Olympische schaatskampioenen, vrouwen

Olympische schaatskampioenen, vrouwen Een van de vele wintersporten, die op de Olympische Winterspelen aan bod komen, speelt zich geheel af op het ijs, om precies te zijn: op de langebaan. De langebaan is een ovale baan met een lengte van 400 meter. De atletes op de schaats kunnen hier kampioen worden op hun favoriete afstand. Dat levert een aardig rijtje kampioenen op.

Olympische Winterspelen

Sinds 1924 worden er elke vier jaar Olympische Winterspelen gehouden. Op de Olympische Winterspelen komen tal van sporten aan bod, die specifiek zijn voor het winterseizoen. Skiën, bobsleeën, rodelen, ijshockey en natuurlijk het langebaan-schaatsen. Omdat organiseren van twee Olympische evenementen in één jaar toch wel wat veel was, werden de Winterspelen na 1992 steeds twee jaar ná de Zomerspelen gehouden. Zo was 1992 én 1994 een jaar waarin Olympische Winterspelen gehouden werden. Elk evenement blijft overigens in een cyclus van vier jaar plaatsvinden. Op deze keer kunnen we elke twee jaar genieten van een Olympisch evenement, de ene keer Zomerspelen, de andere keer Winterspelen.

Een toernooi voor mannen en vrouwen

In de eerste bijna veertig jaar van Olympische Winterspelen werden op de langebaan alleen wedstrijden gehouden voor mannen. Gelukkig is er sinds 1960 ook een schaatstoernooi voor de vrouwelijke atleten, hoewel het natuurlijk veel te lang heeft geduurd voor het zover was.

Alleen afstanden

Tijdens de Spelen is er vooralsnog geen allround-klassement, alhoewel er vanuit een aantal schaatsers hiertoe wel een oproep wordt gedaan. De schaatswedstrijden op de Spelen zijn het terrein voor de afstandsspecialisten, net als bij de Wereldkampioenschappen Afstanden, dat in principe elk jaar wordt georganiseerd. Omdat twee grote evenementen in één jaar waarop op wereldniveau wordt gestreden om afstandsmedailles voor de schaatsers een te zware belasting is, wordt in een jaar van Olympische Winterspelen geen Wereldkampioenschap Afstanden gehouden, in de andere drie jaren wel.

Welke Olympische afstanden worden verreden?

De afstanden waarop de schaatsvrouwen strijden om het Olympisch eremetaal zijn:
  • 500 meter
  • 1000 meter
  • 1500 meter
  • 3000 meter
  • Vanaf 1988 is daar ook de 5000 meter bijgekomen.
  • Vanaf 2006 maakt ook de Ploegenachtervolging deel uit van het Olympisch programma.
De afstanden, die de dames rijden waren tot 1988 ook de afstanden van de allround-kampioenschappen: mini-meerkamp: 500 meter, 1000 meter, 1500 meter, 3000 meter. Vanaf 1988 rijden de vrouwen op een allround-kampioenschap de kleine meerkamp: 500 meter, 1500 meter, 3000 meter, 5000 meter. Op sprintkampioenschappen worden de 500 meter en de 1000 meter gereden.

Olympische schaatskampioenen

In de lijst hieronder zie je welke vrouwen Olympisch kampioene werden, je ziet ook op welke afstand(en) ze de Olympische prijs in de wacht hebben gesleept.
Jaar 500 meter 1000 meter 1500 meter 3000 meter 5000 meter
1960Helga Haase (Duitsland)Klara Goeseva (Sovjet Unie)Lidia Skoblikova (Sovjet Unie)Lidia Skoblikova (Sovjet Unie)
1964Lidia Skoblikova (Sovjet Unie)Lidia Skoblikova (Sovjet Unie)Lidia Skoblikova (Sovjet Unie)Lidia Skoblikova (Sovjet Unie)
1968Ljoedmila Titova (Sovjet Unie)Carry Geijssen (Nederland)Kaija Mustonen (Finland)Ans Schut (Nederland)
1972Anne Henning (USA)Monika Pflug (Duitsland, BRD)Dianne Holum (USA)Stien Baas-Kaiser (Nederland)
1976Sheila Young (USA)Tatjana Averina (Sovjet Unie)Galina Stepanskaja (Sovjet Unie)Tatjana Averina (Sovjet Unie)
1980Karin Enke (Duitsland, DDR)Natalja Petroeseva (Sovjet Unie)Annie Borckink (Nederland)Bjørg Eva Jensen (Noorwegen)
1984Christa Rothenburger (Duitsland, DDR)Karin Enke (Duitsland, DDR)Karin Enke (Duitsland, DDR)Andrea Schöne (Duitsland, DDR)
1988Bonnie Blair (USA)Christa Rothenburger (Duitsland, DDR)Yvonne van Gennip (Nederland)Yvonne van Gennip (Nederland)Yvonne van Gennip (Nederland)
1992Bonnie Blair (USA)Bonnie Blair (USA)Jacqueline Börner (Duitsland)Gunda Niemann (Duitsland)Gunda Niemann (Duitsland)
1994Bonnie Blair (USA)Bonnie Blair (USA)Emese Hunyady (Oostenrijk)Svetlana Bazjanova (Rusland)Claudia Pechstein (Duitsland)
1998Catriona LeMay-Doan (Canada)Marianne Timmer (Nederland)Marianne Timmer (Nederland)Gunda Niemann (Duitsland)Claudia Pechstein (Duitsland)
2002Catriona LeMay-Doan (Canada)Chris Witty (USA)Anni Friesinger (Duitsland)Claudia Pechstein (Duitsland)Claudia Pechstein (Duitsland)
2006Svetlana Zjoerova (Rusland)Marianne Timmer (Nederland)Cindy Klassen (Canada)Ireen Wüst (Nederland)Clara Hughes (Canada)
2010Lee Sang-hwa (Zuid-Korea)Christine Nesbitt (Canada)Ireen Wüst (Nederland)Martina Sáblíková (Tjechië)Martina Sáblíková (Tjechië)
2014Lee Sang-hwa (Zuid-Korea)Zhang Hong (China)Jorien ter Mors (Nederland)Ireen Wüst (Nederland)Martina Sáblíková (Tjechië)
2018Nao Kodaira (Japan)Jorien ter Mors (Nederland)Ireen Wüst (Nederland)Carlijn Achtereekte(Nederland)Esmee Visser (Nederland)

Jaar Ploegenachtervolging
2006Daniela Anschütz-Thoms, Anni Friesinger, Claudia Pechstein, Lucille Opitz, Sabine Völker (Duitsland)
2010Daniela Anschütz-Thoms, Anni Friesinger-Postma, Stephanie Beckert, Katrin Mattscherodt (Duitsland)
2014Ireen Wüst, Jorien ter Mors, Marrit Leenstra, Lotte van Beek (Nederland)
2018Miho Takagi, Ayaka Kikuchi, Ayano Sato, Nana Takagi (Japan)

Massasprint

Het onderdeel 'Massasprint' stond in 2018 voor het eerst op de Olympische agenda. De winnaar: Nana Tagaki (Japan)

Grafiek

In de grafiek is te zien hoe het Olympisch goud per afstand over de verschillende nationaliteiten verdeeld is. Je ziet dat vier landen er zo'n beetje uitspringen; Duitsland, Rusland (ook de periode Sovjet Unie wordt meegeteld), USA en Nederland.

Aantal Olympische kampioenen per land

© 2013 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Shorttrack schaatsenShorttrack schaatsen is wat minder bekend dan het langebaanschaatsen, maar het is ontzettend leuk om te zien. De schaats…
Olympische schaatskampioenen, herenOlympische schaatskampioenen, herenSchaatsen is in Nederland immens populair. Stijgt de schaatskoorts in winterse tijden al flink, eens in de vier jaar sti…
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 1000 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 1000 meter mannenDe 1.000 meter mannen is bij het langebaanschaatsen één van de zes disciplines, die door de mannen wordt verreden op de…
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 1500 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 1500 meter mannenDe 1500 meter, ook wel de schaatsmijl genoemd, is een officiële schaatsafstand bij het langebaanschaatsen en staat sinds…

Winnaars Wereldbeker Schaatsen: ISU World Cup, VrouwenWinnaars Wereldbeker Schaatsen: ISU World Cup, VrouwenSchaatsen is in Nederland erg populair, er komen dan ook heel wat hardrijdende schaatsers uit de lage landen. De langeba…
Wereldkampioenschappen langebaan-schaatsen JuniorenWereldkampioenschappen langebaan-schaatsen JuniorenDe schaatswedstrijden die je elke winter op de televisie, of in de ijshal, kunt bekijken, zijn meestal de wedstrijden vo…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: Olympische medaillewinnaars
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 05-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.