Sportblessures: voorkomen is beter dan genezen

Sportblessures: voorkomen is beter dan genezen Is sport wel zo gezond als beweerd wordt? Hoe zit het dan met blessures? Is sporten onnodig risico nemen, of kunnen we veilig sporten als we de nodige voorzorgsmaatregelen treffen? Een groot deel van de eerste hulp wordt verleend aan mensen met sportblessures, steeds vaker hoor je dat sporten helemaal niet gezond is en topsporters leven gemiddeld korter. Hoe kun je met plezier sporten en zo min mogelijk blessures oplopen?

Fair play

Bij contactsporten is Fair play erg belangrijk. Door respectvol met andere spelers om te gaan en je aan geschreven en ongeschreven regels te houden, blijft het spel voor iedereen leuk en voorkom je bovendien blessures.

Sportuitrusting

Een goede sportuitrusting is van belang bij het voorkomen van blessures. Kleding mag niet knellen omdat dan de bloedsomloop wordt belemmerd en er kunnen verschillende soorten huidirritatie ontstaan. Verder moet kleding aangepast worden aan de omgeving waarin je sport. Er moet rekening worden gehouden met weersomstandigheden, bij koud weer is het verstandig om meerdere lagen over elkaar te dragen. Een goed vochttransport is van belang om te zorgen dat de huid relatief droog blijft zodat je niet te veel afkoelt.

Bij schoenen is draagcomfort, steun en schokdemping belangrijk. De perfecte schoen bestaat niet, maar door het grote aantal verschillende soorten schoenen dat op de markt is, kan iedereen wel een schoen vinden die aan zijn of haar wensen voldoet. Laat je adviseren in een speciaalzaak en bezuinig vooral niet op het dragen van goede schoenen.

Verdere uitrusting is afhankelijk van de sport die je beoefent. Bescherming is bij veel sporten belangrijk. Draag wanneer dat nodig is een helm, beschermers of een bodyprotector. Bij sporten zoals tennis en hockey is het van belang dat je een racket of stick kiest die het best aan jouw persoonlijke eisen voldoet. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende maten, gewichten en materialen beschikbaar en het niveau waarop je speelt en je leeftijd kunnen van belang zijn.

Warming-up

Bij alle sporten is een goede warming-up zeer belangrijk. Een goede warming-up heeft invloed op je kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen. Goed doorbloede spieren zijn minder kwetsbaar dan koude, stijve spieren. Door middel van een warming-up wordt je lichaam voorbereid op de sportieve prestaties dat het daarna moet gaan leveren. De hartfrequentie en de inhoud van de hartspier nemen toe. Daardoor kan het hart meer bloed per minuut rondpompen. Dit is van belang omdat de spieren meer zuurstof nodig hebben. De luchtwegen worden wijder, omdat er meer longblaasjes opengaan. Ook de doorbloeding van de longen neemt toe. Daardoor kan er meer zuurstof worden opgenomen. De lichaamstemperatuur in de spieren wordt hoger. Dit versnelt de stofwisseling waardoor de spieren makkelijker beschikken over de nodige energie. De hersenfuncties passen zich aan, van rust naar inspanning. Bovendien zorgt een warming-up voor mentale voorbereiding waardoor je je beter op de activiteit kunt concentreren.

Natuurlijk kunnen niet alle blessures voorkomen worden, maar door een sportieve instelling, goede uitrusting en een goed opgebouwde training met een warming-up is de kans op een blessure al aanzienlijk kleiner. Zorg er altijd voor dat je goed voorgelicht bent over de risico’s van jouw sport en bezuinig nooit op de aankopen voor een goede uitrusting. Zo kunnen blessures voorkomen worden en kan iedereen met plezier blijven sporten.
© 2008 - 2024 Ariane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Het nut van een warming-up bij sportenHet nut van een warming-up bij sportenIn een goed trainingsschema is een warming-up onmisbaar. Dit stimuleert de bloedsomloop en zo bereidt het lichaam zich v…
Sportblessure te voorkomen via je gezonde verstandSportblessure te voorkomen via je gezonde verstandGezien het grote aantal sportblessures, vooral tijdens wedstrijden, zou je bijna vergeten dat sport in principe een gezo…
Aan hardlopen beginnenHet is zomer en je wilt je buikje kwijt. Dan is hardlopen goed om samen met het lijnen te doen. U kunt ook gewoon uw con…

Spinning, fietsen voor je conditieSpinning, fietsen voor je conditieEen zeer populaire groepsles op menig sportschool is spinning, oftewel indoor cycling of RPM genoemd. Deze conditiesport…
Fitnessoefeningen voor de fitnessbalFitnessoefeningen zijn gemakkelijk thuis te doen. We kennen de klassieke grondoefeningen zoals push ups en sit ups. Voor…
Bronnen en referenties
  • CBS Rapportage Sport 2006 www.voorkomblessures.nl
Ariane (1 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.