Meedoen aan een marathon

Meedoen aan een marathon Hardlopen is een zeer populaire sport. Miljoenen mensen lopen omdat ze ervan genieten of in goede conditie willen zijn. Een hardloper heeft niet veel talent of goede spullen hiervoor nodig, enkel goede schoenen en comfortabele kleding.

Hardlopen is goed voor je lichamelijke conditie

Dagelijkse hardlopen verbetert iemands lichamelijke conditie. Het helpt zuurstof door je lichaam te circuleren en het maakt je hart en beenspieren sterker. Hardlopen helpt je jouw gewicht te beheersen, want als je loopt verbrandt je veel calorieën. Het helpt je ook enorm tegen spanning na een vermoeiende dag op school of op het werk.

Bron: Photonut, RgbstockBron: Photonut, Rgbstock

De marathons

Veel hardlopers nemen deel aan lange afstandswedstrijden. De meest populaire evenementen zijn de marathons. Ze worden gehouden in vele steden over de hele wereld. Beroemde marathons worden gehouden in New York, Boston, Londen, Berlijn en vele andere steden.

De marathon is het langstlopende evenement in de wereld. De oorsprong van de naam komt van het verhaal van een Griekse soldaat die, in 490 voor Christus, van het kleine dorpje Marathon naar Athene (op veertig kilometer afstand) rende. Hij wilde de mensen daar vertellen dat het Griekse leger de Perzen hadden verslagen.

De officiële marathon heeft vandaag de dag een officiële lengte van 42.195 km. De marathon is altijd al één van de belangrijkste hoogtepunten van de moderne Olympische Spelen, die in 1896 begonnen.

Afrikanen en de marathons

In de afgelopen decennia hebben Afrikaanse lopers de marathons in de hele wereld gedomineerd. De Ethiopiër Abebe Bikila liep op blote voeten naar zijn eerste gouden medaille op de Olympische Spelen 1960. Hij herhaalde zijn overwinning vier jaar later. Experts denken dat de Afrikaanse lopers beter zijn, omdat ze trainen in hoger gelegen plaatsen in hun thuisland. De benen zijn hierdoor waarschijnlijk sterker en kunnen ze hierdoor ook meer zuurstof in de longen opslaan. Scholen zijn soms ver weg van huis, dus kinderen moeten vele kilometers per dag lopen of rennen om hun doel te bereiken.

Er zijn geen officiële wereldrecords bij marathon wedstrijden, omdat elke marathon weer een verschillende route heeft. Soms is een route is vlak, waardoor de deelnemers sneller kunnen lopen. Elders kan een marathon weer erg heuvelachtig zijn. Slecht weer met veel wind en regen maakt het ook moeilijker voor hardlopers om goede tijden te halen.

Bron: Lusi, RgbstockBron: Lusi, Rgbstock
De snelste marathon race vond plaats in Berlijn in 2003. Paul Tergat van Kenia eindigde in 2 uur 4 minuten en 55 seconden. De beste tijd voor een vrouw was door Paula Radcliffe gelopen in de marathon van Londen van 2003. Deze liep zij in 2 uur 15 minuten en 25 seconden.

Het trainen voor een marathon

hardlopers moeten goed voorbereid zijn en veel trainen als ze willen concurreren in een marathon. Voor de meeste hobby lopers is de marathon de langste wedstrijd die ze ooit hebben gelopen. Ze trainen voor maanden, soms tot wel honderd kilometer per week.

Tijdens de marathon training is het belangrijk om je lichaam voldoende tijd te geven om te rusten en te herstellen. Als je jezelf moe voelt of je spieren doen pijn is het verstandig om een paar dagen rust te nemen. Tijdens de laatste twee weken voor een marathon zie je dat veel hardlopers hun wekelijkse training verminderen.

De juiste voeding voor een marathon

De juiste voeding is erg belangrijk als je van plan aan een marathon mee te doen. Hardlopers eten veel koolhydraten, die worden omgezet in glycogeen. Het lichaam slaat glycogeen op dat tijdens de race wordt omgezet in energie.

Atleten eten veel brood, rijst, granen en pasta in de weken voor de race. Ze proberen ook om fruit en groenten te eten en vet te vermijden.

Tijdens de marathon

Tijdens een marathon is het heel belangrijk om veel te drinken, zodat je lichaam niet gaat uitdrogen.

Je moet rennen in een vast tempo. Niet te snel starten, anders haak je des te sneller weer af. In de meeste gevallen geven hardlopers vervolgens volledig op. Aan de andere kant, moet je ook weer niet te langzaam beginnen, want dan kan je dit later in de marathon niet meer goedmaken en kom je op achterstand.

Na een marathon voelen de meeste hardlopers de pijn in hun spieren. Dit is normaal en het kan een paar dagen duren voordat jouw lichaam weer pijnvrij is.

Bron: Arinas74, RgbstockBron: Arinas74, Rgbstock

De marathon van New York

De marathon van New York is een van de grootste en meest beroemde marathons van de wereld. Het vind sinds 1970 elk jaar plaats. Bijna 80.000 lopers willen de marathon lopen, maar slechts 30.000 mogen uiteindelijk starten. Zij worden door loting geselecteerd.

De marathon gaat door heel New York vanaf ‘Staten Island’ en eindigt in ‘Central Park’. Meer dan twee miljoen mensen juichen de lopers langs het parcours. Ze worden vermaakt door veertig muziekkorpsen verspreid over de gehele route.

Aan de beste hardlopers wordt een totaal van 600.000 dollar aan prijzengeld gegeven. De winnaar van de wedstrijd ontvangt 100.000 dollar plus een nieuwe auto.

Lees verder

© 2013 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe verbeter ik mijn conditie?Hoe verbeter ik mijn conditie?Wil je je conditie gaan verbeteren omdat je conditie verminderd is de afgelopen jaren? Lees dan hieronder hoe je dit kan…
Rennen: waarom doen we het?Rennen: waarom doen we het?Rennen en hardlopen, wij mensen zijn ervoor gemaakt. Maar waarom doen we het? Wat is het verschil tussen rennen, hardlop…
Schema om te beginnen met hardlopenSchema om te beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopen kan nog best lastig zijn. Hoe begin je en hoe bouw je voldoende conditie op? Het is helemaal niet…
Hardlopen: tips voor beginners over ondergrond en marathonsHardlopen: tips voor beginners over ondergrond en marathonsDe mensheid heeft waarschijnlijk zijn bestaan te danken aan het feit dat we kunnen rennen. De mens is zeker niet het sne…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mzacha, Rgbstock
  • Afbeelding bron 1: Photonut, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Lusi, Rgbstock
  • Afbeelding bron 3: Arinas74, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.