Afvallen en conditie opbouwen door crosstraining

Veel mensen beoefenen hun sport heel eenzijdig. Hardlopers lopen alleen maar hard, fietsers fietsen alleen maar en zwemmers zwemmen alleen. Natuurlijk is het belangrijk om veel hard te lopen als je graag een goede en snellere hardloper wilt worden. Maar probeer eens wat crosstrainingen aan je wekelijkse trainingsplan toe te voegen en je zult al snel resultaat merken. Je valt er sneller mee af (als dat je doel is) en je zult ook vooruitgang merken bij je favoriete sport.

Wat is crosstraining?

Crosstrainen betekent heel simpel dat je je routines afwisselt met andere manieren van sporten en bewegen. Met bijvoorbeeld hardlopen train je vooral je beenspieren. Door wat crosstraining toe te voegen kun je ook andere spieren trainen, of dezelfde spieren op een andere manier trainen. Deze afwisseling draagt bij aan je algehele fitheid en conditie. En door gevarieerder te trainen blijft het ook leuker, waardoor je het langer volhoudt om je aan een schema te houden. Verder kunnen je spieren gewend raken aan een bepaalde beweging, bijvoorbeeld altijd hardlopen. Je kunt ze dus een nieuwe boost geven door andersoortige bewegingen toe te voegen.

Wat voor soorten crosstraining kun je doen?

Je kunt echt alle soorten van bewegen toevoegen aan je trainingsschema als crosstrainingen. Het doel is om iets te kiezen waarbij je andere spieren en andersoortige bewegingen kiest dan je normaal voor je eigen sport gebruikt. Als je een hardloper bent kun je bijvoorbeeld gaan fietsen of zwemmen. Ben je een voetballer, dan zou je aan yoga kunnen denken. Ben je een zwemmer, probeer dan bijvoorbeeld eens wat krachttraining toe te voegen. Natuurlijk is dit niet het enige wat je kunt doen en de mogelijkheden zijn eindeloos.
Zwemmen en fietsen zijn populaire manieren om wat crosstraining toe te voegen, omdat deze beide activiteiten niet belastend zijn voor je gewrichten. Bij bijvoorbeeld hardlopen land je steeds op je voeten, en dit kan leiden tot pijnlijke enkels of knieën. Bij fietsen en zwemmen ervaar je deze schokken niet, en dus zul je minder last krijgen van je gewrichten. Dus ga eens één of twee keer per week een uurtje fietsen of lekker naar het zwembad.
Krachttrainingen zijn ook een populaire vorm van crosstrainen. Dit omdat het je algehele spierkracht verbeterd en dit kan je goed helpen bij je gewone sport. Doordat je sterker bent zul je je eigen sport langer vol kunnen houden, en ook je vorm beter vast kunnen houden, bijvoorbeeld bij hardlopen en zwemmen. Als je een sterke core hebt, zul je beter en mooier rechtop kunnen lopen, en worden je spieren minder snel moe en zal je houding dus minder snel verslappen.

Hoeveel crosstrainingen moet je doen?

Dit is deels afhankelijk van hoe druk je trainingsschema al is en natuurlijk hangt het af van je persoonlijke voorkeuren. Je zou bijvoorbeeld één of twee crosstrainingen per week toe kunnen voegen. Je kunt deze trainingen zo lang en zo intensief maken als je zelf wilt. Als je eigen trainingsschema al heel zwaar en intensief is kun je de crosstrainingen wat minder zwaar maken, door bijvoorbeeld te kiezen voor yoga of rustig een half uurtje baantjes te trekken in het zwembad. Zo ben je toch lekker in beweging en gebruik je je spieren op een andere manier dan normaal. Maar het zal niet ten koste gaan van de trainingen voor je eigen sport.
Als je een wat lichtere week hebt in je eigen trainingsschema kun je kiezen voor wat zwaardere crosstrainingen. Je kunt bijvoorbeeld een uur of anderhalf uur gaan wielrennen, of kiezen voor een pittige krachttraining.

Crosstraining om te helpen met afvallen

Als je alleen maar sport om af te vallen, kan altijd hetzelfde doen al snel saai en eentonig worden. Door een aantal leuke crosstrainingen toe te voegen kun je ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft en het sporten dus langer volhoudt. Afwisseling is ook goed bij het afvallen omdat je zo steeds aan verschillende spieren en spiergroepen werkt.
Krachttraining toevoegen aan je routine heeft ook een positief effect als je probeert wat af te vallen. Als je gespierder bent verbrand je meer calorieën, en door krachttrainen ontwikkel je je spieren. Op deze manier verbrand je dus niet alleen calorieën tijdens het sporten, maar heb je hier ook nog voordeel van in rust. En het zal je helpen er wat strakker uit te gaan zien. Maar als vrouw hoef je echt niet bang te zijn om er als een soort van enorme bodybuilder uit te gaan zien. Vrouwen hebben daar geen aanleg voor, en voordat je er zo uitziet moet je wel heel erg veel trainen. Dat is dus geen risico en geen enkele reden om het krachthonk te mijden. Wil je niet lid worden van een sportschool voor je krachttraining? Zoek dan gewoon eens op YouTube wat filmpjes voor trainen met je eigen lichaamsgewicht. Er zijn genoeg oefeningen die je lekker in je huiskamer kunt doen en waarbij je niets anders nodig hebt dan je eigen lichaam.
© 2014 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met behulp van krachttrainingAfvallen met behulp van krachttrainingVooral vrouwen gaan, als ze willen afvallen, urenlang op lage intensiteit hardlopen, crosstrainen of fietsen. Ondanks he…
Afvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenAfvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenSteeds meer mensen willen graag wat kilo's kwijtraken. Wil jij ook afvallen? Dan zul je ook echt moeten bewegen. Dit is…
Hoe blijf je blessurevrij hardlopen?Veel hardlopers krijgen vroeg of laat te maken met blessures. Van een klein pijntje tot serieuze blessures als shin spli…
Wat zijn de beste workouts om af te vallen?Wat zijn de beste workouts om af te vallen?Met welke workouts kun je afvallen? Natuurlijk is iedere beweging goed, maar er zijn bepaalde workouts die beter kunnen…

Afvallen door hardlopen: 10 tipsAfvallen door hardlopen: 10 tipsAfvallen door hardlopen kan heel effectief zijn. Hardlopen in het juiste tempo en de juiste hartslag zorgt namelijk voor…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.