InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK boksen 2017: Anthony Joshua-Wladimir Klitschko live op tv

WK boksen 2017: Anthony Joshua-Wladimir Klitschko live op tv

WK boksen 2017: Anthony Joshua-Wladimir Klitschko live op tv Op zaterdag 29 april 2017 wordt het grote wereldtitelgevecht boksen in de categorie zwaargewicht gehouden tussen de Engelsman Anthony Joshua en de Oekraïner Wladimir Klitschko. Dit gevecht vindt plaats in het Wembley Stadium te Londen. De partij tussen Joshua en Klitschko wordt onder meer door Sky Sports en RTL7 live op tv uitgezonden.

Wladimir Klitschko

Klitschko broers

Wladimir Klitschko is de jongste van de twee 'Klitschko broers'. Waldimir werd geboren op 25 maart 1976. Zijn ouder broer Vitali werd geboren op 19 juli 1971. Jarenlang waren zij de twee sterkste zwaargewichten in de wereld van het profkboksen. Vitali had onder meer de wereldtitel bij de boksbond WBC. Wladmir had onder meer de wereldtitels van de WBA, IBF, WBO, IBO en The Ring.

Wie was de sterkste van deze twee boksende broers? Dat zal nooit iemand zeker weten. Beide broers hadden immers aan hun moeder beloofd dat ze nooit een officiële partij tegen elkaar zouden vechten en daar hebben ze zich keurig aan gehouden. In december 2013 zette de oudste van de twee broers, Vitali Klitschko, definitief een punt achter zijn bokscarrière, omdat hij zich toen volledig wilde gaan focussen op zijn politieke carrière. De familienaam van de Klitschko-broers wordt overigens in de Westerse media op verschillende manier gespeld. Zo schrijft men ook weleens Klytsjko, Klitsjko of Klichko.

Carrière van Wladimir

Wladimir Klitschko werd geboren in de plaats Semipalatinsk (Semey). In 1996 won hij de gouden medaille op het Olympische bokstoernooi van Atlanta, in de categorie superzwaargewicht. Kort daarna begon hij aan een glansrijke profcarrière. In de loop der jaren vocht hij 68 profpartijen. Daarvan won hij er 64 (waarvan 53 via knock-out) en verloor hij er 4. Wladimir Klitschko heeft een lengte van 198 centimeter en heeft een reach van 206 cm.

Tyson Fury?

Jarenlang heerste Wladimir Klitschko op grootse wijze in de profbokswereld. Van oktober 2004 tot november 2015 was hij ongeslagen. Hij leek in deze periode vaak bijna onverslaanbaar. Op zaterdag 28 november 2015 kwam er echter een einde aan de heerschappij van Klitschko. Op die dag stond Klitschko in de Esprit Aren (Düsseldorf) tegenover de ongeslagen Engelsman Tyson Fury. Het werd een merkwaardige en gedenkwaardige wedstrijd tussen de ingetogen wereldkampioen Klitschko en de excentrieke uitdager Fury.

Klitschko kon niet voldoende grip krijgen op het uitdagende gedrag van Fury. De Engelsman danste door de ring, hield veelvuldig z´n armen op z´n rug en was veel aan het praten en sarren richting de Oekraïner. Pas in de slotfase van de wedstrijd, toen Fury moe was geworden, slaagde Klitschko erin om via een aantal rake stoten zijn bokskwaliteiten te tonen. Dat was echter te laat om de juryleden nog te overtuigen; dat wanhopige slotoffensief was ook niet sterk genoeg om Fury werkelijk te laten wankelen. Het resultaat van de wedstrijd was dat Fury door de juryleden werd uitgeroepen tot de nieuwe wereldkampioen boksen in het zwaargewicht.

Problemen

Fury had geschiedenis geschreven. Hij had een einde gemaakt aan het Klitschko-tijdperk. Volgens het contract dat Fury en Klitschko met elkaar hadden getekend, zou de Oekraïner echter wel recht hebben op een rematch (herkansingswedstrijd), zodat Klitschko dus de kans zou krijgen om zijn wereldtitels te heroveren. Door een grote reeks problemen rondom Fury (waaronder psychische problemen, maar ook drugs- en dopinggebruik) zou die tweede wedstrijd tussen Klitschko en Fury, die meermaals werd uitgesteld, uiteindelijk nooit plaatsvinden.

Anthony Joshua

Anthony Joshua is een Engelse bokser met Nigeriaanse roots. Hij werd op 15 oktober 1989 geboren in Watford (Engeland), maar bracht een groot deel van zijn jeugd door in Nigeria, het land van zijn voorouders. Toen hij naar de middelbare school moest keerde hij echter terug naar Engeland. Daar was hij als tiener een actieve sporter die zich vooral op voetbal en atletiek focuste. Als 18-jarige ging hij boksen. In 2012 werd hij Olympisch kampioen in het superzwaargewicht.

Anthony Joshua heeft een lengte van 198 centimeter. Hij heeft een reach van 208 centimeter. In 2013 debuteerde Anthony Joshua in het profboksen. Zijn professionele bokscarrière verloopt sindsdien buitengewoon glansrijk. De 18 profwedstrijden die hij heeft gevochten, heeft hij allemaal gewonnen en hij zegevierde elke keer via een knock-out.

IBF-wereldtitel

Een hoogtepunt in zijn carrière was zijn zege op 9 april 2016 tegen de regerende Amerikaanse IBF-wereldkampioen Charles Martin. Door zijn zege in dit titelgevecht werd Joshua dus de wereldkampioen zwaargewicht bij de IBF. Later verdedigde hij die titel nog tegen Breazeale en Molina. Lange tijd werd er verwacht dat hij in 2016 een partij zou gaan vechten tegen de winnaar van de rematch van de titanenstrijd tussen Klitschko en Fury. Die wedstrijd Klitschko-Fury stond op verschillende data in 2016 gepland, maar ging uiteindelijk elke keer niet door.

Welke wereldtitels?

Tyson Fury heeft voor enige verwarring gezorgd binnen de profbokswereld. Door zijn problemen heeft hij afscheid moeten nemen van al zijn profwereldtitels (onder meer van de WBA en WBO), maar er is onenigheid over de vraag wie er vervolgens recht hebben op die titels of op titelgevechten voor die titels.

IBF

Het gevecht tussen Klitschko en Joshua heeft in ieder geval als inzet de IBF-titel. Die titel had Fury al heel snel ingeleverd, vlak nadat hij hem op Kitschko had veroverd. Hij koos hiervoor aangezien de IBF-regels in strijd waren met andere contractuele verplichtingen van Fury. (De IBF wilde bijvoorbeeld dat Fury zijn volgende titelgevecht niet tegen Klitschko zou vechten, maar tegen een andere bokser die hoog op de IBF-ranking stond.)

WBA Super

Het gevecht Joshua-Klitschko heeft behalve de IBF-titel ook als inzet de WBA Super-titel in het zwaargewicht. Zodra er meer duidelijk is over de status van het gevecht (als titelgevecht) bij de andere bonden, dan wordt die info hier geplaatst.

Voorbeschouwing titelgevecht Klitschko-Joshua

Wie is de favoriet voor de zege bij dit wereldkampioenschap boksen? Anthony Joshua is de Rising Star van de bokswereld, puur fysiek gezien is hij een absolute topper en een ongekend talent. Klitschko is op het moment van dit gevecht al 41 jaar en lijkt dus al enige jaren over zijn top heen te zijn. Joshua is dus zeker de favoriet voor de zege. Toch heeft Klitsckho één groot voordeel: zijn ervaring. Joshua heeft, mede door zijn enorme kracht en talent, nog nooit een erg lange profpartij gebokst. Hij sloeg zijn tegenstanders doorgaans al snel knock-out. Als het echter Joshua niet zou lukken om Klitschko snel te verslaan en het een lange partij wordt, dan zou Klitschko misschien wel een kans krijgen om, dankzij zijn grote ervaring, de jonge Joshua te verslaan.

Live op tv: Sky Sports en RTL7 Fight Night

In Engeland wordt de wedstrijd Joshua-Klitschko live uitgezonden door Sky Sports, zowel op tv (via Sky Box Office) als ook via een livestream (waarschijnlijk is die stream alleen beschikbaar via 'pay per view'). In Nederland wordt deze wedstrijd om het WK boksen in de categorie zwaargewicht live op tv uitgezonden op de zender RTL7. De uitzending van RTL7 Fight Night begint op zaterdag 29 april om 22u00. Eerst worden er een voorbeschouwing op het titelgevecht getoond en enkele andere gevechten die op deze avond in Wembley plaatsvinden. Aan het einde van deze Fight Night is live het hoofdgevecht te zien, de titelstrijd tussen Klitschko en Joshua.

De avond van 29 april 2017 is sowieso een mooie tv-avond voor veel vechtsportliefhebbers. Op diezelfde avond wordt door Ziggo Sport Totaal namelijk op tv en via een livestream het kickboksgala Glory 40 - Kopenhagen live uitgezonden. De hoofdwedstrijd van dat kickboksgala is het titelgevecht van de Nederlander Jason Wilnis tegen Simon Marcus (Canada). Dat gevecht gaat om de Glory Kickboxing World Title in het middengewicht.
© 2016 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boksen: Wladimir Klitschko - Francesco Pianeta. TitelgevechtWereldkampioen Wladimir Klitschko verdedigt op zaterdag 4 mei 2013 zijn wereldtitels in het zwaargewicht (bij de bonden…
WK boksen 2016: Tyson Fury - Wladimir KlitschkoWK boksen 2016: Tyson Fury - Wladimir KlitschkoEr zou op 29 oktober 2016 in Manchester (UK) een wereldtitelgevecht plaatsvinden tussen de Oekraïner Wladimir Klitschko…
Boksen: Wladimir Klitschko - Alexander PovetkinOp zaterdag 5 oktober 2013 verdedigt Wladimir Klitchko in Moskou zijn wereldtitels in het zwaargewicht (bij de bonden IB…
WK boksen 2016: Charles Martin - Anthony Joshua, live op tvWK boksen 2016: Charles Martin - Anthony Joshua, live op tvDe Amerikaan Charles Martin verdedigt op zaterdag 9 april 2016 zijn IBF-wereldtitel in de categorie zwaargewicht (heavyw…
Boksen 2015: Wladimir Klitschko - Tyson Fury, live op tvOp zaterdag 28 november 2015 bokst zwaargewicht wereldkampioen Wladimir Klitschko (Oekraïne) tegen de Brit Tyson Fury. K…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Anthony_Joshua
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Klitschko_brothers
  • https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89ric_Molina
  • https://en.wikipedia.org/wiki/International_Boxing_Federation
  • http://www.ibfusbaregistration.com/ibfusba_02APR2014/index.php/ratings/ibf-ratings

Reageer op het artikel "WK boksen 2017: Anthony Joshua-Wladimir Klitschko live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-04-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!