Bewijzen en feiten over doping in het profvoetbal

Bewijzen en feiten over doping in het profvoetbal Wie denkt dat voetbal een schone sport is komt bedrogen uit. Dagblad 'de Gelderlander' deed in maart 2013 een bronnenonderzoek en kwam tot een opmerkelijke conclusie: in het recente verleden hebben voetballers middelen gebruikt die de prestaties verbeterden. En daar zijn bekende ex-voetballers van beroemde clubs bij. Arsenal gebruikte in 1925 al doping. Bij Juventus was het gebruik van epo even normaal als de training. Feyenoord won de cup met een drankje en een pilletje. Franz Beckenbauer kreeg zijn eigen eerder afgenomen bloed weer in zijn billen teruggespoten. Na een opvallend goede prestatie van het Algerijnse voetbalteam op het WK voetbal van 1982 bleken jaren later zes ex-internationals samen acht zwaar gehandicapte kinderen gekregen te hebben. En het grote Ajax uit de jaren 70 van de vorige eeuw kreeg 'hagelslag', waardoor de spelers bleven lopen. De Deutsche Mannschaft van 1954 won de wereldtitel met het middel pervitin. Zou er nu nog steeds worden gebruikt?

Voetbal is nog steeds 'schoon' in de publiciteit

Regionaal dagblad 'de Gelderlander' publiceerde op 15 maart 2013 een opmerkelijk artikel: "Ook doping in voetbal." Bronnenonderzoek van die krant leverde een even opmerkelijke als schokkende conclusie op: in het recente verleden hebben voetballers middelen gebruikt die de prestaties verbeterden. Het wielrennen ligt zwaar onder vuur vanwege dopingaffaires, maar het voetbal blijft in de publiciteit 'schoon', terwijl er dus wel wordt gebruikt; en stevig ook. Hoe anders is het bij het wielrennen.

Wielrennen: dopinggebruik wordt al jaren nauwlettend in de gaten gehouden

Een sportliefhebber is het uiteraard niet ontgaan. De ontmaskering van gerenommeerde wielrenners. Dopingzondaars die hard werden gestraft. Lance Armstrong is al zijn Tour de France titels kwijt en daarbij het niet onaanzienlijke prijzengeld. Micheal Boogaard kon niet meer onder de leugens uit. De Spaanse dopingarts Fuentes die minstens 200 sporters met bloeddoping hielp, maar daarvan werden alleen de wielrenners bij de Spaanse justitie bekend.

Alberto Contador, clenbuterol en de straf

In 2010 werden in de urinesporen van wielrenner Alberto Contador sporen gevonden van het groeimiddel clenbuterol. De gemeten waarde was 50 picogram. Contador verdedigde zich door te vertellen dat hij zonder het te weten vervuild vlees had gegeten: rundvlees, waarin de groeihormonen clenbuterol waren verwerkt. Zijn verweer werd met hoon aangehoord, waarna de wielrenner werd geschorst en al zijn behaalde overwinningen vanaf 2010 moest inleveren.

Bron: Ronnie Macdonald, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Ronnie Macdonald, Flickr (CC BY-2.0)

Arsenal: eerste dopinggebruik in het profvoetbal (1925)

Waarschijnlijk is bij Arsenal het eerste dopinggebruik in het profvoetbal aangetoond. Manager Lesley Knighton gaf zijn spelers voor een FA Cupwedstrijd 'kleine zilveren pilletjes' die hij van een arts (fan van de club) kreeg. De spelers hadden een niet te stuiten energie, maar tevens een enorme dorst. Na de wedstrijd werden de meeste spelers niet lekker en weigerden daarna de pillen nog een keer te gebruiken.

Die Deutsche Mannschaft won in 1954 de wereldtitel met methamphetamine

Wetenschapper Erik Eggers bracht in de openbaarheid dat de Duitse nationale ploeg in 1954 pervitin had gebruikt. Een methamphetamine die in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt door de Duitse soldaten. Het middel zet angsten om in agressie. Voor voetballers die tegen het toen onverslaanbaar geachte Hongarije de finale moesten spelen een blijkbaar goed middel. Duitsland won de wedstrijd met 3-2.

Inter Milan kreeg in de jaren zestig Café Herrera

Internazionale had in de jaren zestig Helenio Herrera als trainer. Hij had zijn koffie: 'Café Herrera'. Koffie met iets 'speciaals'. De spelers zwegen, ook al wisten ze dat ze iets bijzonders in de koffie kregen toegediend. Ferruccio Mazzola sprak er later wel over. Mazzola: "In 1967, voor een wedstrijd tegen Como, kregen we weer 'Café Herrera'. Daarna ben ik drie dagen en nachten van slag geweest. Ik hallucineerde aan een stuk door. Er zaten amfetaminen in de koffie."

Der Kaiser Franz Beckenbauer werd in de jaren zeventig op een speciale manier voorbereid op wedstrijden

De Duitser heeft ooit onthuld dat hij in de jaren zeventig op een speciale manier werd voorbereid op wedstrijden. Een of twee maal per week werd bij hem bloed afgenomen dat daarna weer terug in zijn billen werd geïnjecteerd. Franz Beckerbauer:" Injecteren met je eigen bloed veroorzaakt een ontsteking. Daardoor gaat je lichaam extra bloedcellen aanmaken en dat geeft je meer uithoudingsvermogen."

Het grote Ajax uit de jaren zeventig witte pil en een capsule

In 1973 onthulde Barry Hulshoff in Vrij Nederland: " voor een uitwedstrijd in 1988 tegen Real Madrid kregen we een witte pil en nog iets anders in een capsule. We noemden het 'hagelslag'. Daarna voelden we ons enorm sterk en we bleven maar lopen." Volgens Barry Hulshoff gebeurde het toedienen van de pillen vaker.

Feyenoord in 1980 bekertje drank, een pilletje en een prikje

Jan Peters verklaarde in Het AD dat in zijn tijd bij Feyenoord het gebruik van doping normaal was. Ook in 1980 tijdens de bekerwinst op Ajax. Jan Peters: "We kregen een bekertje met een klein beetje drank. Daarna een pilletje. En toen een prikje. We liepen die dag de hekken eruit. De medische staf sprak er verder niet over, wij wisten dat we er ook niet over moesten praten. Ook voor andere belangrijke wedstrijden namen we iets."

NEC in de jaren zeventig en tachtig "een heel tablet. Ik zou gek zijn geworden"

In de jaren zeventig en tachtig had NEC een naam in het voetbal. Een speler van een toenmalig elftal van NEC, die anoniem wenst te blijven, onthulde in maart 2013 tegen de Gelderlander: "Ik heb zelf ook wel eens iets genomen, omdat ik eigenlijk niet kon spelen in een belangrijke wedstrijd. Ik kreeg een half tabletje, kon zonder problemen de wedstrijd uitspelen, maar lag wel de hele nacht te stuiteren. Andere spelers kregen die pilletjes iedere wedstrijd en namen dan gewoon een hele. Ik zou gek zijn geworden."


Juventus prestatieverhogende middelen waren gemeengoed

Het Italiaanse Juventus is een club met naam in de hele wereld. In het midden van de jaren negentig stapelden de successen zich opeen. Drie landstitels, de Europacup, de Europese Supercup en de Italiaanse beker. Totdat in 2002 het keiharde bewijs werd geleverd dat de spelers enorme hoeveelheden prestatieverhogende middelen kregen voorgeschreven door clubarts Riccardo Agricola. Epo was daarbij een normaal middel.

De bloedwaarden van spelers waren onwaarschijnlijk. Didier Deschamps, de Franse international, scoorde bijvoorbeeld bij diverse metingen tussen 35 en 52. Ook Conte, Tacchinardi, Birindelli, Del Piero, Dimas, Pessoto, Montero en Torricelli kregen epo toegediend. Clubarts Agricola had meer in zijn bagage die werden ontdekt bij een inval. Middelen (281) die voornamelijk alleen op recept verkrijgbaar waren. Spelers hadden dus medicijnen nodig om kwalen die ze tijdens hun carrière hadden opgelopen te behandelen. Maar liefst 23 spelers gebruikten een antidepressivum en 24 spelers een middel tegen hartkwalen.

Er kwamen vele rechtszaken, slechts één persoon werd veroordeeld: de apotheker die de middelen leverde. Juventus, de werkgever van arts en spelers werd nooit vervolgd. De Italiaanse voetbalbond, de Uefa en de dopingsinstanties hebben nooit iets ondernomen om deze zaken aan te pakken.

Algerijns voetbalelftal WK Spanje 1982 goed, daarna familiedrama's

In 1982 werd in Spanje het WK georganiseerd, waar het team van Algerije de hele voetbalwereld verraste. Voor de WK werd een teamarts uit de Sovjet-Unie aangesteld door de Algerijnse voetbalbond. Deze gaf de spelers van het nationale team preparaten.
Toen enkele spelers elkaar na een paar jaar op een trainerscursus weer ontmoetten, kwamen ze tot een schokkende ontdekking: ze hadden bijna allemaal een gehandicapt kind gekregen. Zes ex- internationals kregen samen acht zwaar gehandicapte kinderen. Dit kon geen toeval zijn.

Toni Schumacher ontslag en geen oproep meer voor de Duitse nationale ploeg na bekentenis

In 1986 verschijnt het boek 'Der Anpfiff' van de Duitse doelman Toni Schumacher die op dat moment nog in de sport actief was.. Daarin schreef hij over zijn eigen dopinggebruik en onthulde dat in iedere kleedkamer van de Bundesliga werd gebruikt. Bij het Duitse Elftal werd ook gerommeld met hormonen en onduidelijke injecties. Na het verschijnen van het boek werd Schumacher ontslagen bij 1.FC Köln en uit het nationale team gezet door Franz Beckenbauer.

Marseille wint de Europacup in 1993 met geïnjecteerde spelers

Jean-Jaques Eydelie deed na zijn voetbalcarrière bij Marseille een opzienbarende bekentenis. In 1993 kregen de spelers voor de finale van de Europacup verplicht een injectie. De spelers accepteerden dit zonder protest. Alleen Rudi Völler weigerde. Uitslag finale: Marseille - AC Milan: 1-0. Bovendien was er een systematisch dopingprogramma bij Marseille. In hun biografieën bevestigden Chris Waddle en Tony Cascarino de bekentenissen van Eydelie.

Wielerdopingarts Fuentes duikt op in onderzoek bij de plotselinge topploeg Real Sociedad

Real Sociedad werd in 2002 plotseling een Spaanse topper en bleef dat tot 2008. In dat jaar werd Badiola de nieuwe voorzitter die een financieel onderzoek startte. Daarbij ontdekte hij dat er vanaf 2002 ieder jaar voor 300.000 euro aan medicijnen was ingekocht die nergens werden verantwoord. De middelen bleken te zijn aangeschaft bij dokter Fuentes: de dopingarts die meer dan 200 sporters, waaronder veel wielrenners, van epo voorzag.

Mexico 2011, het WK voetbal onder 17 jaar en clenbuterol

In 2011 werd in Mexico het WK voetbal voor teams onder 17 jaar georganiseerd. Er werden bij deze jeugdige voetballers dopingtests afgenomen met schrikbarende getallen als resultaat:
  • 24 deelnemende landen
  • 208 dopingtests werden afgenomen.
  • Niet minder dan 109 urinestalen bevatten het middel clenbuterol.
  • Slechts 5 landen waren 'schoon' o.a. Nederland.
  • De gemeten waarden: tussen 50 en 300 picogram.
  • Drie voetballers hadden zelfs een waarde tussen de 300 en 1300 picogram. (6x tot 25 x de waarden van Alberto Contador)

Cijfers en conclusies volgens de FIFA

Na het bekend worden van de positieve uitkomsten liet de wereldvoetbalbond FIFA onmiddellijk een onderzoek instellen naar vlees dat in spelershotels werd gebruikt. Uitkomst en maatregelen:
  • 30 procent van het vlees was volgens de FIFA met clenbuterol besmet.
  • conclusie FIFA: alle positieve spelers zijn dus onschuldig.
  • Dopingautoriteiten namen deze conclusie klakkeloos over.
  • Niet één voetballer werd gestraft.
  • Alle positieve tests verdwenen in de prullenbak.
  • Niet één nationale bond of internationale federatie ondernam actie.

43 dopinggevallen geconstateerd in het Europees profvoetbal sinds 1995. Enkele voorbeelden.
Naam speler Zijn voetbalclub Het middel
Harald WapenaarFC Utrechtefedrine
Frank de BoerBarcelonanandrolon
Edgar DavidsJuventusnandrolon
Tamas PetoNACnarandrosterone
Aleksei BerezinskiFortuna Sittardstanazolol
Mitchel PiquéExcelsior´wonderdrank´
Jaap StamLazio Romanandrolon
Roland WohlfahrtVFL Bochumnorefedrine
David GarcionLillenandralon
Holge GerkeMSV Duisburgphenylephrin
Cyrille PougetBordeauxnandralon
Dominique ArribagéToulouse nandralon
Antoine SibierskiAuxerrenandralon
Al- Saadi Al- Quahafi Perugianandrolon
Raymond KallaVFL Bochumtriamcinolon
Daniel GomezAllemania AachenMethylprednisolon
Jegor TitovSpartak Moskoubromantan
Rio FerdinandManchester Unitedmissen van controle
Manuel CorneliusTB Berlinnandrolon
Christian BucchiPerugiaanabolen
Salvatore MonacoiPerugiaanabolen
Fernando CautoLazio Romanandrolon
Pep GuardiolaBrescianandrolon
Marko RehmerHerta BSCbethamethason
Marco BorielloAC Milan cortisone
Oliver Kahn Bayern Münchencontroles ontlopen

Maatregelen wielrennen en voetbal tegen dopinggebruik

Wielrennen

Het wielrennen probeert al jaren een schone sport te creëren, maar merkt onophoudelijk hoe moeilijk het is om dat te bereiken.
Toch wil men onderste stenen boven krijgen en nieuwe gevallen voorkomen met onder andere:
  • Bloedpaspoorten.
  • Where-abouts.
  • Controle van de top en veel willekeurige renners na een wielerkoers.
  • Vele onverwachte controles ook buiten de wedstrijden.
  • Zware straffen als schorsingen, ontnemen titels en terugvorderen prijzengeld.

Voetbal
De voetballerij doet alsof de neus bloedt. Er is toch niet zo veel aan de hand?
  • Dus zijn er nauwelijks controles op het gebruik van stimulerende middelen.
  • Per jaar worden 100 controles uitgevoerd bij 50 verschillende wedstrijden uit de eredivisie, eerste divisie en de bekercompetitie. Er lopen dus spelers rond die in hun hele carrière nog nooit zijn gecontroleerd.
  • Dit geldt ook voor andere Europese competities.
  • In grotere internationale wedstrijden wordt meer gecontroleerd.
  • Juist daarin worden de meeste dopinggevallen geconstateerd.
  • De dopingzondaars krijgen nauwelijks een echte straf.

Er wordt dus al sinds de jaren 50 door voetballers doping gebruikt, maar men onderneemt daar nauwelijks iets tegen. "Onze" Nederlandse jongens Frank de Boer, Edgar Davids, Harald Wapenaar en Jaap Stam gebruikten, maar welke straf kregen zij? Het spuitende en slikkende Juventus heeft geen titel, punten of geld hoeven in te leveren. Welke spelers kunnen in de toekomst op de lijst van dopingzondaars worden toegevoegd?
© 2013 - 2024 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Doping – Jean NelissenrecensieRecensie: Doping – Jean NelissenIn 2000 publiceerde Jean Nelissen het boek 'Doping - het duivelse spel met leven en gezondheid'. Hierin vertelt hij over…
Uiteenzetting: DopinggebruikUiteenzetting: DopinggebruikDeze uiteenzetting heeft als onderwerp dopinggebruik. In dit voorbeeld worden argumenten, tegenargumenten en weerlegging…
The Program: een film over Lance ArmstrongThe Program: een film over Lance ArmstrongIn 2015 ging de film over wielrenner Lance Armstrong en zijn dopingverleden in première. In 2012 beschuldigt het Amerika…

Copa Latina: de laatste vier edities, 1953-1957Copa Latina: de laatste vier edities, 1953-1957Na de eerste vier toernooien van 1949 tot 1952 is de Copa Latina uitgegroeid tot het belangrijkste internationale bekert…
Copa Latina: voorloper van de Europacup, 1949-1952Copa Latina: voorloper van de Europacup, 1949-1952Het idee was niet nieuw: de beste clubs uit verschillende landen om een beker laten spelen. Het beste voorbeeld daarvan…
Bronnen en referenties
Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 22-10-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.