Tips voor een perfecte loopoutfit

Tips voor een perfecte loopoutfit Hardlopen is een trendy, gezonde, eenvoudige en goedkope manier van bewegen waarbij je heel snel resultaat ziet. Je conditie gaat er op vooruit en alle meetbare gezondheidsindicatoren tonen aan dat je er fysiek sterker voor staat. Daarnaast heb je ook nog het voordeel dat je bij hardlopen overtollige kilootjes kwijtspeelt. Goed passende loopkleding is erg belangrijk om je goed in je vel te voelen tijdens je sportbeoefening. Laat je vooral niet leiden door de “fashionable” kledij waarmee je wil pronken. Een perfecte outfit moet goed zitten en je mag je kledij niet voelen terwijl je loopt. Enkele tips kunnen helpen bij de selectie van een perfecte outfit.

Hardlopen is gezond

Hardlopen is een uitstekende activiteit voor de gezondheid. Het hart, de longen en de bloedvaten blijven er in uitstekende conditie mee. Van hardlopen krijg je een ontspannen en gelukzalig gevoel, door de endorfine die vrijkomt in het lichaam. Endorfines zijn gelukshormonen die vrijkomen en waarvan je een euforisch gevoel krijgt. Verantwoord hardlopen, met je volle verstand, is een uitstekende manier om aan je conditie te werken. Zelfs na een geestelijk vermoeiend dagje, kan een rondje lopen in het bos wonderen doen. En uiteraard doe je dat in een outfit waarin je je goed voelt, om een maximale prestatie te kunnen leveren.

Tips voor de perfecte loopoutfit

Stoffen die ademen: polyester, maar geen katoen

Zweten is een normaal fenomeen tijdens het sporten. De temperatuur die je voelt tijdens een inspanning ligt vijftien graden hoger dan de realiteit. Zorg dan ook voor ademende stoffen zoals polyesterkledij. Deze polyesterkledij heeft het voordeel dat het zweet absorbeert en bovendien droogt deze kledij ook heel snel. Op deze manier blijven de kleren droog en heb je het niet al te snel koud. Een T-shirt vervaardigd uit katoen is het slechtste wat je kan aandoen. Katoen neemt het zweet op, met gevolg dat de T-shirt nat en zwaar gaat worden. Door het vocht koel je heel snel af, waardoor je spierpijn en krampen kan krijgen.

Windjacks beschermen tegen koude wind

Tijdens de herfst- en wintermaanden kan het behoorlijk koud worden. Door het lopen krijg je het warm. Windjacks beschermen je tegen de koude wind en zijn bovendien goedkoop. Zorg ervoor dat je het niet van in het begin warm krijgt. Op deze manier zou je te snel gaan zweten, waardoor je je kleren uitdoet en een verkoudheid oploopt.

Bron: Soldiersmediacenter, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Soldiersmediacenter, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Ondergoed van de hardloper
Voor vrouwen bieden sport-bh’s het meeste comfort tijdens het lopen. De borsten worden ondersteund en bovendien zitten ze gemakkelijk tijdens de beweging. Sport-bh’s zijn ook zo ontwikkeld dat de stof niet schuurt tegen de huid. Een gewone bh ondersteunt niet genoeg en je zal tijdens of na het lopen pijn krijgen aan de borsten. Mannen lopen best in ondergoed waarbij het vocht snel wordt afgevoerd. Op deze manier hebben mannen minder last van een bezweet lichaam, wat dan weer leidt tot betere prestaties. Thermo ondergoed kan een goede oplossing zijn. Het lichaam verliest minder warmte door het thermo ondergoed, waardoor je de kou minder snel voelt.

Sokken tijdens het hardlopen

Een goede hardloopsok is onontbeerlijk en biedt extra comfort in de loopschoen. Een goede loopsok is perfect gevormd naar de maat van de voeten. Op bepaalde plaatsen kunnen dikkere voetbedden extra bescherming geven, met een verminderde kans op blaren. Hardloopsokken zijn dus erg belangrijk en de moeite waard om in te investeren. Het doet je voeten meer dan goed.

Legging tijdens het lopen

Bij kouder weer zijn beenwarmers aan de orde. Beenwarmers zijn warm en comfortabel en bovendien nemen ze heel snel het zweet op. De zomer leent zich uitstekend voor een wielrennersbroekje. Door strakke kleren te dragen, verklein je het risico op krampen.

Extra in de zomer en winter

Een zonnebril dragen kan handig zijn tijdens de zonnige zomerdagen. Bij echte winterse temperaturen kan het dragen van een muts aangenaam zijn omdat ongeveer 40% van de lichaamswarmte verdwijnt via het hoofd. In de winter kan je werken volgens het "drielagensysteem". Via dit systeem ga je je kleden met drie verschillende lagen. De onderste laag is bedoeld voor de vochtregulering en de eerste verwarming. De tussenlaag is bedoeld voor de opslag van warmte en de verdere vochtafvoer. Deze laag neemt het vocht van de onderlaag over en voert deze verder naar de derde laag. De buitenlaag werkt beschermend bij weersomstandigheden zoals regen, wind en sneeuw. De buitenste laag hoort waterafstotend en ademend te zijn.

Topschoeisel om te lopen

Een goede schoen is heel erg belangrijk voor een hardloper. Te kleine schoenen of schoenen die niet goed zitten zijn de belangrijkste oorzaak van blessures. Een model dat goed zit aan je voeten is de beste bescherming voor je voeten, knieën en heupen.
  • Bij elke stap schuift je voet een beetje naar voren. Kies dus absoluut voor schoenen die groot genoeg zijn. Een maatje groter is uiteraard een beter idee dan een maatje te klein.
  • Lopen op asfalt vereist een schoen met een dempende zool. Indien je veel loopt in kleine baantjes, dan kies je beter voor een model met een stevige grip.
  • Hou bij het aankopen van schoenen rekening met de pronatie (de manier waarop je voet naar binnen draait tijdens het lopen). De meeste schoenen zijn voorzien van een neutrale pronatie, terwijl het grotendeel van de mensen hun voeten naar buiten of naar binnen plaatsen. Indien je je voet meer naar buiten draait, dan doe je er goed aan om een zool te kiezen die stevig is aan de buitenzijde. Het omgekeerde geldt uiteraard ook.

Conclusie

Kijk uit naar goede kledij die je zowel in de zomer als in de winter kan dragen. Het schoeisel moet van uitstekende kwaliteit zijn om blessures te voorkomen. Door regelmatig te lopen zal je zelf ondervinden welke kledij en schoeisel het meest geschikt is voor jou.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen op een loopbandEen loopband is een perfect trainingsapparaat om binnen hard te lopen. De mogelijkheden van een goede loopband zijn zeer…
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
10 redenen om te gaan hardlopen!10 redenen om te gaan hardlopen!Iedereen weet dat sporten gezond is voor je lichaam. Toch is makkelijker om op de bank te blijven liggen dan lekker te g…

Geschiedenis van de Adelskalender mannen (vanaf 1893)In het schaatsen is er een wereldranglijst aller tijden. Hierbij wordt op basis van de persoonlijke records van een scha…
Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Ruddervoorde live op tv en livestreamIn de gemeente Oostkamp (België) wordt jaarlijks de Cyclocross Ruddervoorde gehouden. Deze West-Vlaamse veldrit telt mee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bertvthul, Pixabay
  • Asadventure.com, http://www.asadventure.com/benl/fietsen-lopen/loopkleding, 22 oktober 2015
  • Goedgevoel.be, http://www.asadventure.com/benl/fietsen-lopen/loopkleding, 22 oktober 2015
  • Afbeelding bron 1: Soldiersmediacenter, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.