Barre Workout: wat is het en werkt het?

Barre Workout: wat is het en werkt het? Een barre is een aan de muur bevestigde houten leuning die wordt gebruikt tijdens opwarmingen voorafgaand aan balletoefeningen. Een Barre Workout is een dansworkout die wordt uitgevoerd aan een barre, de workout is geschikt voor jong en oud, getraind en ongetraind. Je hebt er geen balletachtergrond voor nodig. Er worden optionele variaties gegeven op de oefeningen tijdens de les waardoor het past bij de capaciteit van elke leerling. De training belooft een beter uithoudingsvermogen, eleganter bewegen, een betere houding, het lichaam van een ballerina en lange lenige spieren. Sportscholen beloven na vijf lessen al resultaat; sterkere spieren en een verbeterde houding. Wat is de wetenschap achter deze balletgeïnspireerde workout? Verandert je lichaam hierdoor en hoe precies?

Geschiedenis van de Barre Workout

Gezien de basis die nodig is voor deze training, een ballet barre, en gezien het feit dat veel van de oefeningen gebaseerd zijn op balletposities is het geen verrassing dat deze workout is ontwikkeld door een ballerina. Na het blesseren van haar rug heeft Lotte Berk, een Duitse danseres wonend in Londen, het idee gehad om haar dansroutine te combineren met haar revalidatietherapie. Ze opende haar eerste studio in 1959 in haar kelder in Londen waar beroemdheden als Joan Collins en Barbara Streisand regelmatig kwamen om oefeningen te doen.

Lydia Bach, een Amerikaanse leerling van Berk heeft de workout in 1971 naar Amerika gebracht, ze opende de eerste Lotte Berk Method studio in New York City. Mettertijd begonnen de fitnesstrainers van deze studio hun eigen variaties van de workout op te zetten, zoals Physique 57, The Bar Method en Core Fusion. Er zijn zoveel trainers weggegaan dat de eerste Lotte Berk Method-studio in New York City gesloten is in 2005. Anno 2016 wordt de workout over de hele wereld gegeven en is het veranderd van een les voor ervaren dansers in een fitnessworkout voor iedereen. Verschillende studio's zoals Barre3, Beyond Barre en Physique 57 bieden online deze manier van fitness aan.

De workout

Hoewel barre oorspronkelijk uit de danswereld komt hoeven de mensen met wat minder gevoel voor ritme zich geen zorgen te maken; er is geen balletpak nodig en geen spitzen of ander speciaal schoeisel. Je hebt geen danservaring nodig en je gaat geen pirouettes doen. De meeste barrelessen volgen dezelfde basisstructuur; je start met een warming-up door plankoefeningen en push-ups, gevolgd door een serie armoefeningen. Daarna gaat de les door met oefeningen aan de barre voor je benen en bilspieren. Het eindigt met oefeningen aan de barre die goed zijn voor versterking van je romp of met een korte sessie op de mat.

De oefeningen doe je in principe alleen met je eigen gewicht maar er zouden lichte gewichten gebruikt kunnen worden of weerstandsbanden om je armoefeningen wat zwaarder te maken. Voor de benen en billen wordt er soms een zachte bal gebruikt om de oefeningen te verzwaren. De meeste studio's adviseren sokken met grip aan de onderkant maar het kan ook op blote voeten.

Wat is het verschil tussen een barreles en standaard fitnesstraining gericht op kracht? Anders dan grotere en samengestelde bewegingen (zoals de squat en de burpee) doe je kleine, korte bewegingen die isometrische bewegingen worden genoemd. Daarom hoor je tijdens de trainingen vaak van de instructeur; een klein beetje omhoog, een klein beetje omlaag.

Voor personen die eerder HITT-trainingen deden of CrossFit kan het lijken alsof je niet hard genoeg traint. Instructeurs van de barrelessen geven aan dat dit niet het geval is, de kleine bewegingen laten de spieren hard werken en zorgen ervoor dat de spieren leniger en langer worden, maar er wordt niet zo zwaar getraind dat de spieren kleine scheurtjes krijgen en gaan groeien.

De voordelen

Kan deze training je billen liften, je benen strakker maken, je houding verbeteren en je het lichaam van een balletdanser geven? De instructeurs zeggen het volgende.

De kleine bewegingen kunnen je sterker maken

Wat mooi is aan de kleine bewegingen is dat je in de houding kunt staan en de spieroefening kunt uitvoeren en tegelijk een miniherstel hebt bij elke herhaling zodat je langer in de houding kan blijven staan. Isometrische oefeningen helpen specifieke spieren isoleren, je kan meer herhalingen doen met kortere bewegingen en je spieren worden op een andere manier moe. Deze 'meer-herhalingen-met-minder-gewicht' oefeningen helpen het uithoudingsvermogen van de spieren te verbeteren. Een ander voordeel is dat isometrische oefeningen kunnen helpen om de spieren te versterken zonder kracht uit te oefenen op de banden en pezen waardoor er minder risico op blessures is vergeleken met traditionele krachttraining.

Je traint meerdere spiergroepen tegelijk

De les is efficiënt omdat je meerdere bewegingen per oefening doet; trekken, duwen en stretchen bijvoorbeeld. Een voorbeeld is de waterski; je houdt je met een hand vast een de barre, je benen hou je in een ruit met de knieën naar buiten gericht, de hielen omhoog terwijl je romp naar achter buigt (denk aan een waterskiër die naar achteren leunt). Deze oefening spreekt je bilspieren aan maar tegelijkertijd ook je kuiten, hamstrings, buik en rug. Het tegelijkertijd meerdere delen van je lichaam trainen helpt je om je hartslag te verhogen tijdens de training.

Je ziet je spieren trillen door de inspanning

Dit gebeurt het meest tijdens de beenoefeningen. Trillen is een teken van moeheid in de spieren, je spieren vertellen je dat ze het voelen. Als de oefeningen op de juiste manier worden uitgevoerd is dit een goed teken. Je bent misschien geneigd om te stoppen met je oefening maar probeer het vol te houden. Als je de dag ervoor ook hebt getraind of niet genoeg water gedronken hebt kunnen je spieren meer gaan trillen.

Je verbetert de connectie tussen je lichaam en geest

De kleinere, kortere bewegingen in een barreles kunnen een nieuw bewustzijn in je lichaam aanwakkeren die je tijdens traditionele krachttraining niet krijgt. Barretraining kan de spieractiviteit van spieren die erg weinig gebruikt worden verbeteren doordat ze met deze bewegingen makkelijker te trainen zijn, er wordt een verbeterde verbinding gerealiseerd tussen de hersenen en deze spieren.

Je kan gewicht verliezen

Het is per persoon verschillend of je gewicht verliest. Het is belangrijk om te onthouden dat wat je eet vaak meer invloed heeft op je gewicht dan hoeveel je beweegt. Net als bij elke oefening is het bij barre zo dat het een verschillende invloed heeft op verschillende soorten lichaamsbouw. Terwijl bijvoorbeeld ballerina's en modellen binnen een paar lessen resultaat zien kan het zijn dat mensen die al langer met hun gewicht stoeien misschien niet zo snel resultaat zien. Afhankelijk van je bouw en je fitnessniveau zou je binnen drie weken tot drie maanden resultaat moeten zien, maar significant gewicht verliezen kan meer dan een jaar duren.

Wat zijn de nadelen en wat is het resultaat?

Fitnessexperts zijn er niet zeker van dat Barre Workout het fitnesswonder is dat wordt beloofd. Natuurlijk is het hoe dan ook prima als mensen meer gaan bewegen, barrelessen kunnen de houding verbeteren en de romp sterker maken, zeker als je een groot deel van de dag achter een bureau zit. Aan de andere kant zijn er een paar minpunten:

Je zult geen functionele kracht opbouwen

In deze lessen alleen zal je geen functionele kracht opbouwen. Functionele oefeningen als squats, burpees en lunges helpen je om sterker te worden in bewegingen die je elke dag gebruikt, zoals traplopen, dozen tillen of boodschappen dragen. Dit soort oefeningen vragen veel van je spieren en je hartslag gaat heel erg omhoog, dit resulteert in een grotere vetverbranding. Veel aanbieders, zoals Barre3 en The Bar Method, voegen functionele aerobicbewegingen toe aan hun lessen zodat er ook wat cardio gedaan wordt.

Je daagt je hart niet genoeg uit

De cardio die je tijdens een barreles doet is niet genoeg om je bloedsomloop te verbeteren en calorieën te verbranden na je oefeningen. Ook al doe je lichte cardio-oefeningen tijdens de barreles, je hartslag werkt tijdens een typische les op 40-50 procent van je maximale hartslag, je zweet weinig en hebt bij wijze van spreken nog niet eens een douche nodig na de les.

Na verloop van tijd is er geen verbetering meer

Je lichaam raakt gewend aan de Barre Workout als je geen zwaardere gewichten gebruikt bij je training. Omdat het uitdagen van je lichaam en het zwaarder maken van trainingen de enige manier is om vooruitgang te bewerkstelligen zul je waarschijnlijk eerst resultaat zien maar na verloop van tijd niet meer. Als het je doel is om vet te verbranden moet je er goed om denken dat je na deze training geen vet meer zal verbranden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld na krachttraining. Elke calorie die je verbrandt gebeurt tijdens de les en niet meer erna.

Conclusie

Als je de Barre Workout leuk en motiverend vindt dan moet je ervoor gaan. Uiteindelijk ben je altijd geneigd om lessen die je leuk vindt langer vol te houden. Je moet deze lessen eigenlijk zien als het finetunen van je lichaam. Als je bijvoorbeeld veel krachttraining en spinning doet is het een goed idee om de barreles met haar kleine korte oefeningen met eigen lichaamsgewicht eens per week te doen. Een combinatie van verschillende trainingen creëert het beste, meest atletische lichaam. Ga je barre toevoegen aan je trainingen, dan zou je kunnen overwegen om eens per twee weken cardiotraining te doen om je hartslag te verhogen of eens per twee weken een krachttraining te doen. Lift gewichten, ga rennen, doe yoga, ga zwemmen, neem een barreles en dans. Doe verschillende sporten en trainingen, wissel het af en hou je lichaam in beweging, dat is de beste manier om je kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren.
© 2016 - 2024 Tennessee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trend: Barre FitnessEen vrouwelijke fitnesstrend mag het zeker genoemd worden, de barre fitness. Doutzen Kroes doet aan barre fitness en hee…
Dansen is gezondIedereen weet het, maar weet je ook waarom dansen je helpt gezond te blijven? Veel mensen hebben gehoord dat dansen een…
Fitness thuis: oefeningen met lichaamsgewichtFitness thuis: oefeningen met lichaamsgewichtGeen tijd of geld voor fitness bij de sportschool? Het is helemaal niet nodig om naar de sportschool te gaan om er goed…
Afvallen met InsanityAfvallen met InsanityOp zoek naar een zwaar fitnessprogramma om flink mee te zweten en kilo's mee kwijt te raken? Dan ben je bij Insanity op…

Tour de France: favorieten bolletjestrui (bergklassement)Tour de France: favorieten bolletjestrui (bergklassement)In de Tour de France wordt jaarlijks gestreden om de bolletjestrui. Dit is het tricot van de leider van het bergklasseme…
De Slachte – marathon op slaperdijkDe Slachte – marathon op slaperdijkDe Slachte is een slaperdijk die dwars door Fiesland loopt en waar om de vier jaar een wandel- en hardloopevenement over…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • www.barre3.com (bezocht in mei 2016)
  • http://www.fitnessmagazine.com/workout/pilates/exercises/barre-beginners-guide (bezocht in mei 2016)
  • https://friedmansprout.com/tag/do-barre-classes-really-work (bezocht in mei 2016)
  • http://purebarre.com/technique/new-to-purebarre (bezocht in mei 2016)
Tennessee (40 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.