van de tegenstander.

Een extra mogelijkheid is er als je nog niet alle kaarten omgedraaid hebt. Je kunt dan het stuk dat op de omgedraaide kaart staat tussen je koning en het aanvallende stuk plaatsen. Risico is wel dat je mogelijk een stuk kunt trekken dat er niet tussengeplaatst mag worden, zoals een loper van de verkeerde kleur of een pion die niet op de gewenste rij geplaatst mag worden. Als dat je overkomt kun je het schaak niet opheffen en sta je mat.

Wanneer is het Raindropchess-schaakspel afgelopen ?

Net als bij een normale schaakpartij is het spel voorbij als 1 van de partijen mat staat. Of uiteraard als er remise ontstaat, bijvoorbeeld omdat er iemand pat gezet wordt.

Ook minder goede schakers hebben nu een kans en gaan schaken leuk vinden

Omdat door het omdraaien van de kaarten het toeval een rol speelt bij Raindropchess, zijn minder goede schakers niet bij voorbaat kansloos. Het ontbreken van kennis over schaakopeningen is ook geen groot probleem meer. De ervaring leert dat daardoor jonge en onervaren spelers meer lol gaan krijgen in schaken.
© 2011 - 2024 Marcel68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De waarde van schaakstukken en beginpositiesDe waarde van schaakstukken en beginpositiesWie wil leren schaken, begint meestal met een verkenning van het bord en het spel. De waarde van de schaakstukken is dan…
Oorsprong van het schakenHet schaken is een oud bordspel. Het wordt door mensen vaak gespeeld. De meesten spelen voor plezier in de club, thuis o…
Het schaakbord: uitleg voor de beginnende schakerHet schaakbord: uitleg voor de beginnende schakerHoe ziet het bord er uit, hoe wordt het bord gebruikt, welke termen worden er gebruikt en hoe is het bord ingedeeld? Het…
Schaakregels, wat mogen de stukken?Schaakregels, wat mogen de stukken?Wie wil leren schaken, zal eerst moeten leren hoe de verschillende schaakstukken verzet mogen worden. Gelukkig is dat bi…

Het kubbspel: werpspel in teamsHet kubbspel is een relatief onbekend spel dat steeds aan populariteit wint. Het is een spel voor klein en groot waarbij…
Activiteiten met uw peuter (buiten)Activiteiten met uw peuter (buiten)Peuters vinden het lekker om buiten te spelen en ze gaan buiten echt op ontdekkingstocht. Ze gaan op zoek naar insecten,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alsen, Pixabay
  • www.raindropchess.nl
Marcel68 (30 artikelen)
Laatste update: 14-03-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.