InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour de France 2015: de Tour start met 'n tijdrit in Utrecht

Tour de France 2015: de Tour start met 'n tijdrit in Utrecht

Tour de France 2015: de Tour start met 'n tijdrit in Utrecht De Nederlandse wielersupporters kunnen weer uitkijken naar een niet te missen evenement: de start van de Tour de France 2015 in Utrecht. Utrecht zal voor het eerst de start van de Tour organiseren, en dit met een korte tijdrit van 13,7 km. De start van de Tour de France 2015 in Utrecht zal op die manier een ideale kans zijn om alle favorieten voor de gele trui van dichtbij te bewonderen. Ook de tweede rit van de Ronde van Frankrijk van 2015 zal vertrekken in Utrecht. Een overzicht.

Tour de France 2015 start in Utrecht

Utrecht mag na jarenlang volhouden eindelijk de vruchten plukken van haar lobbywerk bij de Tourorganisatie. Eind november 2013 maakte de Tourorganisatie bekend dat de Ronde van Frankrijk van 2015 in deze stad van start zal gaan. De organisatie van de Tour breekt op die manier met een trend: waar voorheen slechts om het andere jaar het startschot in het buitenland gegeven werd, zal nu twee jaar na mekaar een niet-Franse stad als startplaats dienen van de Tour. In 2014 start de Tour immers in Engeland.

Ronde van Frankrijk 2015 in Antwerpen

De Tour de France van 2015 zal van start geschoten worden op zaterdag 4 juli. Wanneer in de Ronde van Frankrijk op de eerste dag een tijdrit wordt gereden, dan spreekt men van een proloog. Maar in Utrecht zullen de renners meteen een tijdrit van 13,7 km voor de kiezen krijgen, en kan je dus spreken van een volwaardige eerste etappe. De tijdrit zal iets zijn voor de technisch aangelegde tijdrijders want er komen vrij veel bochten voor in het parcours. Eind mei 2014 raakte bekend dat ook België de eer zal hebben om de Tour de France te ontvangen. De derde rit van de Tour 2015 zal op 6 juli van start gaan in Antwerpen.

Tour 2015: via Zeeland naar Frankrijk?

Utrecht zal ook als startplaats dienen van de tweede etappe, waarvan het verdere parcours nog niet bekend is. Mogelijk zal het peloton verder afdalen naar België en Frankrijk via Zeeland, waar de wind een grote rol kan spelen. In etappes waarin het fel waait, kunnen er makkelijk waaiers ontstaan in het peloton en worden er vaak al meteen grote tijdsverschillen gemaakt. Dit kan een perfecte kans zijn voor de Nederlandse renners, die in het maken van waaiers tot de beste ter wereld behoren.

Nederlandse favorieten voor de Tour

Een Ronde van Frankrijk die van start gaat in eigen land, betekent voor de Nederlandse wielrenners natuurlijk een extra stimulans om goed te presteren. Waar het Nederlandse publiek in 2013 al kon smullen van de prestaties van Bauke Mollema en Laurens Ten Dam zal het in 2015 haar favorieten ook echt vanuit een bevoorrechte positie kunnen aanmoedigen. Langs de straten van de Nederlandse wegen zullen de wielersupporters klaarstaan om Robert Gesink, Johnny Hoogerland, Lars Boom en vele anderen aan te moedigen.

Parcours van de tijdrit in Utrecht

Utrecht zal haar beste beentje voorzetten voor de ontvangst van de Tour de France 2015, die volgens de Tourorganisatie in de tweede rit onder de befaamde Dom zal doorrijden. Ziehier een kort overzicht van de ankerpunten en de straten die voor komen in het parcours van de eerste rit, de tijdrit van 13,7 km:
  • Holland Casino
  • Venuslaan
  • stadion Galgenwaard
  • Uithof
  • Biltstraat
  • Maliesingel
  • Jaarbeursplein

Lees verder

© 2013 - 2015 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour 2015 - eerste etappe: Utrecht-Utrecht (tijdrit)Tour 2015 - eerste etappe: Utrecht-Utrecht (tijdrit)Op zaterdag 4 juli wordt de eerste etappe van de Tour de France 2015 verreden in Utrecht. Deze openingsrit is een tijdri…
Tour de France 2015: deelnemers en startlijst met rugnummersTour de France 2015: deelnemers en startlijst met rugnummersDe 102e editie van de Ronde van Frankrijk gaat op zaterdag 4 juli 2015 van start en eindigt op zondag 26 juli. Welke tea…
Tour de France 2016: parcours en rittenschemaTour de France 2016: parcours en rittenschemaDe Tour de France 2016 start op 3 juli 2016 in Frankrijk zelf, in La Manche. Dat levert weer een fantastisch parcours en…
Tour de France 2012: rittenschema en parcours van de TourTour de France 2012: rittenschema en parcours van de TourOp dinsdag 18 oktober 2011 werd het rittenschema van de Tour de France 2012 voorgesteld. De Ronde van Frankrijk van volg…
Rittenschema Tour de France 2015Rittenschema Tour de France 2015Zie hier het rittenschema Tour de France 2015 plus parcours. Deze honderdtweede Tour begint in Utrecht en gaat via Belgi…
Bronnen en referenties
  • www.telegraaf.nl
  • www.letour.fr
  • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/zo-ziet-de-eerste-tourroute-2015-eruit

Reageer op het artikel "Tour de France 2015: de Tour start met 'n tijdrit in Utrecht"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Verdanov
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Wielrennen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!