Thialf – ijsstadion in Heerenveen, schaatshart van de wereld

Thialf – ijsstadion in Heerenveen, schaatshart van de wereld IJsstadion Thialf in Heerenveen wordt geroemd om zijn publiek, dweilorkesten en sfeer én natuurlijk om de records die er zijn gereden. Vooral Sven Kramer en Ireen Wüst grossieren er in baanrecords. De overdekte ijsbaan in Heerenveen-zuid gaat in februari 2015 dicht voor een grandioze verbouwing tot Nieuw Thialf. Nieuw Thialf wordt het schaatshart van de wereld.

Schaatsevenementen

Thialf is beroemd om de prachtige nationale en internationale schaatsevenementen, waar de duizenden schaatsliefhebbers op de tribunes in rood-wit-blauw, met pompeblêden en in het oranje samen met de dweilorkesten en de hard schaatsende sportmannen en sportvrouwen borg staan voor sfeer en sportiviteit.

Het stadion biedt schaatstoernooien, geeft recreanten de gelegenheid hun rondjes te draaien, laat marathons rijden en kunstrijden zien en heeft ijshockeywedstrijden op de agenda. Er zijn krabbelbaantjes voor de kleintjes en er ligt een 400-meter baan voor kampioenen. Thialf heeft regelmatig een ander evenement in huis zoals een beurs, congres of zakelijke bijeenkomst.

Heerenveen

Thialf / Bron: Kliek, Wikimedia Commons (GFDL)Thialf / Bron: Kliek, Wikimedia Commons (GFDL)
Het ijsstadion ligt in Heerenveen-zuid en werd geopend op 14 oktober 1967. Prinses Christina verrichtte de openingshandeling. In 1986 kreeg de baan een dak en was daarmee de tweede ijsbaan in de wereld die werd overdekt. Sportforum Hohenschönhausen in Berlijn was de eerste. De baan was snel en met het dak erop regende het al helemaal records in Heerenveen.

Architectenburo Van der Zee & Ybema tekende voor het ontwerp, tegenwoordig Alynia Architecten Harlingen bv.
Thialf bleek de op twee na snelste baan van de wereld te zijn. Hoogland banen van Salt Lake City en Calgary zijn nog sneller. De Utah Olympic Oval in Salt Lake City ligt op 1425 hoogte, de Olympic Oval van Calgary op 1034 meter. Thialf ligt op 0 meter hoogte en is daarmee de snelste laaglandbaan.

Thialf

De naam van het ijsstadion is geïnspireerd op de Germaanse mythologische figuur Thialf of Thialfi. Het was de snelle jeugdige knecht van Thor, de Germaanse god van de donder. Thialf begeleidde Thor op zijn reizen.

IJsbanen

Thialf, oud Thialf, beschikt over een 400-meterbaan en over nog drie ijsvloeren. De een is een 330-meterbaan, een kleine baan van 30 x 60 meter en een baantje voor de kleintjes, een krabbelbaantje van 30 x 30 meter. In de ijshal bevindt zich nog een ijsvloer; dat is een ijshockey arena. In Thialf is recreatief te schaatsen en er zijn ook schaatslessen te volgen.

Laatste wedstrijd

De laatste wedstrijden worden gereden van 12 tot 15 februari, wanneer er om de ISU WK afstanden wordt gestreden. De WK Afstanden wedstrijden vinden plaats in een niet- olympisch jaar. Het is dé wedstrijd voor topschaatsers die records op afstanden willen breken. De hele internationale top is in Heerenveen aanwezig.

Schaatshart van de wereld

Thialf is en blijft het schaatshart van de wereld, dat zeggen de mensen achter het stadion. In 2015 wordt het oude stadion afgebroken en wordt er met de bouw van een nieuw ijsstadion begonnen. “Wat Wimbledon is voor tennis, wat Madison Square Garden is voor basketbal, dat is Thialf voor de internationale schaatssport,” zegt men in Heerenveen. Het is en blijft de aller-snelste laaglandbaan ter wereld en dat geldt ook voor Nieuw Thialf. Het blijft het huis van kampioenen en de broedplaats voor nieuw talent. Het gebouw wordt de concertzaal van duizenden schaatsliefhebbers en –fans die met hun uitzinnig gezang, geklap en met hun aanmoedigingen vanaf de kant de sfeer maken. Thialf zorgt daarbij voor topsportfaciliteiten van het allerhoogste niveau, dat snel schaatsen mogelijk moet maken.

Bij de bouw van Nieuw Thialf worden innovatieve en duurzame technieken toegepast die samen met het erfgoed van ruim 150 jaar schaatsgeschiedenis Thialf terugbrengen waar het hoort: op het hoogste podium van de internationale schaatssport.
Thialf wil niet anders dan het schaatshart van Friesland, Nederland en de wereld zijn. Provincie Fryslân investeert 40 miljoen euro in het ijsstadion.
Nieuw Thialf opent in oktober 2016 officieel.

Logo ThialfLogo Thialf
Logo Nieuw ThialfLogo Nieuw Thialf

Bouw van Nieuw Thialf

De bouw van Nieuw Thialf gaat in drie fases:
  1. Start van de ontmanteling en voorbereiding, aanvang november 2014;
  2. Nieuw Thialf wordt om het oude Thialf heen gebouwd. De start is na het schaatsseizoen 2014-2015;
  3. Na schaatsseizoen 2015 – 2016 wordt Thialf van binnen uit afgebroken en wordt Nieuw Thialf afgebouwd.

Thialf

Pim Mulierlaan 1
8443 DA Heerenveen
0513 63 77 00

Schaatstempel

In 2013 kreeg Thialf een domper voor de kiezen: KNSB koos voor een nog niet gebouwd Icedome in Almere als schaatstempel van Nederland waar de grote wedstrijden zouden worden gereden. De Icedome zou in seizoen 2016-2017 klaar zijn.
Thialf en derde mededinger TranSportium uit Zoetermeer hadden het nakijken en Thialf raakte zijn topsportstatus kwijt. De topsporters zouden gaan trainen in Almere. In juni 2014 spat de zeepbel van Icedome uit elkaar: er komt geen schaatstempel in Almere.

Thialf was na de beslissing van de KNSB in 2013 zeer teleurgesteld, maar zette de plannen voor nieuwbouw gewoon door.
In november 2014 praat de KNSB weer met de Friese schaatstempel Thialf in Heerenveen over een langdurige samenwerking bij grote evenementen, waarbij een samenwerking tussen Thialf en TranSportium het uitgangspunt is.

Goed ijs

Het laatste weekend voordat het ijsstadion wordt afgebroken, worden er een paar mooie baanrecords gereden. Het ijs is goed.
Er sneuvelen in het laatste weekend voor de sluiting, tijdens de WK afstanden, een aantal baanrecords. IJsmeester Beert Boomsma is tevreden.
  • De Rus Pavel Kulizjnikov rijdt 500 meter in 34,38 op 15-02-2015
  • De Rus Denis Juskov rijdt de 1500 meter in 1.43,36 op 13-02-2015
  • Sven Kramer rijdt op de 5000 een baanrecord in 6.09,65 op 14-02-2015
  • Amerikaanse Brittany Bowe slaat toe op de 1000 meter met 1.13,90 op 13-02-2015

Thialf weer open

Op zaterdag 14 november 2015 is het vernieuwde Thialf-stadion weer open voor publiek. Recreanten kunnen voor het eerst weer schaatsen in het Friese Haagje. Op vrijdag 13 november werd de eerste fase van de ver- en nieuwbouw van de Friese ijstempel officieel opgeleverd.Het stadion is dan nog niet klaar. In maart 2016 start een volgende klus: de bouw van een tweede tribunelaag.


Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kraanschip Heerema ThialfDe Thialf, het grootste kraanschip ter wereld. Eigendom van Heerema Marine Contractors, hij verricht constructiewerkzaam…
World Cup Final Heerenveen 2020: Schema en NederlandersWorld Cup Final Heerenveen 2020: Schema en NederlandersOp 7 en 8 maart 2020 stond bij het schaatsen de World Cup Final in Heerenveen op het programma. Er werden geen teamnumme…
NK Afstanden 2020 schaatsen: programma en live op tvNK Afstanden 2020 schaatsen: programma en live op tvVrijdag 27 december tot en met zondag 29 december 2019 staat het NK Afstanden schaatsen 2020 op het schaatsprogramma. Vo…
Calgary Olympic Oval: Olympische schaatsbaan 1988De Olympic Oval in het Canadese Calgary is een indoor schaatsbaan die is aangelegd voor de Olympische Winterspelen van 1…

Schaatsen en schaatsblessures - polsbreuk en kneuzing op ijsSchaatsen en schaatsblessures - polsbreuk en kneuzing op ijsSchaatsen is een blessuregevoelige sport. Vooral schaatsen op natuurijs zorgt voor veel ongevallen. De schaatsers rijden…
BinckBank Tour live op tv en livestreamBinckBank Tour live op tv en livestreamDe Benelux Tour is een rittenkoers door Nederland en België. Deze wielerwedstrijd is een onderdeel van de UCI World Tour…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thialf logo
  • http://www.thialf.nl/pageid=6/over_Thialf.html geraadpleegd op 11 februari 2015
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Thialf geraadpleegd op 11 februari 2015
  • http://www.nu.nl/sport/3535449/nieuwe-schaatstempel-komt-in-almere-.html geraadpleegd op 11 februari 2015
  • http://www.ad.nl/ad/nl/1742/Schaatsen/article/detail/3666835/2014/06/04/IJsbaan-Icedome-Almere-gaat-niet-door.dhtml geraadpleegd op 11 februari 2015
  • http://www.dearchitect.nl/nieuws/2014/11/13/knsb-wil-door-met-transportium-zoetermeer.html geraadpleegd op 11 februari 2015
  • http://www.heiligen.net/wb/mythologiethialf.php geraadpleegd p 11 februari 2015
  • http://www.schaatsen.nl/wedstrijden-teams/wedstrijden/2015/2/isu-wk-afstanden/ geraadpleegd op 11 februari 2015
  • http://www.schaatsstatistieken.nl/index.php?file=ijsbanen&track=heerenveen-thialf geraadpleegd op 16 februari 2015
  • http://nos.nl/artikel/2019467-ijsmeester-wil-recordijs-in-thialf.html geraadpleegd op 16 februari 2015
  • http://www.omropfryslan.nl/nieuws/nieuw-thialf-stadion-november-voor-het-eerst-open geraadpleegd op 11 januari 2016
  • Afbeelding bron 1: Kliek, Wikimedia Commons (GFDL)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.