Verschillende sporten combineren

Verschillende sporten combineren De een sport niet en de ander sport voor drie en alles wat daar tussen zit. Zo uitlopend is het als we het over actief sporten hebben. Immers, het sporten is grofweg in te delen in enkele groepen. De grote liefhebber die niets liever doet, degene die het wel aardig vindt of niet maar snapt dat het beter is voor de gezondheid en degene die er niets van moet weten en accepteert dat het niet sporten de gezondheid zeker niet ten goede komt. Die eerste groep, zeker als men sporten combineert, is de groep waar in dit artikel de nadruk op ligt.

Waarom meer sporten combineren?

Als je graag sport, en het niet vanuit een obsessie is ontstaan (waarover verderop in dit artikel meer), dan kan dat prima. Je moet wel over wat zaken nadenken en kijken of spiergroepen niet tegendraads gecombineerd worden. Dat zou je kunnen stagneren in het proces. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan sporten waar je beenspieren langer moeten worden en als je daarnaast een sport doen die de beenspieren door het sporten als het ware inkort, dan stagneer je jezelf. Het voelt niet goed en je sport komt niet volledig tot uiting. Dit alles nog even los van mogelijke blessures. Een goede trainer kan je helpen bij dit proces, hij/zij weet wat goed is en wat niet.

De redenen dat iemand meerdere sporten wil beoefenen kunnen heel uiteenlopend zijn, zoals:
  • Gek op teamsporten en het sociale karakter.
  • Gewoon lekker veel bewegen, voel je je goed bij.
  • Heerlijk (geestelijk) ontspannen door alleen te sporten (bijvoorbeeld in de natuur).
  • Graag veel sporten en dan de diversiteit juist aantrekkelijk vinden.
  • Zeker weten dat je alle spieren optimaal traint.
  • Een lievelingssport en daarnaast een pure conditiesport.

De lol van het sporten

De lijst kan nog wel langer worden, maar waar het bij sporten ook om gaat is simpelweg de lol van het sporten c.q. van het spelletje. Sporten werkt voor het lichaam al goed, maar ook de geest profiteert er zoveel meer van mee als je er echt van kunt genieten. Als je er een blij gevoel van krijgt en/of je je volledige kunt focussen op de sport en de dagelijkse “sores” even thuis kunt laten.

De meeste mensen hebben een druk bestaan en de meeste menselijke processen spelen zich voornamelijk in het hoofd af. Als je dan een goede uitlaatklep hebt en je al die processen even kunt laten voor wat het is, dan helpt het je in balans te komen en/of te blijven.

"Een gezonde geest woont in een gezond lichaam. Doe wat je kunt doen voor een optimale combinatie."

Blessures

Helaas geven recente onderzoekcijfers aan dat we veel blessures oplopen (blessures waar men een arts voor consulteert), zeker de frequente sporters. Er is een toename van maar liefst 5% te zien onder de groep tot 35 jaar. Waarbij het bijna 80% mannen betreft, mannen die meerdere sporten beoefenen. Waarbij een groot deel ook terug te vinden is onder de teamsporters.

De groep vrouwen is nauwelijks gestegen, alleen zijn de meeste blessures binnen die groep die meer dan één sport beoefent. Waarbij zowel binnen de groep mannen als vrouwen, hardlopen er bijna als vanzelfsprekend bij hoort. Echter, door het “zelf” te gaan lopen (bijvoorbeeld voor de conditie), is het ook een bron van blessureleed. Ook hardlopen is een sport die je moet “leren”, hoe vreemd het ook klinkt. Je moet de juiste schoenen dragen, de voeten goed afwikkelen, de armen in de juiste stand voor een goede houding en langzaam opbouwen en bijhouden.

Obsessie

Helaas blijkt ook dat er zo’n 8% mensen, merendeel vrouwen, de sport obsessief op gaat pakken. Gestart voor een gezonder en/of beter getraind lichaam en/of gewoon omdat je het leuk vind, en enig moment niet meer zonder kunnen. Angstig om bijvoorbeeld aan te komen in gewicht of het prettige gevoel tijdens en na het trainen kwijt te raken etc. Op zich is sporten goed en is meerdere sporten combineren prima, maar als het een obsessie wordt, kan het je ook stagneren. Dan geniet je niet meer van de sport, omdat je het jezelf oplegt. Het wordt een dwangmatigheid en andere zaken worden naar de achtergrond geschoven.

Conclusie

Sporten is goed voor lichaam en geest en meerdere sporten, mits met beleid, uitoefenen is ook meer dan prima. Het moet wel in te passen zijn in je (drukke) leven en mag geen andere zaken opzij schuiven. Daar merk je in de beginfase nog niet zoveel van, maar enig moment raak je uit balans. Zelfs bij topsporters zie je dat nog wel eens gebeuren. Alert zijn hierop en vooral genieten van de sport!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen door sportenAfvallen door sportenAfvallen door sporten en bewegen is vaak veel effectiever dan gewicht verliezen door middel van minder eten. Wanneer je…
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
Afvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenAfvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenSteeds meer mensen willen graag wat kilo's kwijtraken. Wil jij ook afvallen? Dan zul je ook echt moeten bewegen. Dit is…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…

Weerstandsbanden, een goedkope sportschool thuisWeerstandsbanden, een goedkope sportschool thuisSportscholen zijn tegenwoordig hip maar hierdoor ook vaak druk, waardoor men soms in de rij moet staan voor het volgende…
5 oefeningen voor grotere kuitspierenEen van de moeilijkste spiergroepen om te trainen zijn de kuitspieren. Over het algemeen heeft men voor het ontwikkelen…
Bronnen en referenties
  • B. Veugelers – afstudeerscriptie (LO)
  • H. Ericcson – Philadelphia University
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.