Openingsceremonie Olympische Spelen 2018 in PyeongChang

Openingsceremonie Olympische Spelen 2018 in PyeongChang Op vrijdag 9 februari 2018 vindt de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in PyeongChang. Het hoogtepunt van deze spetterende show is het aansteken van het Olympisch vuur. Vanaf 1 november 2017 dragen 1700 fakkellopers de Olympische vlam naar verschillende plaatsen in Zuid-Korea. Daarna wordt de laatste toorts, met daarop de Olympische vlam, naar de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen 2018 gebracht. In PyeongChang wordt vervolgens het Olympisch vuur worden ontstoken. De ceremonie is te volgen op tv bij de NOS en Eurosport.

Opening


De geschiedenis van de Openingsceremonie

De oorsprong van de Olympische Openingsceremonie dateert al uit de Griekse oudheid. De Olympische Spelen, die eveneens zijn oorsprong vindt in de Griekse oudheid, was een feest ter ere van de Griekse oppergod Zeus. Tijdens deze Olympische Spelen was het houden van ceremonies erg belangrijk. Tijdens deze één van deze ceremonies werden 100 ossen geofferd aan Zeus en werd het boetegeld van valsspelers gebruikt om nieuwe beelden van Zeus te maken. Ook moesten alle sporters, voor de start van de Spelen, een eed afleggen. Hiermee gaven de sporters aan, dat zij, gedurende een periode van minimaal 10 maanden, zeer hard hadden getraind voor deze wedstrijd.

Moderne Spelen

De Fransman Baron Pierre de Coubertin organiseerde in 1896 voor het eerst de moderne Olympische Spelen. Het doel van Pierre Coubertin was om deze spelen zoveel mogelijk te laten lijken op de spelen die er werden gehouden in de Griekse oudheid.
Bij de derde moderne Olympische Spelen van 1908 werd daarom een openingsceremonie gehouden. Deze openingsceremonie begon met een parade. Aan de parade namen alle deelnemende atleten deel. Ook werd vanaf de Olympische Zomerspelen in 1920 de Olympische eed in ere hersteld.

Olympische vuur 2018

Vanaf de Olympische Spelen van 1928 werd er een zeer belangrijke traditie aan de openingsceremonie toegevoegd. Vanaf dat jaar werd er tijdens de openingsceremonie een Olympisch vuur ontstoken. Het Olympisch vuur werd vervolgens tijdens de sluitingsceremonie weer gedoofd. In lijn met de traditie werd op 24 oktober 2017 ontstoken in Olympia. Na een fakkeltocht van een week door Griekenland, werd de vlam op 1 november 2017 door oud-shorttracker Kim Ki-hoon, drievoudig olympisch kampioen, het stadion binnen gebracht, waar in 1896 de eerste moderne Spelen werden gehouden. Vanaf daar is de vlam per vliegtuig naar Zuid-Korea gebracht voor een fakkeltocht van exact 2018 kilometer. De fakkeltocht eindigt op 9 februari tijdens de Openingsceremonie, wanneer het Olympisch Vuur zal worden aangestoken met behulp van de fakkel. Tijdens de openingsceremonie wordt het Olympisch vuur aangestoken door oud-kunstrijdster Kim Yu-na.

Toorts

De toorts die gebruikt wordt om de Olympische vlam te verplaatsen, is tijdens de fakkelloop om het Olympisch vuur naar PeyongChang te brengen 700 millimeter lang. De lengte verwijst naar de hoogte waarop Pyeongchang ligt, 700 meter boven zeeniveau.

Openingsceremonie 2018

De openingsceremonie van de Spelen 2018 wordt gehouden in het Olympisch Stadion, het Pyeongchang Olympic Stadium in Pyeongchang. Dit stadion wordt tijdens de Spelen alleen gebruikt voor de openings- en sluitingsceremonie. Opmerkelijk is dat het stadion niet gebruikt wordt voor Olympische wedstrijden. De boodschap tijdens de openingsceremonie 2018 gaat over vrede. Vijf kinderen uit de plattelandsprovincie Gangwon zijn de hoofdpersonen in een sprookjesachtig avontuur. Naast de vijf kinderen spelen er ook dieren en 2000 figuranten mee. Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, is bij de ceremonie aanwezig.

Koning Willem-Alexander en premier Rutte

Koning Willem-Alexander is op 9 februari 2018 samen met Koningin Máxima en premier Rutte aanwezig tijdens de openingsceremonie. Koning Willem-Alexander is als erelid uitgenodigd door het IOC. De koning blijft tot en met 13 februari in Zuid-Korea. Premier Rutte blijft vertrekt al op 10 februari uit Zuid-Korea, terwijl Koningin Máxima tot en met 11 februari bij de Spelen aanwezig is.

Extreme kou

Vanwege we de kou, had de organisatie van de Openingsceremonie ervoor gezorgd, dat alle bezoekers en atleten van de openingsceremonie een regenjas, schootdekentje, een gebreide muts, een warm zitkussen en hand- en voetverwarmers kregen.

Nederland en de openingsceremonie

Nederland komt tijdens de opening als vijfde van eenennegentig landen het Olympisch Stadion binnen, omdat de landen binnenkomen op de volgorde van het Koreaanse alfabet. In dit alfabet luisteren we nu eenmaal naar de naam 네덜란드. Nederland is tijdens de opening vertegenwoordigd met een klein team, omdat veel sporters al in het Olympische programma in actie komen. Nederlandse atleten die meelopen tijdens de openingsceremonie zijn:
Jan Smeekens, Kjeld Nuis, Kai Verbij, Ronald Mulder, Patrick Roest, Annouk van der Weijden, Irene Schouten, Kimberley Bos, Cheryl Maas, Anice Das en Esmee Visser.

Vlaggendrager Nederland

Jan Smeekens mag tijdens de openingsceremonie de Nederlandse vlag dragen. De specialist op de 500 meter is door chef de mission Jeroen Bijl, verkozen voor deze eervolle taak van vlaggendrager. Smeekens dacht in Sochi 2014 het goud gewonnen te hebben, maar na tijdcorrectie bleek het toch zilver te zijn.

Vlaggendrager België

Snowboarder Seppe Smits draagt tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang de Belgische vlag het stadion binnen. De 26-jarige snowboarder uit Westmalle is de grootste medaillekandidaat tijdens de Olympische Spelen 2018 voor België.

Vlaggendrager Verenigde Staten

Rodelaarster Erin Hamlin is de vlaggendraagster van de Verenigde Staten. Shani Davis heeft laten weten dat hij zich gepasseerd voelt en heeft er dan ook geen goed woord voor over dat Hamlin tot vlaggendraagster is verkozen. "Ik ben een Amerikaan en in 2010 werd ik met mijn gouden medaille op de 1000 meter de eerste Amerikaan die zijn Olympische titel verdedigde op dat onderdeel". Davis is uit protest niet aanwezig tijdens de opening.

Vlaggendrager Tongo

Pita Taufatofua is de vlaggendrager voor Tongo. Taufatofua kreeg vooral bekendheid tijdens zijn deelname aan de Olympische Zomerspelen van 2016 in Rio. Tijdens de openingsceremonie in Rio droeg hij de vlag met een geolied bovenlichaam. Taufatofua deed mee aan de Zomerspelen als taekwondoka . Voor de Spelen van 2018 kwalificeerde hij zich als langlaufer, door op de laatste cross-country wedstrijd van het seizoen in IJsland binnen de tijd te eindigen die als voorwaarde was gesteld door de Tongaanse skibond. Bij zijn eerdere pogingen was het hem niet gelukt. "Ik ben nog nooit zo uitgeput geweest", reageerde Taufatofua, die als 80e vlaggendrager tijdens de Winterspelen 2018 het stadion binnenloopt.

Vlaggendrager Ghana komt uit Amsterdam

Akwasi Frimpong, de in de Amsterdam Bijlmer opgegroeide Ghanees, mag tijdens de openingsceremonie de vlag dragen voor Ghana. Frimpong vertegenwoordigt dit land als skeletonner. Frimpong kwam op 8-jarige leeftijd vanuit Ghana naar Nederland.

Live op tv

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint op 9 februari 2018 om 20.00 uur lokale tijd. Door het grote tijdsverschil met Nederland is het dan in Nederland 12.00 uur 's middags. De openingsceremonie wordt in Nederland om 12:00 uur uitgezonden bij de NOS en op Eurosport. Het commentaar bij deze uitzending is van Jan Roelfs.
© 2013 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlaggendragers Nederland tijdens de Olympische WinterspelenVlaggendragers Nederland tijdens de Olympische WinterspelenOp vrijdag 9 februari 2018 vindt in Pyeongchang de openingsceremonie van de 23e Olympische Winterspelen plaats. Het is e…
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
IJshockey mannen Olympische Spelen 2018IJshockey mannen Olympische Spelen 2018De Olympische Winterspelen van 2018 worden van vrijdag 9 tot en met zondag 25 februari 2018 gehouden in Zuid-Korea. Eén…
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 5000 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 5000 meter mannenDe 5000 meter oftewel de 5 kilometer schaatsen voor mannen wordt sinds de allereerste Olympische Winterspelen verreden.…

Favorieten EK voetbal 2021Favorieten EK voetbal 2021In de zomer van 2021 wordt het Europees kampioenschap voetbal gehouden. De finale van dit evenement wordt in Londen gesp…
Olympische Winterspelen 2014 in SotsjiOlympische Winterspelen 2014 in SotsjiDe Olympische Winterspelen van 2014, officieel genaamd XXII Olympic Games, vinden plaats is de Russische stad Sotsji. De…
Bronnen en referenties
  • www.kranten.com
  • www.nocnsf.nl
  • https://nieuws.nl/sport/20171031/pyeongchang-krijgt-olympische-vlam-mee/
  • https://www.nu.nl/olympische-winterspelen-pyeongchang-2018/5124173/gepasseerde-davis-mist-erkenning-bij-oneervolle-keuze-vlaggendrager.html
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 13-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.