Hardlopen in de regen, hoe, wat, tips en advies

Je wilt gaan hardlopen terwijl het regent. Wat voor kleding trek je aan? Hoeveel kleding trek je aan? Waar moet je op letten? Is het wel verstandig om in de regen te lopen? Word ik ziek of verkouden van hardlopen in de regen? Kun je gezond lopen wanneer het water uit de hemel giet? Enkele tips voor hardlopen als het regent. Hardlopen in de regen is niet altijd een pretje. Toch kun je niet altijd voorkomen dat je in de regen loopt. Soms komt de regen onverwacht of regent het de hele dag maar wil je toch je training doen. Wat kun je het beste doen in dat geval?

Wat voor kleding trek ik aan als het regent?

Als het regent is het zaak om ervoor te zorgen dat de regen je lichaam niet kletsnat maakt. Dit kun je doen door het 3-lagen systeem te hanteren. Dit houdt in dat je 3 lagen kleding over elkaar hebt (bij je bovenlichaam). De buitenste laag is een windjack of trainingsjack. Het liefst natuurlijk eentje die waterdicht is. Daaronder doe je 2 lagen kleding. Draag altijd hardloopkleding die ademt. Zo kunnen de warmte en het vocht afgevoerd worden en blijft je lichaam redelijk warm. Doe als het regent altijd een lange broek aan. Het beste is nog om een lange tight aan te doen met daaroverheen een heel dunne hardloopbroek.

Je kunt naar een hardloopspeciaalzaak gaan om speciale regenkleding voor hardlopers te kopen, maar ook winkels als Aldi en Lidl hebben vaak prima spul in de schappen en zij hebben dat voor een erg lage prijs..

De meeste hardloopschoenen gaan erg soppen als ze doorweekt raken. Als je meerdere paren schoenen hebt, let dan op bij welke schoenen dit het minste is. Je kunt het soppen ook beperken door je veters iets strakker te strikken. Verder kun je als het koud is eventueel een dunne (hardloop)pet opzetten.

Waar moet ik op letten als ik hardloop in de regen?

Zorg ervoor dat je niet onderkoeld raakt. Het is daarom belangrijk om ook de temperatuur en windkracht te checken. Als het koud is en hard waait is het nog meer opletten geblazen. Wees extra op je hoede met voldoende kleding. Houdt er ook rekening mee dat je schoenen vies kunnen worden. Als je je (nieuwe) schoenen mooi wil houden, kun je beter andere schoenen aan doen.

Verder moet je extra voorzichtig zijn in het verkeer, vooral als het hard regent. Sommige fietsers kijken maar enkele meters onder hun paraplu vooruit en als het hard regent hebben automobilisten ook een beperkt zicht. Sommige klinkerstraten kunnen glad zijn, ga daar niet te hard door de bocht.

Als je hardloopt met je mobiele telefoon of andere elektronica, zorg er dan goed voor dat deze droog blijven. Als je ze alleen ander je jasje stopt kunnen ze toch nog behoorlijk nat worden en mogelijk zelfs kapot gaan, dat is het natuurlijk niet waard.

Word ik verkouden als ik hardloop in de regen?

Van hardlopen in de regen wordt je niet zo maar verkouden. Zolang je zelf droog en op temperatuur blijft is er absoluut geen reden om verkouden te worden. Echter, als je helemaal nat wordt en afkoelt omdat je bijvoorbeeld het laatste stukje naar huis wandelt, is de kans wel aanwezig. Zorg er daarom voor dat als je toch nat wordt, je na je training snel thuis een douche neemt en weer lekker droge kleren aan doet.

Vragen over hardlopen in de regen

Ren je sneller in de regen?

Er zijn natuurlijk een aantal voordelen aan regen. De grootste is dat je het niet te warm krijgt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam geen energie hoeft te verspillen aan het afkoelen van je lichaam. Dit is natuurlijk winst voor een loper. Dan moet het wel redelijk hard regenen. Het is namelijk zo dat als het nauwelijks regent, maar de luchtvochtigheid toch erg hoog is, je zweet niet makkelijk verdampt en daardoor stijgt je lichaamstemperatuur toch een hoop.

Verder zou er meer zuurstof in de lucht zitten aangezien regen uit water bestaat en water uit zuurstofmoleculen en waterstofmoleculen bestaat. Of dit echt significant meer zuurstof in de lucht brengt is onduidelijk. Feit blijft dat veel hardlopers het niet erg vinden als het halverwege een wedstrijd gaat regenen. Voor de start liever niet, je wilt niet koud aan de wedstrijd beginnen.

Is hardlopen in de regen gezonder?

Sommige hardlopers beweren dat hardlopen in de regen juist extra gezond is. Een van de reden is dat er minder schadelijke stoffen en gassen (zoals uitlaatgassen) in de lucht zitten. Dit is natuurlijk waar, maar of het gezondheidseffect te meten valt, is te betwijfelen.
© 2014 - 2024 Infoteuryannick, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopenHardlopen is een zeer populaire sport, het is zelfs de meest beoefende sport in Nederland. Er zijn veel verschillende re…
Snelheid bevorderende hardloopkleding in de kouSnelheid bevorderende hardloopkleding in de kouProfessionele hardloopkleding geschikt voor lage buitentemperaturen is volop verkrijgbaar. Moderne kunststof kleding hou…
Trainingsschema 10 km hardlopenTrainingsschema 10 km hardlopen10 kilometer hardlopen is voor veel beginnende hardlopers een pittige, maar haalbare uitdaging. Afhankelijk van je basis…
Hardlopen en (water) drinkenHardlopen is een van de populairste en meest inspannende sporten. Je lichaam verliest door die hoge intensiteit tijdens…

Trainingsschema: van 0 naar 30 minuten hardlopen in 16 wekenJe wilt gaan hardlopen, maar je weet niet hoe je moet beginnen? Met dit schema loop je in 16 weken 30 minuten achter elk…
Kan iedereen een topsporter worden?Kan iedereen een topsporter worden?Topsporter worden, hoe doe je dat? Het leven van een topsporter ziet er voor veel mensen aantrekkelijk uit. Profvoetball…
Bronnen en referenties
  • http://www.prorun.nl/training/artikelen/trainen-in-de-regen, bezocht op 12-9-2014
Infoteuryannick (36 artikelen)
Laatste update: 16-10-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.