Ketonen in de wielersport: doping of niet?

Ketonen in de wielersport: doping of niet? Ketonen (ketonendrankjes) zijn in de wielersport niet meer weg te denken. Ketonen zouden door wielerploegen worden gebruikt om de prestaties te bevorderen. Indien er te weinig glucose beschikbaar is voor het lichaam, dan gaat het lichaam vetten afbreken. De afbraakproducten hiervan die in het bloed terechtkomen, worden ketonen genoemd. Speculaties gaan de ronde dat wielerploeg Team Sky, met toprenner Chris Froome in de rangen, ketonen (ketonendrankje) zou gebruiken. Zij ontkennen met klem. Ketonen zijn nochtans toegelaten en staan niet op de WADA-dopinglijst. Het feit dat ketonen reeds in 2013 vernoemd werden door dokter Michele Ferrari maakt het uiteraard ideaal voer voor speculaties.

Wat zijn ketonen?

Een mens haalt zijn energie hoofdzakelijk uit glucose. Bij afwezigheid van glucose zal het lichaam op zoek moeten gaan naar andere energiebronnen. Snelle suikers zijn niet meer voorhanden en het lichaam zal nu vetten beginnen afbreken en verbranden. De afvalstoffen die hierbij vrijkomen, komen in het bloed terecht. Dit worden ketonen genoemd. Puur wetenschappelijk gezien worden ketonen geproduceerd bij alcoholmisbruik, langdurige hongerstaking, intensieve activiteit en insulinetekort bij diabetespatiënten.

Gebruik van ketonen door Team Sky en Chris Froome?

Er wordt gespeculeerd in het wielrennen en daarbuiten dat Chris Froome en zijn ploeg gebruik maken van een ketonendrankje. Het is een soort energiedrank die de naam DeltaG draagt. Dit werd ontwikkeld door de Engelse Kieran Clarke, die verbonden is aan de universiteit van Oxford. Zij beschikt over het patent van dit drankje en de exclusiviteit van dit drankje zit nu bij Team Sky, de ploeg van Chris Froome. Momenteel is er echter geen wetenschappelijk bewijs dat ketonen de wielerprestaties kunnen verbeteren. Men zegt dat het effect marginaal is, maar dat het toch een toegevoegde waarde kan hebben om die extra percentjes beter te worden. Het kan net zoveel helpen als dat je voldoende slaapt, gezond eet of traint op hoogtestage. Dus kwaad zal het niet kunnen.

Het was Michele Ferrari, de arts die Lance Armstrong aan dopingproducten hielp, die reeds in 2013 gewag maakte van ketonen. Hij noemde het een soort superbenzine. Volgens hem kunnen ketonen, met hetzelfde zuurstofverbruik, tot 30 procent meer energie leveren dan glucose. Tot nu toe is dit nog niet wetenschappelijk bewezen en lijkt dit cijfer te hoog ingeschat. Kortom worden ketonen toegevoegd aan het drankje om ervoor te zorgen dat het lichaam prioriteit geeft aan het verbranden van vetten, zodat de koolhydratenvoorraad gespaard blijft. Het zijn immers die koolhydraten die een renner nodig heeft om te kunnen aanvallen of te kunnen anticiperen op aanvallen uit het peloton.

Legaal of niet?

Ondanks alle heisa rond ketonen is dit product momenteel nog niet opgenomen op de WADA-dopinglijst. Team Sky verdedigt zich met man en macht door te zeggen dat het geen ketonen gebruikt. Toch hoeven zij dit niet te doen. Uiteraard kan je je wel vragen stellen moest het eventueel waar zijn. Aangezien het een soort “voedingssupplement” is en niet vermeld staat op de WADA-dopinglijst, zou men toch kunnen spreken van een soort “competitievervalsing”.

Heisa in Ronde Van Frankrijk 2015: Chris Froome en Team sky rijden uitmuntend

Tijdens de Ronde Van Frankrijk 2015 reden Chris Froome en zijn ploeg superieur. De kleine trapfrequenties van Froome, samen met de ongelooflijke krachtontwikkeling en zijn magerzucht roepen vraagtekens op bij sommige wieleranalisten, verzorgers, sportdokters, enzovoort. Team Sky en Chris Froome ontkennen met klem het gebruik van ketonen als voedingssupplement binnen hun ploeg en eisen meer respect voor de prestaties van hun team in de Ronde van Frankrijk. De bijzonder hoge trapfrequentie bij Froome doet al gauw denken aan Lance Armstrong. Het is Armstrong die steeds ontkende dat hij dopingproducten tot zich nam. Jaren later zou dan toch blijken dat “The Boss” doping tot zich nam, waardoor zijn geloofwaardigheid en imago een flinke deuk kreeg. Ook nu in de Tour van 2015 liet hij zich bedenkelijk uit over de sportieve prestaties van Chris Froome. Voor velen is zijn kritiek zeer ongepast gezien zijn eigen dopingverleden.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ketonen: een ketogeen dieet volgenKetonen: een ketogeen dieet volgenEen ketogeen dieet is een dieet waarbij veel vetten worden gebruikt. Het gebruik van koolhydraten in de voeding wordt ge…
Ketoacidose bij diabetes, verzuring van het lichaamKetoacidose bij diabetes, verzuring van het lichaamElke dag krijgen mensen in onze maatschappij te horen dat ze type één of type twee diabetes hebben. Anno 2019 kan dit go…
Ketose bij een koolhydraatarm dieetKetose bij een koolhydraatarm dieetKetose is een toestand van het lichaam die essentieel is voor het lichaam bij mensen die gebonden zijn aan een koolhydra…

Robert Gesink: de Condor van VarsseveldRobert Gesink: de Condor van VarsseveldRobert Gesink is een Nederlandse wielrenner die in zijn jonge jaren gold als hét wielertalent van Nederland. Vanaf 2006…
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PavlaTondl, Pixabay
  • UZleuven.be, https://www.uzleuven.be/diabetes/ketonen-en-ketoacidose, 16 juli 2015
  • Wordpress, https://hansvdw1.wordpress.com/2015/05/09/verhaal-over-ketonen-en-magerzucht-bij-wielrennen-in-de-morgen-van-9-mei-2015/, 16 juli 2015
  • Nos.nl, http://nos.nl/tour/artikel/2047361-twijfel-rond-geheim-drankje-froome.html, 16 juli 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.