Nederlanders in de Vuelta 2020

Nederlanders in de Vuelta 2020 In de Spaanse plaats Irun gaat op dinsdag 20 oktober 2020 de Vuelta Ciclista a Espana van start. Wie zijn de Nederlandse deelnemers op de startlijst van deze Ronde van Spanje? Met welke ambities verschijnen zij in deze Vuelta aan de start? Hoe hebben Nederlanders in het verleden in de Ronde van Spanje gepresteerd?

Historie: Nederlanders in de Vuelta

Nederlandse klassementsrenners

De Vuelta a Espana werd voor het eerst georganiseerd in 1935. De eerste Nederlander die grootse prestaties leverde in deze Spaanse ronde was Jan Lambrichs in 1946. Deze coureur uit Kerkrade eindigde dat jaar als derde in het eindklassement. Hij was hiermee de allereerste Nederlander die erin slaagde om op het podium te eindigen in één van de drie grote rondes (Giro d'Italia, Vuelta a España en Tour de France).

Twee keer slaagde een Nederlander erin om het eindklassement van de Vuelta te winnen. Jan Janssen was in 1967 de eerste Nederlandse Vuelta-winnaar. Joop Zoetemelk won de Vuelta in 1979. Opvallend genoeg slaagden deze twee renners er in het jaar na hun Vuelta-winst erin om hun Tourzeges te pakken: Janssen won de Tour de France in 1968 en Zoetemelk zegevierde in 1980.

Nederlandse ritzeges

In totaal zijn er 104 ritoverwinningen door Nederlandse renners behaald in de Vuelta a Espana. Jan Lamrichs was in 1946 de eerste Nederlander die erin slaagde om een etappe in de Ronde van Spanje te winnen. De succesvolste Nederlandse rittenkaper in de Vuelta was zonder twijfel Gerben Karstens. Hij won maar liefst 14 Vuelta-etappes. Andere succesvolle rittenkapers waren Mathieu Hermans (9 Vuelta-ritzeges), Jean-Paul van Poppel (eveneens 9 Vuelta-ritzeges), Jeroen Blijlevens (5 ritzeges in de Vuelta), René Pijnen en Henk Nijdam (beiden behaalde 4 ritzeges in de Vuelta's die zij reden).

Hoe hebbben Nederlanders in recente edties gepresteerd? In 2013 won Bauke Mollema de 17e etappe, met start in Calahorra en finish in Burgos. De Vuelta van 2015 was zeer succesvol voor Nederland. Er werden tijdens die editie vier etappes gewonnen door Nederlanders en daarnaast speelde Tom Dumoulin lange tijd een hoofdrol in het algemeen klassement. Dumoulin won twee etappes: de 9e etappe (bergrit) en de 17e etappe (tijdrit). Bert-Jan Lindeman won in die Vuelta van 2015 de zevende etappe (bergrit). Danny van Poppel won de 12e etappe (massasprint). In de Ronde van Spanje 2016 maakte Robert Gesink indruk met een ritzege bovenop de legendarische berg Aubisque. In 2019 won Fabio Jakobsen twee etappes in massasprints.

Parcours en rittenschema Vuelta 2020

Het etappeschema van de Vuelta 2019 bestaat uit 18 ritten. De openingsetappe van de Vuelta a España 2020 is een rit van Irun naar Arrate. Er moet tijdens de Vuelta 2020 weer heel wat geklommen worden.

Vuelta 2020 live op tv

Alle etappes van de Ronde van Spanje 2020 worden live op tv en via een livestream uitgezonden door Eurosport en Sporza (VRT). De etappes die in de weekends plaatsvinden worden meestal ook live op tv uitgezonden door de NOS.

Nederlandse deelnemers Vuelta 2020

Welke Nederlandse deelnemers staan op de startlijst van de Vuelta 2020? Hieronder vindt u een voorlopig overzicht van de Nederlanders op de deelnemerslijst van deze koers. Dit overzicht wordt in de aanloop naar deze rittenkoers regelmatig geüpdatet.

Tom Dumoulin

De grootste Nederlandse naam op de startlijst is Tom Dumoulin. In theorie is hij één van de kopmannen van Jumbo-Visma in deze Vuelta. Dumoulin gaat tijdens deze Vuelta echter pas bepalen of hij werkelijk voor het klassement gaat, of zich op ritzeges gaat richten. In tegenstelling tot andere grote rondes waarin hij een goed klassement reed, heeft hij in de aanloop naar deze Vuelta niet een hoogtestage gehad. Die andere voorbereiding (die mede het gevolg is van de korte, maar drukke wielerkalender in het coronajaar) zorgt voor enige onzekerheid bij Dumoulin over zijn vorm.

Robert Gesink

Op 31 mei 1986 werd Robert Gesink geboren in Varsseveld. In zijn jonge jaren als profwielrenner werd hij beschouwd als de meest getalenteerde Nederlandse ronderenner. Als klassementsrenner eindigde hij in die tijd drie keer in de top tien van de Vuelta en twee keer in de top tien van de Tour de France. Tijdens zijn carrière werd hij echter ook diverse malen getroffen door zware fysieke tegenslagen. Later in z'n jaren is hij zich meer gaan richten op een rol als een superknecht voor z'n kopmannen, die echter in bergetappes ook regelmatig de vrije rol krijgt om op een ritzege te jagen. Ook in de Vuelta van 2020 heeft hij waarschijnlijk die rol.

Lennard Hofstede

In de selectie van Jumbo-Visma voor de Vuelta 2020 zit waarschijnlijk ook de jonge Nederlander Lennard Hofstede. Hij heeft in deze Ronde van Spanje vooral een dienende rol voor z'n kopmannen.

Dylan van Baarle

In de selectie van Team Ineos zit de Nederlander Dylan van Baarle. Hij moet in theorie vooral als meesterknecht optreden voor z'n kopmannen Froome en Carapaz. Indien de prestaties van die kopmannen tegenvallen in de Vuelta, dan krijgt Van Baarle een vrijere rol als aanvaller.

Wout Poels en Kevin Inkelaar

Bij Bahrain-McLaren gaan twee Nederlanders van start in deze Giro: Wout Poels en Kevin Inkelaar. De ervaren Wout Poels heeft als klimmer een vrije rol in deze Vuelta. De jonge Inkelaar rijdt in deze Vuelta waarschijnlijk vooral in dienst van het team.

Niki Terpstra en Pim Ligthart

In de selectie van Total-Direct Energie zitten twee Nederlanders: Niki Terptra en Pim Ligthart. Zij hebben beiden een relatief vrije rol in het team. Terptra is in een grote ronde vaak vooral een aanvaller; daarnaast speelt hij bij Total ook een rol als wegkapitein. Ligthart is ook een aanvaller, maar kan daarnaast ook een rol spelen in de sprints.

Ide Schelling

De jonge Nederlander Ide Schelling rijdt de Vuelta voor Team Bora Hansgrohe. Voor hem is deze Giro vooral een leerproces. Hij zal waarschijnlijk vooral voor z'n team moeten werken. Schelling is een coureur die vooral goed is op heuvelachtige parcoursen.

Thymen Arensman

Bij Team Sunweb gaat het piepjonge klimtalent Thymen Arensman van start in de Vuelta. Hij is pas 20 jaar en Arensman is pas enkele maanden prof (sinds augustus 2020).

Jetse Bol en Alex Molenaar

Voor het Spaanse team Burgos-BH gaat de Nederlander Jetse Bol van start. Hij is een sterke aanvaller, die zich vooral profileert in etappes over heuvelachtig terrein en in het middengebergte. In de selectie van Burgos-BH zit ook het jonge Nederlandse talent Alex Molenaar. Hij gaat vooral naar deze Vuelta om te leren.

Koen de Kort

Bij Trek-Segafredo gaat de ervaren Nederlander Koen de Kort van start. Hij heeft in dit team de rol van wegkapitein en meesterknecht.

Julius van den Berg

Voor het Amerikaanse team Education First EF gaat Julius van den Berg van start in deze Vuelta. Hij lijkt vooral een talent te zijn voor de klassiekers. Deze Vuelta is voor het jonge talent Van den Berg vooral een mooie gelegenheid om nog veel te leren en om meer inhoud als renner te creëren.

Resultaten Nederlanders Vuelta 2020

De beste Nederlander in de Vuelta 2020 was Wout Poels. Hij eindigde als zesde in het eindklassement. Voor Tom Dumoulin was deze Vuelta een grote ontgoocheling. Voor zijn doen reed hij zwak; in interviews gaf hij aan zich zeer vermoeid te voelen. Uiteindelijk besloot hij daarom om deze Vuelta niet uit te rijden. Voor de twee andere Nederlanders van Jumbo-Visma (Gesink en Hofstede) was het wel een mooie Vuelta. Zij deden veelvuldig sterk werk voor hun kopman Roglic, die uiteindelijk het eindklassement van de Vuelta won. Diverse andere Nederlanders reden zich in de Vuelta mooi in de kijker als aanvaller, waaronder Arensman, Bol, Schelling, Molenaar en Ligthart. Van Baarle reed sterk in dienst van z'n kopman Carapaz, die uiteindelijk als tweede eindigde.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Spanje, Vuelta: Nederlanders in top eindklassementRonde van Spanje, Vuelta: Nederlanders in top eindklassementDe Ronde van Spanje wordt ook wel Vuelta of La Vuelta Ciclista a España genoemd en is een wielerwedstrijd die jaarlijks…
Nederlanders in de Giro d'Italia 2020Nederlanders in de Giro d'Italia 2020De Giro d'Italia 2020 gaat op 3 oktober 2020 van start. Het is de 103e editie van deze Italiaanse rittenkoers. Op de sta…
Nederlanders in de Tour de France 2020Nederlanders in de Tour de France 2020De Tour de France gaat in 2020 van start in de Zuid-Franse stad Nice. Vanwege de coronacrisis begint deze Ronde van Fran…
Ploegentijdrit Vuelta live op tv en livestreamPloegentijdrit Vuelta live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje gaat vaak van start met een ploegentijdrit. Hoe is de geschiedenis van de ploegentijdrit in de Vuelt…

Hurling en camogie - populairste balsport in IerlandHurling en camogie - populairste balsport in IerlandHurling is een Ierse teamsport van Keltische origine, die spectaculair is om naar te kijken. Het wordt voornamelijk in I…
De Golfregels; verleden en hedenDe Golfregels; verleden en hedenMenigeen die vandaag de dag voor het eerst de 'Golfregels' onder ogen krijgt schrikt zich een hoedje. Hoe is het mogelij…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.procyclingstats.com
  • http://lavuelta.com
  • http://www.cyclingonline.nl
  • http://www.cyclingnews.com
  • http://nos.nl/artikel/672252-hofland-verwacht-vuelta-te-halen.html
  • http://www.gelderlander.nl/algemeen/sport/terpstra-gaat-als-rittenkaper-naar-vuelta-1.6272658
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 08-11-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.