Wat is Paleo-fitness?

Wat is Paleo-fitness? Paleo-fitness is naast het Paleo-dieet een groeiende trend. Het Paleo-principe bekijkt hoe de mensen in het stenen tijdperk leefden en gaan terug naar de meest primitieve vorm van leven. De oermens was sterker en gezonder dan de moderne mens. De Paleo-levensvisie beweert dat dit grotendeels aan de voeding ligt. Om die reden is het belangrijk om het Paleo-dieet te volgen. Maar niet enkel de voeding droeg bij aan hun gezondheid, ook beweging speelde een belangrijke rol. Voedsel en beweging waren bij de oermens nauw aan elkaar verbonden. Volgens het Paleo-principe is naast voeding ook beweging een onmisbaar deel van een gezonde levensstijl. Paleo-fitness is dan ook gebaseerd op training die zo dicht mogelijk aanleunt bij de bewegingen van onze voorouders.

Wat is Paleo?

De term Paleo is afkomstig van het woord Paleolithicum. In het Oudgrieks betekent Paleo, oud en lithos, steen. Het Paleolithicum is de periode die 2,5 miljoen jaar tot 12.500 jaar bestrijkt en ook wel het Oude Stenen tijdperk wordt genoemd.

Bewegingspatroon in de oertijd

De oermens bewoog veel om aan zijn levensbehoeften te voldoen. Volgens antropologen bestond de leefwijze van de oermens uit veel wandelen, afgewisseld met sprinten en het dragen van zware lasten om in zijn levensonderhoud te voorzien. Hij ging op jacht, verzamelde voedsel, maakte vuur, kleding, werktuigen, hutten enz. De vrouwen waren eveneens constant bezig met voedsel verzamelen, kinderen dragen en overal waar ze heen gingen, gingen ze te voet. Ook het vermaak bestond uit lichamelijke beweging zoals dans en spel. Om te overleven was de oermens afhankelijk van zijn fysieke conditie en gezondheid.

De gedachte achter Paleo-fitness

Het Paleolithicum periode maakte ons genetisch zoals we nu zijn. Sedert miljoenen jaren lag de basis in natuurlijke voedingsmiddelen en intense bewegingen. De landbouw en industrialisatie verstoorden dit evenwicht waardoor ziekten zoals onder andere obesitas en diabetes de kop opstaken. Onze genen zijn tot op heden nog steeds aangepast aan een actieve levensstijl. Onderzoek van de Amerikaanse cardioloog James O'Keefe stelt dat de gezondheid van inactieve personen veel baat zouden hebben door te gaan bewegen zoals in de prehistorie. Het doel van de Paleo-fitness is om opnieuw atletisch, gespierd, krachtig en gezond te worden door te bewegen net zoals onze voorouders dat deden.

Een groeiende trend

Een aantal jaren geleden begon in New York een subcultuur te groeien van jonge mensen die de levensstijl uit de prehistorie begonnen te cultiveren. Ze begonnen te eten en te bewegen zoals de jager-verzamelaar in de stenen tijdperk. Ze liepen blootvoets en banden bewerkt voedsel. Deze levenswijze vinden we voor een deel terug in de CrossFit-bewegingen. Daarnaast ontstond er ook MovNat (Mouvement Naturel), waarvan de Fransman Erwan Le Corre de grondlegger is. Hij ontwikkelde een bewegingsleer om het evenwicht met ons lichaam te herstellen door natuurlijke en efficiënte bewegingen zoals rennen, klimmen, springen, kruipen en zwemmen in een natuurlijke omgeving. Indien we op die manier zouden gaan bewegen, zou een gezond lichaam en eetgewoonte vanzelf volgen.

Stage Paleo-fitness

Paleo-fitness kan voornamelijk beoefend en aangeleerd worden tijdens stages in de wilde natuur. De cursussen van Erwan Le Corre gaan door in Brazilië en Thailand en duren 10 dagen. Het concept van deze Paleo-fitness is eenvoudig namelijk spieren opbouwen en zich voeden zoals de oermens. Tijdens deze stage worden de technieken van de Paleo-fitness aangeleerd. De trainingen zijn zowel lichamelijk als psychisch heel intens. Na deze cursus is het mogelijk om de sport in de stedelijke gebieden verder te beoefenen. Dit kan onder andere in parken, bossen en weiden. Tegelijkertijd is het ook mogelijk om het aangeleerde Paleo-dieet zelfstandig verder te zetten.

De principes van Paleo-fitness

In een natuurlijke omgeving

Paleo-fitness is een fitness-techniek die geïnspireerd werd door de primitieve levensstijl van de oermens. Het pleit voor een terugkeer naar de wilde natuur en om zijn lichaam te gebruiken op een natuurlijke wijze om spieren te kweken en kracht op te bouwen. Door buiten te bewegen zorgt dit voor direct contact met de elementen zoals lucht, aarde en water. Je ademt verse lucht in, je staat dichter bij de natuur en dit maakt het mogelijk om je ware aard te ontdekken.

Op blote voeten

Oorspronkelijk liep de oermens op blote voeten. Dit zorgt ervoor dat je in rechtstreeks contact bent met de elementen en dat je in bepaalde gevallen beter greep hebt, bijvoorbeeld bij bomen klimmen of kruipen kan je je tenen dan ook efficiënter gebruiken. Wie echt niet blootvoets in de natuur wilt, kan dit eventueel nabootsen door extra dunne zooltjes te dragen die bescherming bieden zoals bij barefoot running.

Veel bewegen in een langzaam tempo

De basis moet bestaan uit veel lichte tot middelmatige lichaamsbeweging zoals onder andere wandelen en zwemmen. Vooral enkele kilometers per dag wandelen is aan te raden. De oermens verplaatste zich heel de dag te voet en rende zelden behalve als hij werd achtervolgd of opgejaagd. Wandelen doe je best op een natuurlijke ondergrond dus liefst niet op asfalt. Zorg er ook voor dat het niet altijd rechte, platte stukken zijn om de intensiteit van de activiteit te verhogen.

Zware voorwerpen optillen of dragen en zorgen voor obstakels

De oermens droeg zware lasten. We denken aan dieren die hij tijdens de jacht moest meeslepen, hout en boomstammen die hij moest verzetten, het tillen van stenen en rotsen enzovoort. Het is dan ook ideaal om één of twee keer per week te zorgen dat er obstakels op je weg zijn zodat je je spieren maximaal benut. Je kan zelf zorgen voor voorwerpen die je moet verzetten. Verder kan je zien waar je in bomen kunt klimmen, van tak naar tak slingeren, stenen tillen, over de grond kruipen, rivieren oversteken, in koud water zwemmen, duiken, van rotsen springen, je evenwicht kunt beoefen enzovoort.
Zorg er wel voor dat het altijd veilig blijft. Sommige technieken zoals bijvoorbeeld in bomen klimmen moet je best eerst aanleren en oefenen. Hou er ook rekening mee dat je niet zomaar overal in een boom mag klimmen.

Af en toe het ritme versnellen

Het doel is om dezelfde situatie tot stand te brengen als wanneer de oermens in gevaar was en hij tot het uiterste moest gaan. Je kan bijvoorbeeld wandelen en plots een minuut gaan rennen en opnieuw gaan wandelen. Dit kan je één of twee keer per week een paar keer gaan doen tijdens je wandeling.

Vermijd dat sporten een verplichting wordt

Zware dagen dienen afgewisseld te worden met rustigere dagen om blessures te voorkomen. Maar ook op deze dagen moet er maximaal lichte lichamelijke bewegingen worden uitgevoerd. Zoek gedurende de dag alle activiteiten op die je tot lichamelijke beweging kunnen brengen. De oermens kende geen sport maar was continu in beweging net zoals al zijn soortgenoten. Daarom is het ook beter vol te houden als je deze levenswijze kunt delen en ervaren met andere mensen.

Rusten

Beweeg altijd volgens je energieniveau om blessures te voorkomen. Voldoende slapen, relaxen en gezond eten (Paleo-dieet) zijn eveneens noodzakelijk om de conditie van de prehistorische mens te bereiken.
© 2015 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het paleodieet: Eten zoals de natuur het bedoeld heeftHet paleodieet: Eten zoals de natuur het bedoeld heeftHet paleodieet, ook wel het jager-verzamelaardieet of het paleolithisch dieet genoemd, dankt zijn naam aan het paleolith…
Paleo dieet: eten wat men in de oertijd atPaleo dieet: eten wat men in de oertijd atHet modern dieet dat bekend staat als het Paleotische dieet (afgekort met paleo), staat ook wel bekend als het steentijd…
Het Paleo dieet: eet je gezond & slankHet Paleo dieet: eet je gezond & slankWil je afvallen of je gewoon gezond en fit voelen? Ga eten als je voorvaderen! Dat is in het kort het Paleo dieet. En me…
Het Paleo dieetDenk je ook wel eens aan de tijd van holbewoners en wat die aten? Wist je dat de voeding die de holbewoner jaren geleden…

Ik wil ook een sixpack!Een sixpack voelt lekker, oogt mooier en is haalbaar voor iedereen! Sterke buikspieren zijn belangrijk ter ontlasting va…
Armspieren kweken en trainen: armspieroefeningen voor mannenArmspieren kweken en trainen: armspieroefeningen voor mannenWil jij graag dikke armspieren kweken en trainen? Om als man dikkere armspieren te trainen is het van belang om zowel de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • www.hetpaleoprincipe.nl/paleoprincipe/paleo-fitness.html
  • Paleo-regime.fr/les-bases-du-paleo-fitness/
  • www.eigenkracht.nl/nieuws/item/644/natuurlijk%20bewegen,%20een%20nieuwe%20beweging%3F
  • Paleofitness.confort-domicile.com/paleofitness/dossier/461/a-la-decouverte-du-paleofitness.html
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 30-11-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.