InfoNu.nl > Sport > Geschiedenis > Geschiedenis Ajax

Geschiedenis Ajax

Geschiedenis Ajax Ajax is wereldwijd bekend. Vooral omdat er grote namen gespeeld hebben, o.a. Cruijff, Swart, Keizer, De Boer, Kluivert en Stam. Ajax is een professionele voetbalvereniging en bedrijf. Ajax speelt al een hele tijd in de Eredivisie, en is nooit gedegradeerd. Hieronder volgt een gehele geschiedenis over een van de populairste voetbalclubs van Nederland, AFC Ajax.

De geschiedenis van Ajax


Het allereerst begin van Ajax

De populairste club van Ajax in 1894 was Blauw-Wit. Een paar vrienden bedachten de naam ‘Union’, maar dat werd als snel veranderd in ‘Footh-Ball Club Ajax’ (met de spelfout). De club werd dus vernoemd naar de Griekse oorlogsgod, Ajax. In 1900, op 19 maart werd Ajax echt opgericht, en de voorzitter was Floris Stempel. Niet veel later werd er een stadion gebouwd. En mede daardoor kwam Ajax aan het ‘Joodse imago’, supporters moesten namelijk met de tram door de Joodse wijk, om bij het stadion te arriveren. Later werd dat als geuzennaam gebruikt, en daarna als spreekkoor.

Ajax zijn Gouden jaren

De gouden jaren voor Ajax braken aan in de jaren 70, waar Johan Cruijff, Sjaak Swart, Piet Keizer en Johan Neeskens opgroeiden. Toen Won Ajax driemaal de Europcup I, en werd wereldwijd bekend. Eind jaren 80 braken er wat minder goede tijden aan, Ajax-supporters vochten bij een UEFA-Cup wedstrijd tegen Austria Wien, wat bijna tot degradatie van club leidde. Zover kwam het niet gelukkig, Ajax liet jongere spelers doorstromen, en bracht spelers groot. Namen als Patrick Kluivert, Michael Reiziger, Edgar Davids en Frank de Boer verschenen bij de club. Met succes, in die jaren won Ajax driemaal de landstitel. Ajax hees zichzelf met hulp van Louis van Gaal weer naar de top, en kon weer trots op zichzelf zijn. De Godenzonen wonnen de Champions League in 1995; en acht spelers vertrokken naar FC Barcelona.

Ajax Stadions

Ajax speelde voor de oprichting van de club op het Willemspark bij de Vondelsbrug (nu met de naam Valeriusplein), maar toen de club was opgericht verhuisden ze naar de Buiksloterham, aan het einde van de Laanweg. In 1901 gingen ze dichterbij de Buiksloterspont spelen. In 1907 huurde Ajax een klein stadion op het huidige Christiaan Huygensplein, waar zo’n 15.000 man de wedstrijd kon volgen. In 1934 zocht Ajax en groter op en vertrokken ze naar stadion ‘De Meer’ (29.500) aan de middenweg. Voor grotere wedstrijden kon het Olympisch Stadion (64.000) gebruikt worden. En vanaf 1996 speelt Ajax in de ArenA, en bied ruimte aan zo’n ruim 51.000 man.

Aartsrivale van Ajax

De aartsrivaal van Ajax is Feyenoord. Ajax uit Amsterdam, Feyenoord uit Rotterdam. Allereerst verschillen de meningen over welke stad natuurlijk ‘beter ’is. Qua statistieken valt Feyenoord toch buiten de boot, zij wonnen maar 14 keer de landtitel; en dat is erg mager tegen de 29 schalen van Ajax. Feyenoord won ook maar een keer de Europcup, Ajax had 3 keer succes in het buitenland. In 2005 vielen er ook veel doden en gewonden, na een wedstrijd tussen de twee clubs. Wie er nou beter is, de meningen blijven verschillen.

Bekende spelers van Ajax

Ajax heeft grote helden op haar velden laten spelen, in het rood-witte shirt. Veel spelers zijn grootgebracht door de club. Namen als Johan Cruijff, Patrick Kluivert, Edgar Davids, Bobby Haarms, Danny Blind, Dennis Bergkamp, Ruud Geels, Edwin van der Sar, Barry Hulshoff, Wim Jansen, Rinus Michels, Jan Mulder, Johan Neeskens, Marc Overmars, Fran Rijkaard, Marco van Basten, Pieter Schrijvers, Wim Suurbier, Sjaak Swart, Gerald Vanenburg, Jan Wouters; allemaal grote namen die gedebuteerd hebben voor Amsterdam, daar zijn grootgebracht of juist een hoogtepunt hebben beleefd. De topscorer van Ajax is tot heden Piet van Reenen, met 273 doelpunten. Johan Cruijff volgt, die 205 keer het doel trof.
© 2006 - 2017 Voetbal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ajax: De 1e landstitel 1917-1918Na het eerste aansprekende succes in 1917 (de eerste KNVB-Beker), slaagde Ajax er in om voor het eerst sinds het bestaan…
Kampioenen en bekerwinnaars in Nederland vanaf 1897In het seizoen 1897/98 werd het eerste voetbalkampioenschap in Nederland georganiseerd. Een jaar later werd ook de Neder…
Ajax: Ongeslagen kampioen (1918-1919)Na het halen van de eerste landstitel in de geschiedenis van Ajax, maakten de mannen, wederom onder de leiding van train…
Ajax of FeyenoordAjax of FeyenoordHet voetbal in Nederland draait voornamelijk om een klein aantal topploegen. De twee clubs met de meeste aanhangers in N…
Eredivisie: uitslagen Feyenoord-Ajax vanaf 1956Eredivisie: uitslagen Feyenoord-Ajax vanaf 1956Uitslagen van Feyenoord tegen Ajax vanaf 1956. Een confrontatie tussen beide ploegen levert heel vaak spectaculaire uits…

Reageer op het artikel "Geschiedenis Ajax"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Voetbal
Gepubliceerd: 07-10-2006
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Schrijf mee!