InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour de France 2015: de Tour start met 'n tijdrit in Utrecht

Tour de France 2015: de Tour start met 'n tijdrit in Utrecht

Tour de France 2015: de Tour start met 'n tijdrit in Utrecht De Nederlandse wielersupporters kunnen weer uitkijken naar een niet te missen evenement: de start van de Tour de France 2015 in Utrecht. Utrecht zal voor het eerst de start van de Tour organiseren, en dit met een korte tijdrit van 13,7 km. De start van de Tour de France 2015 in Utrecht zal op die manier een ideale kans zijn om alle favorieten voor de gele trui van dichtbij te bewonderen. Ook de tweede rit van de Ronde van Frankrijk van 2015 zal starten in Utrecht.

Tour de France 2015 start in Utrecht

Utrecht mag na jarenlang volhouden eindelijk de vruchten plukken van haar lobbywerk bij de Tourorganisatie. Eind november 2013 maakte de Tourorganisatie bekend dat de Ronde van Frankrijk van 2015 in deze stad van start zal gaan. De organisatie van de Tour breekt op die manier met een trend: waar voorheen slechts om het andere jaar het startschot in het buitenland gegeven werd, zal nu twee jaar na mekaar een niet-Franse stad als startplaats dienen van de Tour. In 2014 startte de Tour immers in Engeland.

Ronde van Frankrijk 2015 in Antwerpen

De Tour de France van 2015 zal van start geschoten worden op zaterdag 4 juli. Wanneer in de Ronde van Frankrijk op de eerste dag een tijdrit wordt gereden, dan spreekt men van een proloog. Maar in Utrecht zullen de renners meteen een tijdrit van 13,7 km voor de kiezen krijgen, en kan je dus spreken van een volwaardige eerste etappe. De tijdrit zal iets zijn voor de technisch aangelegde tijdrijders want er komen vrij veel bochten voor in het parcours. Eind mei 2014 raakte bekend dat ook België de eer zal hebben om de Tour de France te ontvangen. De derde rit van de Tour 2015 zal op 6 juli van start gaan in Antwerpen.

Tour 2015: via Antwerpen naar Frankrijk

Utrecht zal ook als startplaats dienen van de tweede etappe die Neeltje Jans in Zeeland als aankomstplaats zal hebben. Daarna rijdt het peloton verder naar België en Frankrijk via Antwerpen en de steile Muur van Hoei. In Zeeland kan de wind een grote rol spelen waardoor de kans op waaiers in het peloton groot is. Dit kan een uitstekende kans zijn voor de Nederlandse renners, die in het maken van waaiers tot de beste ter wereld behoren.

Nederlandse favorieten voor de Tour

Een Ronde van Frankrijk die van start gaat in eigen land, betekent voor de Nederlandse wielrenners natuurlijk een extra stimulans om goed te presteren. Waar het Nederlandse publiek in 2013 al kon smullen van de prestaties van Bauke Mollema en Laurens Ten Dam zal het in 2015 haar favorieten ook echt vanuit een bevoorrechte positie kunnen aanmoedigen. Langs de straten van de Nederlandse wegen zullen de wielersupporters klaarstaan om Robert Gesink, Johnny Hoogerland, Lars Boom en vele anderen aan te moedigen.

Parcours van de tijdrit in Utrecht

Utrecht zal haar beste beentje voorzetten voor de ontvangst van de Tour de France 2015, die volgens de Tourorganisatie in de tweede rit onder de befaamde Dom zal doorrijden. Ziehier een kort overzicht van de ankerpunten en de straten die voor komen in het parcours van de eerste rit, de tijdrit van 13,7 km:
 • Holland Casino
 • Venuslaan
 • stadion Galgenwaard
 • Uithof
 • Biltstraat
 • Maliesingel
 • Jaarbeursplein

Favorieten tijdrit in Utrecht

 • Tom Dumoulin
 • Fabian Cancellara
 • Tony Martin
 • Chris Froome
 • Tejay Van Garderen
 • Alberto Contador

Update en uitslag tijdrit Utrecht

De tijdrit in Utrecht werd uiteindelijk verrassend gewonnen door de Brit Rohan Dennis, die ook meteen de eerste gele trui van de Tour 2015 mocht aantrekken. Favorieten Tony Martin en Fabian Cancellara vervolledigden het podium, terwijl ook de Nederlanders het uitstekend deden: Tom Dumoulin strandde op een vierde plaats, terwijl Jos Van Emden vijfde werd.

Lees verder

© 2013 - 2017 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2010 start in Rotterdam'Le Grand Départ' van de Tour de France zal op zaterdag 3 juli 2010 in Rotterdam plaats vinden. De tourdirectie verkoos…
Route en schema van de Tour de France 2013Op 29 juni start de Tour de France 2013. Dit jaar start de Tour op het Franse eiland Corsica. In dit artikel vindt u een…
Rittenschema Tour de France 2015Rittenschema Tour de France 2015Zie hier het rittenschema Tour de France 2015 plus parcours. Deze honderdtweede Tour begint in Utrecht en gaat via Belgi…
Startplaats van de Tour de France 2014 is misschien UtrechtStartplaats van de Tour de France 2014 is misschien UtrechtDe Nederlandse stad Utrecht is in de race om de start van de Tour de France te mogen organiseren. De gemeente Utrecht he…
Wielerprogramma 2015Wielerprogramma 2015Het spel om de gekleurde truien kent in 2015 weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Het draait allemaal om de gele tru…
Bronnen en referenties
 • http://www.touretappe.nl/tour-de-france-2015-parcours/etappe-2-route-tdf-2015/
 • http://m.wielerupdate.nl/uitslagen/18623/tour-de-france-2015-etappe-1-utrecht-utrecht/ (bronnen geraadpleegd op 26/06/2016).

Reageer op het artikel "Tour de France 2015: de Tour start met 'n tijdrit in Utrecht"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Verdanov
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Wielrennen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!