InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > EK vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Noorwegen, live op tv

EK vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Noorwegen, live op tv

EK vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Noorwegen, live op tv Op zondag 16 juli speelt het Nederlands vrouwenvoetbalteam haar eerste wedstrijd op het EK vrouwenvoetbal 2017. Dit is tevens de openingswedstrijd van dit toernooi. De tegenstander is Noorwegen. Deze wedstrijd vindt plaats in Stadion de Galgenwaard te Utrecht. Nederland - Noorwegen wordt live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport.

EK vrouwenvoetbal 2017

Het EK voetbal 2017 voor vrouwen duurt van zondag 16 juli tot en met zondag 6 augustus. In totaal doen er zestien landen mee aan dit Europees kampioenschap. Nederland is de gastheer van dit EK damesvoetbal. De finale wordt gespeeld in Enschede. In de eerste ronde zijn de zestien deelnemende teams verdeeld in vier poules van vier ploegen. Nederland en Noorwegen zitten in poule A. De twee andere landen in deze poule zijn Denemarken en België.

Noorwegen

Noorwegen heeft van oudsher een grote reputatie in de wereld van het vrouwenvoetbal. Jarenlang heeft het Noors damesteam tot de toplanden van de wereld behoord. De eerste internationale hoofdprijs door het Noorse vrouwenteam werd gewonnen was het Europees kampioenschap voetbal in 1987. De Noorse voetbaldames wonnen in 1993 voor de tweede keer het EK. Verder was Noorwegen op het EK ook vier maal de verliezende finalist.

WK’s en Olympische Spelen

Ook op de wereldkampioenschappen vrouwenvoetbal heeft Noorwegen grote prestaties geleverd. In 1991, bij het eerste WK vrouwenvoetbal, behaalden de Noorse dames de finale. Die verloren ze echter van de Amerikaanse voetbalvrouwen. In 1995 haalde Noorwegen wederom de finale en ditmaal pakten ze wel de wereldtitel. De Noorse voetbalvrouwen hebben eveneens grote prestaties geleverd op de Olympische Spelen. In 1996 wonnen ze de bronzen medaille. In 2000 pakte Noorwegen Olympisch goud bij het vrouwenvoetbal.

Van oudsher is Noorwegen dus absoluut een topland in het vrouwenvoetbal. Dat is in de loop der jaren echter wel wat minder geworden. Het team dat in het verleden (in 2003) op de tweede plek stond van de FIFA-wereldranglijst, staat anno 2016 nog maar op de elfde plek van die ranglijst.

Historie: feiten, cijfers, records

Hege Riise is met 188 interlands de recordinternational van Noorwegen. Zij zette in 2006 een punt achter haar carrière. Marianne Pettersen is met 66 goals (in 98 wedstrijden) de topscorer aller tijden van de Noorse dames. Zij zette in 2003 een punt achter haar voetballoopbaan. Het Noorse nationale damesvoetbalteam speelde op 7 juli 1978 pas haar eerste officiële interland. Buurland Zweden was de tegenstander. Zweden won met 2-1. De grootste overwinning die het Noorse vrouwenvoetbalteam ooit behaalde vond plaats op 19 september 1995. Men versloeg toen Slowakije met 17-0. De twee grootste verliespartijen uit de geschiedenis van het Noorse voetbalteam waren een nederlaag van 5-0 tegen Zweden (in 1985) en eveneens een 5-0 nederlaag tegen China (in 1999).

Nederland

Nederland doet in 2017 voor de derde keer in haar historie mee aan het EK vrouwenvoetbal. De eerste keer was in 2009. Dat EK was voor Nederland een groot succes. De Nederlandse voetbalvrouwen (de Oranje Leeuwinnen) behaalden toen de halve finale. Daarin verloren ze met 2-1 van Engeland. Deze wedstrijd werd door maar liefst 1,6 miljoen Nederlandse tv-kijkers bekeken. In 2013 deed Nederland wederom mee aan het EK voetbal voor vrouwen. Ditmaal boekten de Oranje Leeuwinnen heel wat minder succes. Ze haalden in de eerste ronde één punt en werden daarmee vierde (en laatste) in hun poule en waren daardoor uitgeschakeld.

Locatie: Stadion Galgenwaard in Utrecht

Deze openingswedstrijd van het EK vrouwenvoetbal 2017 vind plaats in het Stadion Galgenwaard te Utrecht. Dit stadion dankt deze opvallende naam aan het feit dat er op deze locatie in de Middeleeuwen een galgenveld was (Galghenwert), waar dus de executies (het ophangen) van de ter dood veroordeelden plaatsvond. Ook toen deze praktijken al eeuwen niet meer op die plek plaatsvonden, bleef men dat veld in Utrecht het ‘Galgenwaard’ noemen.

Nieuwe Galgenwaard

Toen men in de jaren dertig een sportstadion op die locatie ging bouwen, besloot men het daarom ook de ‘Galgenwaard’ te noemen. Het toenmalige Stadion de Galgenwaard was niet alleen een voetbalstadion, maar had ook een grote wielerbaan. In die tijd was baanwielrennen in Nederland nog een extreem populaire sport. Een halve eeuw later was die bloeitijd van de baanwielersport in Nederland echter geheel verleden tijd. Toen men begin jaren tachtig een nieuw groot sportstadion in Utrecht ging bouwen, was dit een stadion dat puur op de voetbalsport was gericht en lag er geen wielerbaan meer om het voetbalveld heen. Dit nieuwe stadion werd in 1982 geopend en droeg de naam ‘het Nieuwe Galgenwaard’. Later heeft men het bijvoeglijk naamwoord ‘nieuwe’ van die naam afgehaald, zodat het sindsdien (net als zijn voorganger) ‘Stadion de Galgenwaard’ heet. Dit Utrechtse voetbalstadion heeft een capaciteit van circa 23.750 toeschouwers.

Historie: Nederland versus Noorwegen

De vrouwenvoetbalteams van Nederland en Noorwegen hebben in de loop der jaren 22 keer tegen elkaar gespeeld. Daarvan heeft Noorwegen twaalf wedstrijden gewonnen. Vier keer pakte Nederland de zege. Zes keer eindigde een wedstrijd tussen deze twee landen in een gelijkspel.

Voorbeschouwing Nederland – Noorwegen

Nederland is binnen de vrouwenvoetbalwereld een team dat aan het opstormen is richting de wereldtop. De Noorse dames lijken juist een team te zijn waarvan de glorietijd voorbij is. Op de wereldranglijst staan ze vlak bij elkaar. De Nederlandse dames staan 12e op de wereldranglijst en hebben daarmee in theorie de Noorse dames al ingehaald, want die staan 13e. Toch is Nederland niet de favoriet voor de zege in deze wedstrijd. De historie heeft bewezen dat de Oranje Leeuwinnen het vaak erg moeilijk hebben tegen het spel van de Noorse dames. Een opvallend voorbeeld daarvan was de wedstrijd Nederland-Noorwegen op het Olympisch kwalificatietoernooi van 2016. Nederland had toen het thuisvoordeel, maar verloor toch met 1-4 van de Noorse vrouwen. De Oranje Leeuwinnen zijn dus goed gewaarschuwd voor de kracht van de Noorse voetbalvrouwen.

Opstellingen en statistieken van Nederland - Noorwegen

Hoe laat is de aftrap van deze wedstrijd? Nederland-Noorwegen begint om 18u00. De scheidsrechter bij deze match is Frappart (Frankrijk). Er zijn 24.000 toeschouwers bij deze wedstrijd.

Opstelling Nederland

Van Veenendaal, Van Lunteren, Dekker, van den Berg (v.d.Gragt/80), van Es, Groenen, Van de Donk (Roord/90), Spitse, van de Sanden, Beerensteyn (66), Miedema en Martens.

Opstelling Noorwegen

Hjelmseth, Mjelde, Wold, Berge, Thorsnes, Schjelderup (Reiten/75), Thorisdottir, Maanum (Isaksen/58), Hansen, Hegerberg en Minde (Haavi/66).

Eindstand Nederland-Noorwegen 1-0

Doelpunt Nederland: Van de Sanden (66)

Gele kaarten

  • Nederland: Groenen
  • Noorwegen: Hegerberg

Live op tv: Nederland – Noorwegen

De wedstrijd Nederland-Noorwegen wordt live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport. De uitzending van deze wedstrijd begint om 17u55 op de zender Nederland 1 (NPO1). Daarvoor is er een korte voorbeschouwing.

Studio Sport zal sowieso veel aandacht besteden aan dit EK vrouwenvoetbal. In totaal bestaat dit toernooi uit 31 wedstrijden. Daarvan zullen er circa tien live op een 'hoofdzender' van de NOS worden uitgezonden (op NPO1, NPO2 of NPO3). Daarnaast zijn alle 31 wedstrijden van het EK vrouwenvoetbal live te zien op de themazender NPO Sport. Dit is het kanaal waarop in de rest van het jaar de zender NPO Politiek zit.

Livestream Nederland - Noorwegen

De wedstrijd Nederland-Noorwegen wordt ook live op het internet uitgezonden door de NOS. Er zal een livestream beschikbaar zijn op hun website. Op die site worden overigens ook alle andere wedstrijden van dit EK vrouwenvoetbal via livestreams integraal uitgezonden. Waarschijnlijk is de livestream van de NOS overigens wel geo-restricted, wat inhoudt dat de stream (in verband met de uitzendrechten) niet in elk land te bekijken is.

Programma van Nederland op het EK vrouwenvoetbal

Na deze openingswedstrijd van het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen, zal het Nederlandse team nog twee poulewedstrijden spelen. De tweede poulewedstrijd van de Oranje Leeuwinnen is Nederland-Denemarken op 20 juli. De derde en laatste poulewedstrijd van de Oranje Leeuwinnen op dit EK damesvoetbal is Nederland-België op 24 juli.

Lees verder

© 2016 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK vrouwenvoetbal 2015 live volgen via tv en internetWK vrouwenvoetbal 2015 live volgen via tv en internetDe zevende editie van het Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen zal worden gehouden van 6 juni tot en met 5 juli 2015…
EK Damesvoetbal 2017, loting, poule-indeling en live op tvEK Damesvoetbal 2017, loting, poule-indeling en live op tvHet Europees kampioenschapvoetbal (EK) voor vrouwen wordt in 2017 gehouden van 16 juli tot en met 6 augustus. Nederland…
Vrouwenvoetbal: Nederland-Noorwegen (OKT 2016), live op tvVrouwenvoetbal: Nederland-Noorwegen (OKT 2016), live op tvOp zaterdag 5 maart 2016 speelt Nederland tegen Noorwegen op het OKT (Olympisch kwalificatietoernooi) Vrouwenvoetbal. Di…
WK voetbal dames 2015 – speelschema en programmaWK voetbal dames 2015 – speelschema en programmaVan zaterdag 6 juni tot en met zondag 5 juli 2015 wordt het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen gehouden in Canada.…
Nederlands elftal (mannen-vrouwen): tv-uitzendingen/internetNederlands elftal (mannen-vrouwen): tv-uitzendingen/internetDe NOS zendt de WK kwalificatie wedstrijden van Oranje voor het WK 2018 rechtstreeks uit. Nederland speelt de volgende w…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/2117522-ek-vrouwenvoetbal-2017-live-bij-de-nos.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Women%27s_Championship
  • http://www.onsoranje.nl/nieuws/artikel/21441/pittige-loting-oranjeleeuwinnen
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Norway_women%27s_national_football_team

Reageer op het artikel "EK vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Noorwegen, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 16-07-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Special: EK vrouwenvoetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!