InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Wielrennen live op tv in 2017

Wielrennen live op tv in 2017

Wielrennen live op tv in 2017 Wielerliefhebbers kunnen in 2017 weer volop genieten van live wielrennen op tv. Met name Eurosport en het Vlaamse Sporza zenden veel wielerkoersen live op tv uit. Maar ook het Nederlandse NOS Studio Sport zal weer aardig wat koersen uitzenden. Hoe ziet de wielerkalender van 2017 eruit? Welke wielerkoersen worden op welke zenders live uitgezonden?

Sporza (VRT)

De Vlaamse publieke omroep VRT zendt jaarlijks een buitengewoon groot aantal wielerkoersen live op tv uit. Dat is een logisch gevolg van de enorme populariteit van het wielrennen in de regio Vlaanderen. Nergens ter wereld is een regio te vinden, waar het wielrennen populairder is dan in Vlaanderen. De sportuitzendingen van de Vlaamse publieke omroep VRT hebben als overkoepelende merknaam: Sporza. In 2017 heeft Sporza wederom een groot aanbod van live-uitzendingen van wielerkoersen, waaronder veel grote topwedstrijden (UCI World Tour), maar ook veel kleinere Vlaamse wedstrijden (uit de UCI Europe Tour), zoals Kuurne-Brussel-Kuurne en de Driedaagse van de Panne-Koksijde.

De meeste live-uitzendingen van Sporza zullen plaatsvinden op de Vlaamse zenders één en Canvas. Mogelijk zal men incidenteel uitwijken naar de zender Ketnet. Deze zender is ook in Nederland te ontvangen in veel digitale tv-pakketten. Bij de meeste topwedstrijden zal Michel Wuyts als commentator optreden. Ex-renner, ex-ploegleider en ex-bondscoach José de Cauwer zal regelmatig als co-commentator optreden. In de wedstrijden waarin Michel Wuyts niet de commentator is, zal vaak Renaat Schotte de commentator zijn.

Er is overigens wel één groot verschil in de wielerprogrammering van Sporza, vergeleken met de voorgaande jaren: in 2017 heeft Sporza geen contract met het Italiaanse bedrijf RCS. Hierdoor zal Sporza in 2017 met name diverse Italiaanse koersen niet live kunnen uitzenden, waaronder Tirreno-Adriatico, Milaan-San Remo en de Giro d'Italia. Deze wedstrijden worden in 2017 echter wel live op tv uitgezonden door Eurosport.

Eurosport, 'the home of cycling'

Een reclameslogan van Eurosport is: 'Eurosport, the home of cycling.' Deze slogan maakt men zeker waar; er zijn op Eurosport erg veel wielerkoersen live te volgen. Niet alleen topwedstrijden uit de UCI World Tour, zoals de klassiekers en de drie Grote Rondes (Tour, Giro en Vuelta), maar ook veel kleinere etappewedstrijden uit de Europe Tour, en eveneens baanwielerwedstrijden en ook werelduurrecordpogingen zendt men live uit. Ook zendt Eurosport de wedstrijden van het Belgische klassement Napoleon Games Cycling Cup live uit. Helaas heeft Eurosport echter niet meer de uitzendrechten van het WK wegwielrennen. Wel hebben ze de rechten van het WK baanwielrennen 2017.

De meeste uitzendingen zullen plaatsvinden op de zender Eurosport1. Dit is het open net van Eurosport. Een deel van de koersen zal helaas echter te zien zijn op Eurosport2. Voor de zender Eurosport2 dient men een apart abonnement te nemen. Er zit overigens soms wat verschil tussen de programmering van Eurosport in Nederland en België. In de praktijk betekent dit, dat er soms wedstrijden (met name kleine koersen) wel op de Belgische Eurosport te zien zijn, maar helaas niet op de Nederlandse Eurosport, omdat men daar voorrang geeft aan andere live sportevenementen. Gelukkig komt dit slechts incidenteel voor.

De Nederlandse José Been en de Belg Jeroen Vanbelleghem treden vaak als commentator op bij de Eurosport-wieleruitzendingen. Ze worden vaak geflankeerd door ex-profwielrenners die als co-commentator optreden. Dit zijn onder meer de Nederlanders Karsten Kroon en Bobbie Traksel.

Contract Eurosport met RCS: Giro exclusief

In tegenstelling tot Sporza (VRT) heeft Eurosport voor het seizoen 2017 wel een contract met het Italiaanse bedrijf RCS. Veel Italiaanse koersen zijn daardoor in 2017 niet live te zien bij Sporza, maar wel op Eurosport. Hiertoe behoren Milaan-San Remo, de Tirreno-Adriatico, de Ronde van Lombardije en de Giro d'Italia.

NOS Studio Sport

De Nederlandse publieke omroep NOS zendt doorgaans veel minder wielerwedstrijden live op tv uit dan de VRT (Sporza) en Eurosport. Na de grote dopingaffaires rondom onder meer de Rabobank en Lance Armstrong leek de wielerliefde van NOS Studio Sport nog wat verder te zijn bekoeld. Sindsdien werden diverse wedstrijden die men vroeger nog wel uitzond, niet meer live uitgezonden door de NOS, zoals de Clasica San Sebastianen Kuurne-Brussel-Kuurne. Toch heeft de NOS nog steeds een behoorlijk aanbod aan wieleruitzendingen. Zo zenden ze de Tour de France, de topklassiekers en het NK wielrennen live uit.

Herbert Dijkstra zal bij de meeste topwedstrijden optreden als commentator. Incidenteel zal Joris van den Berg de commentator bij de live-uitzendingen zijn. Ex-profwielrenner Maarten Ducrot zal meestal optreden als co-commentator bij de wieleruitzendingen van NOS Studio Sport. De uitzendingen zullen doorgaans plaatsvinden op de zender Nederland 1 (NPO1). Sommige wedstrijden zullen door de NOS niet live op tv worden uitgezonden, maar wel op het internet, via een livestream op de website van de NOS.

VTM

De Vlaamse commerciële zender VTM maakte in 2016, na 5 jaar afwezigheid, zijn comeback als uitzender van live wielerwedstrijden. Samen met Eurosport en RTBF zendt VTM de wedstrijdserie Napoleon Games Cycling Cup uit. Dit klassement is een initiatief van het bedrijf van ex-renner Nick Nuyens. Deze serie bestaat uit 10 Belgische profkoersen. Het begint met Le Samyn en eindigt met de Sluitingsprijs Putte-Kapellen.

Overige zenders

Naast de hierboven genoemde grote omroepen, zijn er ook regionale zenders die wielerkoersen live op tv uitzenden. Met name L1 (Limburg) zendt jaarlijks diverse koersen uit, maar er zal incidenteel ook een koers te zien zijn op onder meer RTV Drenthe en mogelijk Podium Tv.

In zowel Nederland als in België manifesteren zich ook commerciële sportzenders die mogelijk wielerkoersen zullen uitzenden. In Nederland is dat Ziggo Sport en in België is dat Play Sports van Telenet. Zij hebben hun interesse in de wielersport getoond door veldritten live op tv te gaan uitzenden. Met name in het geval van Play Sports gaat het om een zeer groot aantal live-veldritten. Telenet Play Sports zendt onder meer ook de Tour Down Under live op tv uit.

Live op het internet: livestreams

Behalve op tv, zijn veel wedstrijden ook live op het internet te volgen via livestreams. Bij Eurosport worden veel wedstrijden live uitgezonden via een stream op hun Eurosport Player App. Zowel Sporza als de NOS bieden bij diverse wedstrijden een livestream aan op hun websites. Ook kunnen sommige wedstrijden (zoals de WK’s) live bekeken worden via een livestream op het YouTube-kanaal van de UCI. Een nadeel van diverse livestreams is echter, dat ze ‘geo-restricted’ zijn, wat inhoudt dat ze niet in ieder land online bekeken kunnen worden (in sommige landen worden ze geblokkeerd). Een handig overzicht van diverse livestreams die per wedstrijd beschikbaar zijn, is doorgaans te vinden op de website Procyclinglive.com.

Werk in uitvoering: kalender, wielrennen live op tv

Hieronder vindt u het voorlopige overzicht van de live-wieleruitzendingen in het wielerseizoen 2017. Dit is slechts een globaal overzicht dat in de loop van het jaar nog zeer regelmatig zal worden uitgebreid en geüpdate. Bij de omroepen zullen met betrekking tot diverse wedstrijden immers pas in de loop van het jaar definitieve besluiten worden genomen over de vraag: ‘Zenden wij deze koers uit of niet?’ De onderstaande agenda is vooral gefocust op de uitzendingen van de Nederlandstalige zenders (Eurosport, Sporza en NOS), maar wanneer sommige zenders van buiten het Nederlandse taalgebied veel live aandacht aan een koers besteden, zal dat soms wel worden opgenomen in dit schema. Als er in de kalender hieronder een vraagteken achter de naam van een omroep staat, dan houdt dit vanzelfsprekend in dat die uitzending nog ‘onder voorbehoud’ is.

DatumWielerwedstrijdZender
Januari
17 - 22 Tour Down Under (Aus) Nine Network, GEM
23-29Vuelta a la Provincia de San Juan (Arg) Livestream Procyclinglive.com
29 Cadel Evans Great Ocean Road Race (Aus) Play Sports en Channel Nine
31 - 4 feb. Dubai Tour (VAE) Eurosport en Dubai Sports
Februari
1 - 5 Ronde van Valencia Eurosport
15 - 19Ruta del Sol - Vuelta a Andalucia (Spa) Eurosport
15 - 19Ronde van Algarve - Volta a Algarve (Por)Eurosport
23 - 26Abu Dhabi Tour (VAE) Eurosport
25 Omloop Het Nieuwsblad (Bel) Sporza, Eurosport2
26 Kuurne-Brussel-Kuurne (Bel) Sporza en Eurosport
Maart
1 GP Le Samyn (Bel) VTM en Eurosport2
4 Strade Bianche (Ita) Eurosport
5 Dwars door West-Vlaanderen VTM
5 - 12 Parijs-Nice (Fra) Sporza, Eurosport
8 - 14 Tirreno-Adriatico (Ita) Eurosport
11Ronde van Drenthe (Ned) RTV Drenthe en RTV Oost
11 Mountainbiken: NK Strandrace, vanaf 14u00 Podium tv
12 Dorpenomloop RucphenLivestream op: Dorpenomlooprucphen.nl
15 Nokere Koerse - Danilith Classic (Bel) Sporza en Eurosport2
17 Handzame Classic (Bel) VTM
17 Baanwielrennen: SixDays Finals op Mallorca, vanaf 21u00 Eurosport1
18 Milaan-Sanremo (Ita), vanaf 14u15 Eurosport
19Trofeo Alfredo Binda (dames), vanaf 14u50 Livestream op Procyclinglive.com
20 - 26 Ronde van Catalonië - Volta Catalunya (Spa) Eurosport
22 Dwars door Vlaanderen (Bel) Sporza en Eurosport2
24 E3 Harelbeke (Bel), vanaf 14u15 op VRT één Sporza en Eurosport2
25Omloop van de Veenkoloniën (Ned), vanaf 14u00 Podium Tv en DVHN.nl
26 Gent - Wevelgem (Bel) Sporza, NOS
28 - 30 Driedaagse De Panne-Koksijde (Bel) Sporza, Eurosport
April
1Volta Limburg Classic (Hel van het Mergelland)L1 en Procyclinglive.com
2 Ronde van Vlaanderen (Bel), vanaf 9u30 op VRT één Sporza, Eurosport en NOS
3 - 8 Ronde van het Baskenland - Vuelta Ciclista al Pais Vasco (Spa) Eurosport
5 Scheldeprijs (Bel), vanaf 15u30 op VRT éénSporza en Eurosport2
9 Parijs-Roubaix (Fra) NOS, Sporza, Eurosport
12 Brabantse Pijl (Bel) Sporza
12-16WK baanwielrennen in Hong Kong Eurosport
13 GP Denain, vanaf 14u30 (Fra) Eurosport2
16 Amstel Gold Race (Ned) Eurosport, NOS, Sporza
17 Tro Bro Leon Eurosport2 en Procyclinglive
17 - 21 Giro del Trentino - Tour of The Alps Eurosport2 en Procyclinglive
18 - 23 Ronde van Kroatië / Tour of Croatia Eurosport2
19 Waalse Pijl - Fleche Wallonne (Bel) Sporza en Eurosport
22Arno Wallaard MemorialLivestream op Procyclinglive.com
23Luik-Bastenaken-Luik (Bel) NOS, Sporza, Eurosport
25 - 30Ronde van Romandië (Zwi) Eurosport1
28-30Tour de Yorkshire (UK) Eurosport2
29Afscheidscriterium Tom Boonen in Mol (Bel) VTM
29GP Viborg (Den) Livestream Procyclinglive
Mei
1 Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt (Dui) Eurosport2 en Procyclinglive
5 - 28 Giro d'Italia - Ronde van Italië (Ita) Eurosport
9 -14 Vierdaagse van Duinkerke - Quatre jours de Dunkerque (Fra) Eurosport
14 - 20Tour of California / Ronde van Californië (USA) Eurosport
17 - 21Tour of Norway / Ronde van Noorwegen Livestream op Procyclinglive.com
24 - 28 Ronde van België - Belgium Tour (Bel) Sporza
Juni
4 - 11 Critérium du Dauphiné (Fra) Eurosport
10 - 18 Ronde van Zwitserland (Zwi) Eurosport
15 - 18 Route du Sud (Fra) Eurosport
21 Halle-Ingooigem (Napoleon Games Cycling Cup) Eurosport en VTM
24 NK voor dames elite NOS
25 Nederlands Kampioenschap (NK) voor heren elite (profs) NOS
25 Belgisch Kampioenschap (BK) Sporza
Juli
1 - 23 Tour de France - Ronde van Frankrijk (Fra) Sporza, NOS, Eurosport
29Clasica San Sebastian (Spa) Eurosport en Sporza
29Prudential Ride London - Women's Classique Eurosport2
30 London-Surrey Classic (heren)Eurosport2
Augustus
6EK wielrennen (Herning), wegrit herenEurosport, Sporza
5 Dwars Door Het Hageland (Napoleon Games Cycling Cup) Eurosport en VTM
7 - 13 Eneco Tour (Ned/Bel)Eurosport, Sporza
8 Gouden Pijl Emmen (vanaf 19u13) RTV Drenthe
10 - 13 Arctic Race of Norway (Noo) Eurosport
18 Arnhem-Veenendaal Classic (Ned) Eurosport
19 aug - 10 sep Vuelta a España - Ronde van Spanje (Spa) Eurosport, Sporza
20GP Jef Scherens - Rondom Leuven (Napoleon Games) VTM
20Hamburg, Vattenfall Cyclassics (Dui) Eurosport
September
2 Brussels Cycling Classic (Parijs-Brussel) (Bel) Sporza
10GP Montréal (Can) Ketnet en Eurosport2
13GP van Wallonië (Bel) Eurosport
15Koolskamp Koers - Kampioenschap van Vlaanderen VTM
16Primus Classic - GP Impanis van Petegem (Bel) Eurosport en Sporza
16-24WK wielrennen in NoorwegenSporza, NOS
Oktober
1Eurométropole VTM en Eurosport
3Binche-Chimay-Binche, Mémorial VDB Eurosport en VTM
4Milaan-TurijnEurosport
7 Ronde van Lombardije (Ita) Sporza, Eurosport, NOS
10-15Ronde van Turkije / Presidential Tour of Turkey Eurosport
10Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapelle (Bel) VTM

Lees verder

© 2015 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Live wielrennen op tv in 2014Welke koersen worden tijdens het wielerseizoen 2014 live op televisie uitgezonden? Op welke zenders zijn die wielerwedst…
BK wielrennen 2017, live op tv - deelnemers en parcoursBK wielrennen 2017, live op tv - deelnemers en parcoursOp zondag 25 juni 2017 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames verred…
Tour de France 2017 op tv: live-uitzendingen en talkshowsTour de France 2017 op tv: live-uitzendingen en talkshowsIn de zomer van 2017 is er op tv weer volop aandacht voor de Tour de France. De etappes worden in Nederland en Vlaandere…
Live wielrennen op tv in 2015Live wielrennen op tv in 2015Welke wielerwedstrijden worden in het seizoen 2015 live op tv uitgezonden door Eurosport, de Vlaamse publieke omroep VRT…
Live wielrennen op tv in 2013Welke wielerwedstrijden worden in 2013 live uitgezonden op televisie? Op welke zenders zijn die koersen te zien?
Bronnen en referenties
  • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/112502/milaan-san-remo-en-ronde-van-lombardije-in-2016-op-zaterdag.html
  • http://sporza.be/cm/sporza/tv
  • http://homeofcycling.eurosport.com/

Reageer op het artikel "Wielrennen live op tv in 2017"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

De Ruyte, 16-03-2016 11:12 #1
Zeer goed overzicht

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 29-04-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!