Fitnessschema massa: oefeningen, spiergroepen en voeding

Fitnessschema massa: oefeningen, spiergroepen en voeding Fitness wordt vaak gedaan om er beter uit te zien. Met fitness willen mensen een gespierd lichaam en de bekende sixpack bereiken. Ook zijn de borstspieren en biceps spiergroepen die men graag laat zien. Met een fitnessschema voor massa is het mogelijk om deze spiermassa op te bouwen. Een fitnessschema voor massa bevat verschillende oefeningen zodat elke spiergroep getraind wordt. Daarnaast zijn een warming-up, herhalingen, rust en intensiteit belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het fitnessen.

Warming-up

Het is verstandig om een warming-up te doen zodat de spieren die worden gebruikt bij een oefening alvast warm worden. Voor elke oefening wordt er aangeraden om een tweetal sets te doen met een laag gewicht en veel herhalingen. Een voorbeeld is 2 sets van 20 herhalingen (2x20).

Oefeningen voor fitnessschema massa

Dit schema voor massa is een splitschema en bestaat uit vier delen. Elk deel wordt één keer per week uitgevoerd. Elke trainingsdag worden er aparte spiergroepen getraind waardoor deze maximaal kunnen worden belast. In dit schema staan, in tegenstelling tot een schema voor kracht, relatief veel isolatieoefeningen om het maximale te halen uit elke aparte spiergroep. De verdeling is elke week als volgt:
  • Maandag: borst en biceps
  • Dinsdag: benen
  • Woensdag: rust
  • Donderdag: rug
  • Vrijdag: schouders en triceps
  • Zaterdag: rust
  • Zondag: rust

Dit fitnessschema is een combinatie van compoundoefeningen en isolatieoefeningen. In een schema voor kracht worden vooral compoundoefeningen gebruikt terwijl ze in dit schema als basis worden gebruikt en deze worden aangevuld met isolatieoefeningen. De oefeningen zijn in dit fitnessschema zijn:

Maandag (borst en biceps) Dinsdag (benen) Woensdag Donderdag (schouders en triceps) Vrijdag (rug) Zaterdag Zondag
Bench pressSquatRustMilitairy pressDeadliftRustRust
Dumbbell flysLeg pressRustFront raisesSeated rowsRustRust
Chest dipsLungesRustBent over dumbbell flysLateral pulldownRustRust
Dumbbell pulloversLying leg curlsRustLateral raisesDumbbell bent over rowsRustRust
Hammer curlStiff legged deadliftRustTricep pulldownPull upRustRust
Biceps curlCalf raisesRustTriceps kickbackDumbbell shrugsRustRust
Rust HyperexensionsRustRust


Herhalingen, rust en intensiteit

Herhalingen, rust en intensiteit zijn drie belangrijke factoren bij fitness. Hierdoor kan optimaal resultaat worden bereikt en kunnen blessures worden voorkomen.

Herhalingen

Het optimale aantal herhalingen in een fitnessschema voor massa is 10 tot 12. In dit schema worden er voor elke oefening 3 sets gedaan van 12 herhalingen (3x12). Dit is zonder de sets in de warming-up. Door dit aantal herhalingen worden de spieren maximaal geprikkeld voor het aanzetten van massa.

Rust

Tussen de sets in wordt er weinig rust genomen. Het is echter wel belangrijk om tussen de trainingsdagen voldoende rust te nemen. Door rust herstellen de spieren. Spieren hebben meer dan een dag nodig om optimaal te herstellen. Te weinig rust kan tot overbelasting en blessures leiden.

Intensiteit

Om voor massa te trainen moet er worden getraind met een redelijk hoge intensiteit en daarbij ook met een redelijk aantal herhalingen. De spieren worden hierdoor maximaal belast over een langere tijd. Hierdoor wordt de dichtheid van de nieuwe spieren kleiner en wordt er sneller aan massa gewonnen. Door het aantal herhalingen is het gewicht dat wordt gebruikt ongeveer 75% van het maximale gewicht waarmee 1 herhaling kan worden gedaan (1RM).

Spiergroepen

Door middel van dit fitnessschema worden verschillende spiergroepen apart getraind. Op de maandag worden de borstspier (musculus pectoralis) en de biceps (musculus biceps brachii) getraind. Op dinsdag worden de bovenbeenspieren (musculus quadtriceps femoris en musculus biceps femoris) en de kuiten (musculus qastronemius) getraind. Daarnaast worden de bilspieren (musculus glutes maximus) aangesproken.

Na de rustdag worden er op donderdag de schouderspieren (musculus deltoidues) en de triceps (musculus triceps brachii) getraind. Op de laatste dag wordt de rug getraind. Deze bestaat uit de bovenrugspieren (musculus trapezius en musculus latissimus dorsi) en de onderrug (musculus erector spinae).

Bij ongeveer elke oefening worden de buikspieren (musculus rectus abdominis) getraind.

Voeding

Om aan massa te winnen moeten meer calorieën worden gegeten dan het calorieverbruik. Belangrijk hierbij zijn de marcro’s (eiwitten, koolhydraten en vetten). Het is belangrijk dat deze bouwstoffen voldoende in de voeding zitten. Als men boven het calorieverbruik eet en de juiste bouwstoffen binnenkrijgt zorgen de oefeningen en het aantal herhalingen ervoor dat er spiermassa wordt opgebouwd.

Lees verder

© 2014 - 2024 Schrijversblock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingFitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingAfvallen kan op verschillende manieren. Een heel belangrijk onderdeel is voeding. Naast voeding is sporten een belangrij…
Spieren trainen – ProteïneHard werken in de sportschool met als doel spiermassa opbouwen. Veel mensen doen het. Iedere week een paar keer naar de…
Gespierd lichaam voor beginners!Gespierd lichaam voor beginners!Tegenwoordig is de doelstelling van veel adolescenten: het gespierde lichaam ontwikkelen. Veel jongeren én volwassenen t…

Hardloopblessures omdat we niet naar ons lichaam luisterenHardloopblessures omdat we niet naar ons lichaam luisterenVoor onze gezondheid is hardlopen in principe een prima beweging. Maar de hardloopsport kent helaas ook een hoog blessur…
4 goede oefeningen om thuis beenspieren te trainen4 goede oefeningen om thuis beenspieren te trainenWil je gewoon strakkere benen? Je benen trainen om de vierdaagse in Nijmegen uit te lopen, je voorbereiden op het wieler…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bycfotografem, Pixabay
  • Latijnse namen spieren: http://fitnessjunk.nl/wetenschap-bodybuilding/spier-anatomie/
Schrijversblock (55 artikelen)
Laatste update: 20-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.