Hoe stel je een skateboard samen?

Je skateboard graag en met veel plezier. Toch heb je het idee dat het skateboard wat je gebruikt niet bij je past. Het is erg lomp en groot of juist te klein. Je hebt last van je knieën en je kan niet makkelijk sturen. Sommige tricks krijg je maar niet onder de knie terwijl andere deze heel snel geleerd hadden. Dit zijn allemaal problemen die aan je skateboard kunnen liggen. Daarom is het belangrijk de juiste merken en onderdelen te kiezen. Je kan hiervoor naar een winkel gaan maar toch is het handig om enige basis kennis over je skateboard te hebben.

Skateboard deck

Deck

Bij het samenstellen begin je eigenlijk altijd bij het deck. Dit is de houtenplank waar je op staat. Vaak wordt esdoorn gebruikt voor skateboards. Echter is het beste hout voor skateboards "canadian rock". In het totaal worden er zeven houten platen op elkaar gelijmd. Elke keer wordt de volgende houten plaat haaks op de andere gelijmd waardoor er door de gekruiste nerven stevigheid ontstaat. Toch blijft op die manier enige flexibiliteit bewaard waardoor je skateboard niet zomaar zal breken. Als je skateboard video's in slow motion bekijkt zal het je ook verbazen hoe flexibel een skateboard kan zijn.

Lengte

De juiste maat skateboard is er belangrijk. Je hebt verschillende lengtes maar ook verschillende breedtes. De lengte van je skateboard heeft meer te maken met de lengte van je lichaam. Hoe langer je bent hoe langer je skateboard zou moeten zijn (dit is geen verplichting iedereen heeft namelijk een andere voorkeur). Toch wordt dit vaak als richtlijn gebruikt.

De lengtes van een skateboard liggen vaak tussen de 71cm en de 81cm. Dit wordt echter in inches uitgedrukt, dus 28 tot 32 inch. Niemand kan je exact uitleggen welke lengte je moet hebben. Je kan je lengte enigszins als richtlijn gebruiken maar uiteindelijk zal je zelf het verschil moeten ervaren.

Breedte

De breedte van je skateboard is net zo belangrijk als de lengte. De maten lopen van ongeveer 7 tot 8,5 inch. Welke breedte je moet hebben ligt aan wat je wilt gaan doen met het skateboard. Een smal skateboard is makkelijker voor technische tricks. Zoals flips, ollies, treflips. In het kort:
  • 7 tot 7,5 inch wordt vaak gebruikt voor street skaten.
  • 7,5 tot 8 inch wordt vaak gebruikt in grote parken. Als je veel halfpipes skate en wat minder flip tricks doet.
  • Skateboards vanaf 8 inch worden vaak gebruikt om rond te rijden en te "cruisen".

Toch zal je mensen tegenkomen die veel street skaten en toch een 8 inch skateboard hebben. Dit kan te maken hebben met lengte of de grootte van de voeten. Uiteindelijk is ook je eigen gevoel het belangrijkst. Hou wel in gedachten dat een groot skateboard wat minder precies werk vereist maar lastiger is te "flippen". Het tegenovergestelde is ook waar. Een klein skateboard is makkelijk te flippen maar hier zal meer precisie nodig zijn.
Ik raad beginnende skateboarders aan een skateboard van 7,5 inch breed en 29 tot 30 inch lang te kopen. Dan zit je mooi in het midden en is het makkelijk te ontdekken of je groter of kleiner zou willen.

Trucks

Waar op te letten bij de trucks

De trucks van een skateboard zijn essentieel voor het rijden. Dit is ook vaak het enige onderdeel wat langere tijd zal meegaan en daarom is het belangrijk goede trucks te kiezen. Een truck bestaat uit de kingpin, baseplate, axle, bushings en the hanging. De trucks moeten zeer duurzaam zijn omdat dit het onderdeel is wat contact maakt met de ondergrond tijdens grinds en slides.
Naast de hardheid en duurzaamheid moeten de trucks flexibel genoeg blijven om te kunnen blijven sturen. Probeer geen geld te besparen op je trucks aangezien dit echt een essentieel onderdeel is van je skateboard! Beter is het dan geld te besparen op wielen of lagers.

Baseplate

De baseplate is het platte stalen gedeelte waarmee je deck vast zit aan de trucks. Er zitten gaten in de hoeken van de plaat die overeenkomen met de gaten in je deck. Je kan ook shockpads kopen. Dit zijn rubberen plaatjes die je tussen de baseplate en je deck doet. Hiermee zou het skateboarden wat aangenamer worden en zouden je rug en knieën minder stress ondervinden bij het skateboarden. Houd er wel rekening mee dat als je shockpads wil gebruiken je langere schroeven nodig hebt om je trucks vast te maken.

Hanging

De hanging is het T-vormige stalen gedeelte die aan je baseplate vast zit. Dit onderdeel zal het meest te verduren krijgen daarom is het belangrijk een goed merk te kopen. Goedkope trucks zullen alleen maar harder slijten en daarmee zal je uiteindelijk toch duurder uit zijn.

Kingpin

De kingpin is het enige wat je trucks bij elkaar houdt en het kan voorkomen dat deze breekt. Dit is geen probleem want een kingpin kan je los in de winkel kopen. Wel is het aan te raden een kingpin van hetzelfde merk te kopen zodat je zeker weet dat deze past. Soms is je kingpin zo erg versleten dat je hem niet meer los krijgt. Het is dan het beste nieuwe trucks te kopen.
Je kan de kingpin strakker of losser zetten. Hiermee kan je het sturen makkelijker maken omdat je trucks losser zitten. Ben je een technische skater of heb je een meer street gerelateerde stijl? Dan is het beter je kingpin strakker te zetten. Als je meer in skateparken rijdt of gewoon graag rond rijdt op je skateboard is een lossere stand fijner en makkelijker.

Axle

De axle is de as waar je wielen en lagers aan vast zitten. Er zit verschil in de breedte van assen. Hier geldt ook de regel: Hoe groter je bent hoe breder je skateboard (dus ook je as). Toch is het vaak persoonlijk wat jij prettig vindt rijden.

Bushings

De bushings zijn rubber achtige ringen die op drie verschillende plekken in je truck zitten (er zitten dus in in het totaal zes op je skateboard). Deze hebben de functie je trucks flexibel te houden zodat je kan sturen. Ook hebben ze de functie de klappen enigszins op te vangen wanneer je springt met je skateboard. De bushings slijten vaak wat sneller als de rest. Als ze scheurtjes beginnen te krijgen is het tijd ze te vervangen. Je kan ze gewoon kopen in elke skateboard winkel of ze zelfs laten vervangen in de winkel.

Wielen

De wielen van een skateboard zijn een stuk makkelijker uit te kiezen. Het enige verschil in wielen is de hardheid. Hoe harder de wielen hoe sneller je zal gaan maar hoe "hobbeliger" het rijden wordt. Zachtere wielen zijn comfortabeler om mee te rijden maar gaan een stuk minder snel. De meeste mensen rijden met hardere wielen omdat ze anders continu moeten steppen om vaart te houden. Zachte wielen worden vaker gebruikt bij het longboarden.

Je wielen zullen vrij snel slijten als je veel rijdt. Er kunnen ook platte plekken op je wielen komen door nose, tail, blunt en board slides en reverts. Hier is vrij weinig aan te doen dan alleen nieuwe wielen te kopen. Toch kan je vaak heel lang blijven rijden met dezelfde wielen zelfs als ze al een stuk kleiner zijn geworden kunnen ze het nog goed doen.

Lagers

De lagers zijn de laatste onderdelen die je nodig hebt voor het skateboard. Hierin is weinig verschil ook al laten merken je dat soms wel denken. Er is ook een ABEC certificering die loopt van 1 tot 9. Deze certificering zou de weerstand van een lager moeten laten zien. Met auto's en andere machines met grote wielen is dit ook van belang. Met skateboarden een stuk minder omdat ze veel meer slijtage en klappen ondergaan. Daarom raden de meesten mensen gewoon de goedkoopste lagers aan.
Tip: koop twee doosjes zo kan je altijd een lager vervangen mocht deze kapot gaan.

Hoe zet je je skateboard in elkaar

Je begint met je deck. Je plakt voorzichtig het griptape op de bovenkant van je deck. Als je het griptape vast heb zitten wrijf je erover heen met een houten klosje om er voor te zorgen dat die goed vast zit. Vervolgens prik je met een naald alle luchtbelletje door en wrijf je nog een keer met het houtenklosje over het griptape. Je griptape is groter dan je deck en daarom moet je deze moeten afsnijden. Het makkelijkst is met een houtenklosje of iets anders hards langs de rand van je deck te wrijven. Je zal een wit lijntje zien in het griptape en daar zal je met een stanleymes voorzichtig het overbodige tape los moeten snijden.

Vervolgens zoek je de gaten in je deck waar de schroeven van je trucks komen te zitten. Je pakt een schroevendraaier en prikt door het griptape door de gaatjes zodat de schroefjes er doorheen kunnen. Vervolgens pak je je trucks. Allebei je trucks zijn identiek dus het maakt niet uit welke truck waar komt te zitten. Wel moet de kingpin's aan de binnenkant van je deck moet zitten (dus ze moeten naar elkaar kijken als het ware). Je zet de truck vast met de moer aan de onderkant van je skateboard. Vervolgens zet je de wielen samen met je lagers op de assen. Je schroeft deze vast (onthoud vast is vast! Niet forceren). En klaar is je skateboard. Hier is een video van iemand die zijn skateboard in elkaar zet om als voorbeeld te gebruiken.

Een leuke tip Om je skateboard makkelijk te kunnen herkennen in het skatepark is het leuk en handig om een klein figuurtje uit je griptape te snijden voordat je hem op je deck plakt. Bijvoorbeeld een bliksemschicht of een letter. Als je dan met vrienden gaat skaten en alle skateboards liggen in de achterbak herken je die van jouw meteen, of als je botst of valt in het skatepark zie je meteen welk skateboard van jou is.
© 2014 - 2024 Jeroenvangamere, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Skateboarden - Wat is hetSkateboarden is een sport waarbij je op een speciale plank rijdt met wieltjes eronder. De plank zelf, ook wel je deck ge…
Skateboarden voor beginnersWil je aan skateboarden beginnen? Of skaten je vrienden vaak en heb je geen idee waar ze het over hebben? Of ben je simp…
Waveboarden of Street Surfing, hoe leer je dat?Waveboarden of Street Surfing, hoe leer je dat?Waveboarden of Street Surfing is een fantastische bezigheid die na het ontstaan snel aan populariteit toenam. Het is een…

Pull up bar maken: materiaal, gereedschap en kostenPull up bar maken: materiaal, gereedschap en kostenThuis trainen kan leuk en makkelijk zijn. Voor de meeste oefeningen is helemaal geen materiaal nodig. Optrekken, ofwel p…
Krachttraining: zes basisoefeningenKrachttraining: zes basisoefeningenVeel mensen willen werken aan hun lichaam. Diegenen die voor de eerste keer in de sportschool komen worden vaak overdond…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Skateboard#Bearings
  • http://www.tactics.com/info/choosing-skateboard-trucks
  • http://www.madehow.com/Volume-6/Skateboard.html
  • https://www.youtube.com/watch?v=ZH7u5cummCU
Jeroenvangamere (31 artikelen)
Laatste update: 22-07-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.