Paardrijden: De basisuitrusting voor ruiters

Wie gaat paardrijden, zal meestal over een basisuitrusting moeten beschikken om veilig en comfortabel te paard te gaan. Ruiteruitrusting is er in alle maten, kleuren en prijsklasses. We bekijken de belangrijkste attributen voor elke ruiter.

Als ruiter te paard

Beoefenaars van de paardensport hebben een erg typerende klederdracht. Hun ruitertenue is zeer specifiek voor hun sport en bestaat in de essentie uit een rijhelm of cap, rijbroek en rijlaarzen. Afhankelijk van ruiter tot ruiter kan deze uitrusting uitgebreid worden met wedstrijdkleding, een zweepje of sporen.

Rijhelm

Misschien wel het belangrijkste attribuut om de ruitersport veilig te kunnen beoefenen, is de rijhelm of cap. Deze wordt door de meeste ruiters gedragen en is verplicht bij officiële evenementen zoals wedstrijden of georganiseerde tochten te paard.
Op concours dient elke ruiter een rijhelm te dragen. De enige uitzonderingen die hierop worden toegestaan zijn het dragen van een hoedje bij de hogere dressuur, en het dragen van een cowboyhoed bij het westernrijden.
Een cap beschermt het hoofd bij een val en is van groot belang! Beginnende, maar ook gevorderde ruiters en zelfs professionelen zouden er een gewoonte moeten van maken om ten allen tijde een cap te dragen bij het paardrijden.

Rijlaarzen

Voor de paardensport is het aan te raden gepast schoeisel te dragen. Rijlaarzen bestaan in verschillende materies, van rubber tot de duurste ledersoorten, en verschillende kleuren. Rijlaarzen worden steeds meer beïnvloed door de alledaagse mode en bestaan tegenwoordig dan ook in de meest gesofisticeerde uitvoeringen: diverse kleuren, veters of ritsen, afwerkingen met strass, en nog veel meer.
De beginnende ruiter zal meestal van start gaan met een paar goedkope rubberlaarzen. Toch is het belangrijk dat hij over deze laarzen beschikt, omdat de zolen aangepast zijn aan de stijgbeugels en men zo minder risico loopt om vast te zitten in de stijgbeugels bij een eventuele valpartij. Eens de ruiter wat fanatieker wordt, schakelt hij meestal over op een paar lederen rijlaarzen, al dan niet op maat gemaakt.
Meer en meer ruiters kiezen ook voor het alternatief: korte laarsjes met daaroverheen chaps. Chaps worden gemaakt uit suède of leder en vormen als het ware een tweede broekspijp omheen het been van de ruiter. Sommige ruiters vinden dat ze meer contact hebben met het paard als ze chaps dragen, anderen zweren dan weer bij het dragen van echte rijlaarzen.

Rijbroek

Wie ooit al met een jeansbroek te paard heeft gezeten zal het beamen: een aangepaste rijbroek voor het paardrijden is geen overbodige luxe. Rijbroeken hebben de naden op een andere plaats zodat ze niet hinderlijk zijn en geen irritaties veroorzaken tijdens het paardrijden. Vaak hebben ze ook een verstevigd zitvlak en verstevigde kniestukken. Steeds vaker hebben rijbroeken ook een kunstlederen zitvlak, om meer grip in het zadel te bieden.
Net zoals met de rijlaarzen, zijn ook de broeken steeds meer modegebonden. Elk jaar opnieuw brengen fabrikanten nieuwe kleuren en nieuwe accenten op de markt. Zo worden rijbroeken tegenwoordig ook afgewerkt met strass of opvallende borduursels, en schrikt men er niet meer voor terug om de broeken in felle kleuren te dragen.

Sporen, zweep en andere attributen

Wie vervolgens op wedstrijden aan de start wil komen, zal zijn ruitertenue moeten uitbreiden naar een ruiteruniform. Dat bestaat uit een witte rijbroek, een wit hemd en een zwart wedstrijdvest, aangevuld met laarzen en cap.
De laatste jaren wijkt men van de klassieke kleuren af en in Nederland mag het ruiteruniform inmiddels uit alle mogelijke kleuren bestaan, maar de basissamenstelling blijft hetzelfde. In België is men nog niet zo ver geëvolueerd, daar worden nog regels opgelegd wat betreft kleuren en logo's. In sommige rijverenigingen moet men nog steeds het klassieke wit-zwarte uniform dragen.

Bijkomende attributen voor de paardensport zijn alom bekend, maar worden niet altijd op de juiste manier gebruikt. Sporen en een zweepje zijn voor vele ruiters een handig hulpmiddel, maar mogen niet misbruikt worden.

Wie graag voor extra veiligheid kiest, kan zich ook nog uitrusten met een bodyprotector of rugbeschermer.
© 2012 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Tips om goedkoop paard te rijden, of een paard te houdenPaardrijden is een dure sport, enkele tips om goedkoop een paard te kunnen onderhouden, of te kunnen paardrijden kunt u…

Terugblik: Rabo wielerploeg 1996 - 2012Begin jaren 90 zat de Nederlandse wielrennerij in een diep dal. Totdat ploegleider Jan Raas in december 1995 een overeen…
Polo: Een onbekende sport in NederlandPolo: Een onbekende sport in NederlandOp een paard met een stick een goal scoren. Dat is polo. Nederlanders zijn goed in paardrijden, hockey en voetbal. Polo…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 11-10-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.