InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Handzame Classic 2017 – live op tv

Handzame Classic 2017 – live op tv

Handzame Classic 2017 – live op tv Op vrijdag 17 maart 2017 wordt de Handzame Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrijd in de UCI Europe Tour. De Handzame Classic is daarnaast ook een onderdeel van de Napoleon Games Cycling Cup. Deze wedstrijd wordt live op tv uitgezonden door VTM, Eurosport en RTBF. Hoe is de geschiedenis van de Handzame Classic verlopen? Welke teams zullen in 2017 op de startlijst staan? Hoe ziet het parcours van deze Vlaamse koers eruit?

Geschiedenis

Handzame Classic is een jonge, maar ambitieuze wedstrijd. De organisatoren hopen dat deze koers in de komende jaren uitgroeit tot een vooraanstaande Vlaamse koers. Hoewel deze wedstrijd pas sinds 2011 onder de naam 'Handzame Classic' bestaat, zijn de organisatoren van deze koers beslist niet onervaren: voordat zij besloten om vanaf 2011 zelf een eendagswedstrijd te organiseren, organiseerden zij jarenlang één etappe in de etappewedstrijd 'de Driedaagse van West-Vlaanderen'. Deze etappe finishte altijd in Handzame.

Erelijst

De eerste editie van de Handzame Classic werd in 2011 door de Belg Steve Schets gewonnen. De Italiaan Francesco Chicci won in 2012 de twee editie. In 2013 ging de zege naar de Belg Kenny Dehaes. Luka Mezgec uit Slovenië won de Handzame Classic in 2014. In 2015 werd deze koers gewonnen door de Belg Gianni Meersman. In 2016 pakte de jonge Slowaak Erik Baška de zege in de Handzame Classic.

Op de erelijst die de organisatie van de Handzame Classic verspreidt, staan ook winnaars vermeld achter edities van de Handzame Classic van 2002 t/m 2004 en van 2006 t/m 2010. In werkelijkheid gaat dit echter niet om winnaars van de eendagswedstrijd 'Handzame Classic', maar om winnaars van de etappe van de Driedaagse van West-Vlaanderen die in Handzame finishte.

Napoleon Games Cycling Cup

De Handzame Classic is sinds 2016 een onderdeel van de eerste editie van het regelmatigheidsklassement Napoleon Games Cycling Cup. Voor dit klassement tellen tien Belgische wedstrijden mee. Alle koersen van de Napoleon Games Cycling Cup worden live op tv uitgezonden door VTM, RTBF en Eurosport. Dit klassement is vooral bedoeld om jonge talenten te stimuleren. Deze Cycling Cup is mede een initiatief van ex-renner Nick Nuyens.

Parcours

De start is 's middags om 12u30 aan het Meeting- en Eventcentrum Staf Versluys in Bredene. De afstand van het parcours is 1997 kilometer. De finishlijn is aan de Handzamestraat te Handzame. De finish wordt rond kwart over vijf verwacht. Er zijn behoorlijk wat kasseistroken en korte hellingen opgenomen in het parcours van deze koers. De belangrijkste helling voor het wedstrijdverhaal is mogelijk de Steenstraat (Ruidenberg) die in de finale (tijdens de plaatselijke rondes) meermaals moet worden beklommen.

Deelnemers: startlijst

Welke teams gaan van start in deze koers? Op de voorlopige deelnemerslijst staan onder meer de World Tour Teams van Lotto Soudal, Quick-Step Floors, Katusha - Alpecin en Bahrain Merida. ProContinentale Teams die van start zullen gaan zijn onder meer WB Veranclassic Aqua Protect, Verandas Willems, Wanty Groupe Gobert, Topsport Vlaanderen en Roompot. Welke renners staan op de deelnemerslijst van de Handzame Classic 2017? T.z.t. vindt u hier de complete startlijst met rugnummers van de Handzame Classic 2017.

Voorbeschouwing en favorieten

De kans op opnieuw een massasprint als ontknoping van de Handzame Classic is tamelijk groot, maar toch biedt dit parcours ook mogelijkheden voor een ander koersverloop. Voor een deel zal dit ook van het weer afhangen. Als er bijvoorbeeld een sterke wind staat in de beginfase van de koers, wanneer de renners in de buurt van de zee rijden, dan is er veel kans op waaiervorming.
Wanneer de wedstrijd in een massasprint eindigt, dan behoren tot de kanshebbers voor de zege onder meer Dupont, Dehaes en Jans.

Organisatie

De voorzitter van de organisatie van de Handzame Classic 2013 is Bert Pattyn De secretaris van deze organisatie is Dieter Honraet en de koersdirecteur is Stefaan Decleir. Hieronder vindt u het correspondentieadres van de organisatie:
 • Handzameplein 11
 • 8610 Handzame

UCI-categorie

Door de internationale wielerunie UCI is de Handzame Classic ingedeeld in categorie 1.1 van de Europe Tour. Dit houdt in dat deze wedstrijd officieel net zo belangrijk is als bijvoorbeeld de Druivenkoers en de Schaal Sels.

Handzame

Handzame is een West-Vlaamse dorp met circa drieduizend inwoners en ligt in de gemeente Kortemark. Handzame heeft een roemrucht verleden. In de middeleeuwen had het een zeehaven en was het een aanzienlijke handelsplaats. Helaas is er in Handzame nog maar weinig te zien van dat roemruchte verleden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er in dit dorp heel veel vernietigd.

Live op tv

Deze Belgische wielerkoers wordt live op tv uitgezonden door de commerciële Vlaamse zender VTM. De uitzending van VTM begint om ca. 15u30. Deze zender is helaas niet aanwezig in de meeste Nederlandse zenderpakketten. Daarnaast zenden ook de publieke Waalse zender RTBF en de Europese sportzender Eurosport deze koers live uit. Zodra er meer bekend is over deze uitzendingen, wordt het hier gemeld.

Livestream

De Handzame Classic 2017 is ook live op het internet te volgen via een livestream. Er zal onder meer een livestream beschikbaar zijn op de website van VTM. Daarnaast zal er een stream te vinden zijn op de Eurosport Player Go App. Een overzicht van diverse beschikbare livestreams zal te vinden zijn op Procyclinglive.

Uitslag Handzame Classic 2017

Op deze plek wordt na afloop van deze Vlaamse koers de uitslag geplaatst.

Voorgaande editie: Uitslag Handzame Classic 2016

 1. Erik Baska (Slowa) 199 km in 4u29'30"
 2. Dylan Groenewegen (Ned) z.t.
 3. Gianni Meersman (Bel) z.t.
 4. Bert Van Lerberghe (Bel) z.t.
 5. André Looij (Ned) z.t.
 6. Ivan Savitskii (Rus) z.t.
 7. Timothy Dupont (Bel) z.t.
 8. Tosh Van der Sande (Bel) z.t.
 9. Mamir Stash (Rus) z.t.
 10. Phil Bauhaus (Dui) z.t.

Lees verder

© 2013 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Handzame Classic 2012Op vrijdag 16 maart 2012 wordt de tweede editie verreden van de Handzame Classic. Deze wielerwedstrijd is een onderdeel…
Dwars door West-Vlaanderen 2017 - live op tvDwars door West-Vlaanderen 2017 - live op tvOp zondag 5 maart 2017 wordt de eerste editie verreden van de wielerwedstrijd Dwars door West-Vlaanderen. Deze eendagsko…
Veldrit Heerlen 2014: Boels Classic - programma, deelnemersOp zondag 16 februari 2014 wordt in Heerlen de Boels Classic Internationale Cyclocross verreden. Hoe ziet het programma…
Nokere Koerse 2017 - startlijst, parcours en live op tvNokere Koerse 2017 - startlijst, parcours en live op tvOp woensdag 15 maart 2017 wordt de 72e editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is wielerwedstrijd van…
Kuurne-Brussel-Kuurne 2017, parcours en startlijstKuurne-Brussel-Kuurne 2017, parcours en startlijstKuurne-Brussel-Kuurne wordt verreden op zondag 26 februari 2017. Dit is de 69e editie van de Belgische wielerkoers. Kuur…
Bronnen en referenties
 • http://sportmagazine.knack.be/sport/belga-sport/zeven-worldtourteams-in-handzame-classic/article-4000254367802.htm
 • http://www.hln.be/hln/nl/952/Wielrennen/article/detail/1586829/2013/02/27/Handzame-Classic-en-Handzame-Challenge-moeten-begrip-worden.dhtml
 • http://www.sportuitslagen.org/wielrennen-handzame-classic-2012-uitslagen-heren-s2-c0-b0-g23-t4723-u281-m150863-v1.html
 • http://www.handzameclassic.be/
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.wielerland.nl
 • http://www.cqranking.com
 • http://www.procyclingstats.com

Reageer op het artikel "Handzame Classic 2017 – live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!