Tour de France: witte trui (jongerenklassement)

Tour de France: witte trui (jongerenklassement) Tijdens de Tour de France strijden de jonge, talentvolle coureurs jaarlijks om de ‘witte trui’. Dit is de leiderstrui van het jongerenklassement. Wat zijn de regels van het jongerenklassement in de Ronde van Frankrijk? Wie mogen deelnemen? En hoe is de geschiedenis van het jongerenklassement in de Tour de France verlopen?

Historie van het jongerenklassement in de Tour

In de jaren zestig besloot men om in de Tour een apart klassement te beginnen voor de jongeren. In die begintijd zijn de regels voor het jongerenklassement diverse malen gewijzigd. Zo was er een periode waarin alleen renners die eerstejaars en tweedejaars prof waren, mee mochten doen aan dit klassement. Ook was het jongerenklassement enige tijd een klassement op basis van punten en dus niet op basis van tijd. Uiteindelijk besloot men er toch een klassement op basis van tijd van te maken. Ook besloot men op den duur om vaste leeftijdsregels te maken voor de strijd om de jongerentrui.

Leeftijdsregel: wie mag deelnemen aan het jongerenklassement?

Wie zijn de deelnemers aan het jongerenklassement? De leeftijdsregel is: elke renner die aan het begin van het jaar (1 januari) jonger dan 25 jaar is, mag dat jaar in de Tour meedoen aan het jongerenklassement. Bij de Tour de France 2022 mag iedereen deelnemen die op of na 1 januari 1997 geboren is. In de Tour 2023 mag elke renner deelnemen die op of na 1 januari 1998 werd geboren. In de Tour de France 2024 mag bijvoorbeeld elke renner deelnemen die op of na 1 januari 1999 geboren is.

Witte trui

De witte trui is niet altijd gebruikt als leiderstrui van het jongerenklassement. Oorspronkelijk was de witte trui namelijk de leiderstrui van het combinatieklassement (periode 1968-1974). Midden jaren zeventig besloot men dit echter te veranderen: met ingang van de Tour van 1975 ging de leider in het jongerenklassement de witte trui dragen. In 1989 besloot men de witte trui af te schaffen; dit was een gevolg van een grote reorganisatie binnen de Tourorganisatie, waarbij men onder meer ook de rode trui en de combinatietrui (lapjestrui) afschafte. In 1999 besloot men echter toch de witte trui weer in te voeren (in tegenstelling tot die andere twee klassementstruien, die na de afschaffing in 1989 nooit meer zijn teruggekeerd in de Tour).

Jonge Tourwinnaars: wit en geel

Sommige toptalenten slaagden erin om in hetzelfde jaar zowel het jongerenklassement (de witte trui) als het algemeen klassement (de gele trui) in de Tour de France te winnen. Hoe vaak gebeurde dit (voorafgaand aan de Tour 2022)? Dit gebeurde zeven keer: Laurent Fignon (1983), Jan Ullrich (1997), Alberto Contador (2007), Andy Schleck (2010), Egan Bernal (2019) en Tadej Pogacar (2020 en 2022).

Andy Schleck kreeg die Tourzege overigens pas lang nadat de Tour al was afgelopen: Schleck dankte zijn zege in het algemeen klassement aan de clenbuterol-affaire van de oorspronkelijke winnaar van die Tour, Alberto Contador.

Nederlanders en het jongerenklassement

Joop Zoetemelk won in 1970 een voorloper van het jongerenklassement: de 'Grote Prijs der Jongeren'. Henk Lubberding won de witte trui in 1978. In 1980 pakte Johan van der Velde de jongerentrui. Peter Winnen won het jongerenklassement in 1981 en Erik Breukink won het in 1988. In 1992 won Eddy Bouwmans het jongerenklassement.

Favorieten witte trui?

Wie zijn de favorieten voor de eindzege in de strijd om de witte trui? In heel wat edities van de Tour de France werd de jongerentrui niet gewonnen door allergrootste talent, maar wel door een talentvolle coureur die van z'n ploeg de kans kreeg om voor z'n eigen klassement te rijden. Wie immers als jong talent in het team van een grote kopman zit, heeft een grote kans dat hij zich tijdens de Tour vooral voor die kopman moet opofferen, met als gevolg dat hij zelf mogelijk geen erg goed klassement rijdt. Wie de belangrijke kanshebbers op de eindzege in het jongerenklassement zijn, hangt dus niet alleen af van het talent en de vorm van de renners, maar ook van de rol die ze in hun teams spelen.

Anekdote: vergeten door de ploegleiding

In 1989 was de Colombiaan Alberto Camargo eigenlijk de beste jongere in het algemeen klassement. Toch won niet hij, maar Philipot het jongerenklassement. Hoe kon dat? De ploegleiding van Camargo was vergeten om hem in te schrijven voor het jongerenklassement.

Prijzengeld

Hoe zit het met het prijzenschema in de Tour de France? Anno 2022 is het prijzengeld voor de eindwinnaar van het jongerenklassement is 20.000 euro. Per dag dat een renner in het jongerenklassement leidt (en dus de witte trui draagt) krijgt hij 300 euro. Dit prijzenschema geldt normaal gesproken ook bij de edities van 2023 en 2024.

Live op tv: Tour de France

De Ronde van Frankrijk is elke zomer volop live op tv en per livestream te volgen. De Tour wordt onder meer live uitgezonden door Eurosport, het Vlaamse Sporza (VRT) en het Nederlandse NOS Studio Sport.

Tour: vier truien

Er zijn in de Tour de France (anno 2022) vier verschillende leiderstruien te verdienen. De belangrijkste is natuurlijk de gele trui (algemeen klassement). Daarnaast is er voor de klimmers de bolletjestrui (bergklassement). Voor de sprinters is er de groene trui (puntenklassement). En voor de jonge, getalenteerde klassementsrenners is er dus nog de witte trui (jongerenklassement).

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klassementen Tour de France: de truienDe tour heeft verschillende uitdagingen. In iedere etappe zijn er punten te verdienen. Er zijn verschillende categorieën…
Tour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaarsTour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaarsElke wielerploeg in de Tour de France heeft zijn eigen kleuren, de kleuren van de sponsor, maar de wielrenners strijden…
Route en schema van de Tour de France 2018Route en schema van de Tour de France 2018Op zaterdag 7 juli 2018 start de Tour de France. Het is alweer de 105e ronde van Frankrijk. Dit jaar start de Tour op he…
Bergklassement Tour 2021: de bolletjestruiBergklassement Tour 2021: de bolletjestruiDe bolletjestrui is de bergtrui van de Tour de France, ook in 2021. De bolletjestrui staat los van de gele trui van de T…

Wat is de sport roller derby?Wat is de sport roller derby?Wat is roller derby? Hoewel de sport vaak uitgelegd wordt als 'rugby op rolschaatsen', verdient roller derby wel een uit…
Barre Workout: wat is het en werkt het?Barre Workout: wat is het en werkt het?Een barre is een aan de muur bevestigde houten leuning die wordt gebruikt tijdens opwarmingen voorafgaand aan balletoefe…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Meintjes
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Julian_Alaphilippe
  • http://www.letour.fr/le-tour/2016/us/sporting-stakes-rules.html#IMG
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jongerenklassement_Ronde_van_Frankrijk
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2015_Tour_de_France
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 23-06-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.