InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Het WK Sprint schaatsen 2017 in Calgary

Het WK Sprint schaatsen 2017 in Calgary

Het WK Sprint schaatsen 2017 in Calgary Jaarlijks wordt er een Wereldkampioenschap schaatsen voor sprinters georganiseerd. Het WK Sprint schaatsen van 2017 wordt op zaterdag 25 en zondag 26 februari 2017 verreden. Het WK Sprint wordt op het ijs van de Olympic Oval in Calgary gereden. Tijdens het WK Sprint gaat het zowel bij de mannen als bij de vrouwen om het klassement van twee afstanden. De twee afstanden worden door de schaatsers twee keer gereden. De schaatser met de beste tweetijden is de kampioen op een afstand en van het klassement. Op zaterdag 25 februari en zondag 26 februari worden door de schaatsers een 500 en 1.000 meter geschaatst. In 2016 waren de Rus Pavel Kulizhnikov en de Amerikaanse Brittany Bowe de Wereldkampioenen. Beiden hebben zich voor het WK Sprint 2017 gekwalificeerd en behoren ook in 2017 weer tot de favorieten, maar ook van de Nederlandse deelnemers mag veel worden verwacht.

WK Sprint 2017


WK Sprint 2017

Het WK Sprint wordt zowel bij de mannen als bij de vrouwen sinds 1970 jaarlijks georganiseerd. Door het organiseren van het WK Sprint in 2017 wordt het de 48e editie van het kampioenschap voor sprinters.

Olympic Oval in Calgary

Olympic Oval / Bron: Drhaggis / Wikimedia CommonsOlympic Oval / Bron: Drhaggis / Wikimedia Commons
Jaarlijks bepaalt de ICU waar het kampioenschap voor sprinters wordt georganiseerd. Het WK Sprint 2017 is door de ICU toegewezen aan de Olympic Oval in Calgary. De Olympic Oval werd in 1987 speciaal gebouwd voor de Olympische Winterspelen van 1988. Calgary was gastheer van deze Olympische Spelen. Al enkele dagen na de opening van de Olympic Oval was duidelijk dat de ijsbaan in Calgary zeer snel was. Tussen de opening in 1987 en 1 januari 2017 zijn er maar liefst 261 Wereldrecords gereden op het ijs van de Olympic Oval. De Olympic Oval was sinds zijn opening dan ook heel lang de snelste ijsbaan ter wereld. In 2002 verloor de Olympic Oval deze eer aan de Utah Olympic Oval. De Utah Olympic Oval is de ijshal in Salt Lake City. Dat het ijs in Calgary zo snel is heeft niet alleen te maken met de kwaliteit van het ijs, maar vooral met het feit dat de baan 1.105 meter boven zeeniveau ligt.

Vijfde WK Sprint schaatsen

Het is in 2017 voor de vijfde keer dat het WK Sprint in Calgary wordt georganiseerd. Ook in 1994, 1999, 2003 en 2012 was de Olympic Oval het decor van het WK Sprint. De Olympic Oval komt daarmee op gelijke hoogte met het Thialf stadion in Heerenveen. Het Thialf stadion heeft het WK Sprint ook vijf keer georganiseerd. In 2019 mag het Thialf stadion in Heerenveen het WK Sprint voor de zesde keer organiseren.

Nederlandse deelnemers

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen mag Nederland met drie schaatsers aan de start van het WK Sprint verschijnen. De Nederlandse sprinters, die deelnamen aan het EK Sprint 2017 in het Thialf stadion in Heerenveen, konden een startbewijs voor het WK Sprint verdienen. De enige voorwaarde was dat de schaatser een podiumplaats wist te behalen in het eindklassement. Hierdoor zijn Kai Verbij (Europees Kampioen Sprint) en Kjeld Nuis (tweede op het EK Sprint) bij de mannen automatisch geplaatst voor het WK Sprint. Bij de vrouwen plaatste Jorien ter Mors zich. Dit met haar tweede plaats op het EK Sprint, waardoor Jorien ter Mors zich automatisch wist te plaatsen voor het WK Sprint. De overige startbewijzen voor het WK Sprint worden verdeeld tijdens het NK Sprint dat wordt verreden op zaterdag 21 en zondag 22 januari 2017 in het Thialf Stadion in Heerenveen.

Favorieten bij de dames

Brittany Bowe
De Amerikaanse Brittany Bowe behaalde de Wereldtitel Sprint zowel in 2015 als in 2016. Ook in 2017 behoort Brittany Bowe tot de favorieten. Dit ondanks dat de Amerikaanse het begin van het seizoen 2016 - 2017 moest missen. Brittany Bowy was afwezig vanwege een hersenschudding. Zij liep deze hersenschudding op in juli 2016 bij een training op de ijshockeybaan. Brittany Bowy kwam tijdens een training op de ijshockeybaan in botsing met een teamgenoot en stootte daarbij hard haar hoofd. Tijdens de World Cup in Heerenveen, in december 2016, maakte Brittany Bowe met succes haar rentree. Op de 1.000 meter behaalde Brittany Bowe toen de derde plaats.

Jorien ter Mors
Jorien ter Mors, derde van het WK Sprint 2016, heeft in november 2016 besloten het shorttracken vaarwel te zeggen en zich volledig te richten op het lange baanschaatsen. De 1.000 meters van Jorien ter Mors zijn ijzersterk. Wanneer Jorien ter Mors in Calgary de schade op de 500 meter beperkt kan weten te behouden, dan behoort de Nederlandse schaatsster zeker tot de grote favorieten voor de Wereldtitel.

Heather Richardson-Bergsma

De Amerikaanse Heather Richardson-Bergsma, getrouwd met Jorrit Bergsma, staat sinds 2013 jaarlijks op het eindpodium van het WK Sprint. Heather Richardson behaalde de wereldtitel in 2013, won het brons in 2014 en behaalde in 2015 en 2016 het zilver achter haar landgenote Brittany Bowe. Tijdens het voorseizoen 2016 - 2017 heeft Heather Richardson-Bergsma laten zien dat ze in vorm is en klaar is om ook tijdens het WK Sprint 2017 in Calgary weer mee te doen om de podiumplaatsen.

Favorieten bij de heren

Kai Verbij
Kai Verbij mocht zich begin januari 2017 kronen tot de eerste Europees Kampioen Sprint. Kai Verbij behaalde de eerste plaats zonder een afstand te winnen, maar wel met een podiumplaats op alle vier de afstanden. Door het stabiele presteren van Kai Verbij behoort de jonge sprinter zeker tot de grote favorieten voor de titel op het WK Sprint. In 2016 behaalde Kai Verbij de derde plaats.

Kjeld Nuis
Kjeld Nuis is sinds het seizoen 2014-2015 een van de beste sprinters ter wereld. Toch behaalde Kjeld Nuis nog nooit een grote titel. De spanning op een groot schaatstoernooi lijkt hem vaak parten te spelen.

Pavel Kulizjnikov

Pavel Kulizjnikov / Bron: Sasha Krotov / Wikimedia CommonsPavel Kulizjnikov / Bron: Sasha Krotov / Wikimedia Commons
De Rus Pavel Kulizjnikov is de Wereldkampioen Sprint van 2015 en 2016. Ook in 2017 behoorde de Rus gezien zijn uitslagen in het voorseizoen weer tot de favorieten voor een podiumplaats en zelfs voor de titel, maar de Rus heeft laten weten niet deel te nemen aan het WK. Pavel Kulizjnikov kon in januari 2017 al niet meedoen aan het eerste EK Sprint in Heerenveen vanwege een liesblessure. De Rus zou zich gaan voorbereiden op de WK Afstanden en het WK Sprint, maar op 17 januari 2017 werd bekend dat Kulizjnikov ook aan deze wedstrijden niet zal deelnemen. Volgens zijn coach Dmitry Dorofeev zou Kulizjnikov fysiek en mentaal niet in staat zijn om deel te nemen aan deze grote toernooien. De Rus zou vooral mentaal veel last hebben van de doping beschuldigingen in 2016.

Live op tv

Het WK Sprint 2017 in Calgary zal live op tv worden uitgezonden. De live uitzendingen worden verzorgd door de NOS op NPO1. Door het grote tijdsverschil tussen Calgary en Nederland zullen de uitzendingen van het WK Sprint laat op de avond plaatsvinden.

Lees verder

© 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Jan Bos: eerste Nederlandse wereldkampioen sprintJan Bos is een langebaanschaatser die zich heeft gespecialiseerd in de sprint. In 1998 werd hij de allereerste Nederland…
WK sprint schaatsen 2016: programma, uitslag, live op tvHet WK sprint schaatsen 2016 wordt op zaterdag 27 februari en zondag 28 februari 2016 gehouden in de Zuid-Koreaanse hoof…
Lars Elgersma; Schaatsende studentLars Elgersma is een Nederlandse schaatser die werd geboren op 23 oktober 1983 in Nieuwekerk aan den IJssel. Elgersma is…
Prijzengeld schaatsen 2017: WK Afstanden, Sprint en AllroundPrijzengeld schaatsen 2017: WK Afstanden, Sprint en AllroundDe International Skating Union (ISU) stelt het prijzengeld dat verdeeld wordt op de WK Afstanden, WK Sprint en WK Allrou…
Het NK Sprint 2013: uitslagen en deelnemersHet NK Sprint 2013: uitslagen en deelnemersOp zaterdag 5 januari en zondag 6 januari 2013 zal de Nederlandse sprinttop in Kardinge, de ijsbaan van Groningen strijd…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Het WK Sprint schaatsen 2017 in Calgary"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tekstschrijvert
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!