InfoNu.nl > Sport > Overige sport > BinckBank Tour 2017 - parcours en favorieten

BinckBank Tour 2017 - parcours en favorieten

BinckBank Tour 2017 - parcours en favorieten Van 7 augustus 2017 tot en met 13 augustus 2017 wordt de eerste editie van de BinckBank Tour verreden. Sinds 2017 is de naam niet meer de Eneco Tour, zoals de naam was sinds 2005. Voor 2005 heette de meerdaagse wielerwedstrijd de Ronde van Nederland. De nieuwe naam is dus BinckBank Tour. Het parcours trekt door Nederland en België. Wie zijn de favorieten voor de eindzege?

Geschiedenis

De geschiedenis van de BinckBank Tour is oud, sinds 1948, als je niet naar de naam kijkt. De BinckBank Tour werd tussen 1948 en 2004 de Ronde van Nederland genoemd, maar die naam was niet correct als je het parcours bekijkt. De BinckBank Tour gaat namelijk door Nederland en België. Sinds 2017 is de naam veranderd in BinckBank Tour in plaats van de Eneco Tour. Eneco was de hoofdsponsor van de Eneco Tour, maar Eneco besloot om te stoppen met het hoofdsponsorschap. Vanaf 2011 behoort de koers tot de UCI World Tour. Daarvoor behoorde de koers tot de UCI Pro Tour.

Feiten

De toenmalige Eneco Tour werd, als je vanaf 2005 kijkt, door verschillende landen twee keer gewonnen. Twee Duitsers wonnen de koers, twee renners uit Noorwegen wisten de Eneco Tour te winnen. Uit Spanje wisten ook twee renners te winnen, evenals België. Ook wonnen er twee Nederlanders. De laatste was Niki Terpstra in de Eneco Tour van 2016. In 2012 eindigde de Nederlander Lars Boom op de eerste plek. De laatste Belgische winnaar dateert uit 2015. Tim Wellens werd toen voor de tweede keer op rij winnaar van de Eneco Tour. José Iván Gutiérrez en Edvald Boasson Hagen werden ook tweemaal eerste.

BinckBank Tour 2017

Parcours

In de BinckBank Tour vinden standaard zeven etappes plaats. Er vinden meestal drie vlakke ritten plaats. Daarnaast wordt er ook altijd een individuele en een ploegentijdrit verreden. De tijdrit bestaat standaard uit ongeveer tien kilometer. In 2016 werd de Eneco Tour in september verreden vanwege de Olympische Spelen in augustus. Vaak worden er in de BinckBank Tour ook twee heuveletappes verreden. De etappes finishen waarschijnlijk in Ardooie, Sittard-Geleen, Houffalize en Geraardsbergen. Ook zijn er aankomsten gepland in Venray, Leidschendam en Lanaken. Wanneer er een definitief etappeschema gepubliceerd wordt, verschijnt dat hier.

Deelnemers

De teams en wielrenners worden ongeveer een week voor de start bekendgemaakt. De World Tour-teams doen standaard mee, daarnaast zullen ook een aantal Wildcard-teams met hun deelnemers meedoen.

Truien

In de BinckBank Tour van 2017 zijn er drie truien te verdienen. Alleen in de eerste editie van de Eneco Tour waren er nog vier truien te verdienen. De eerste trui is voor de winnaar van het algemeen klassement. De witte trui is voor de leider in het algemeen klassement en mag deze gedurende de etappes dragen. De eerste drie jaar was de trui rood. Sinds 2008 krijgt de leider van het puntenklassement de rode trui. Sinds 2012 is er een klassement voor de strijdlustigste renner. De renner die het strijdlustigste is, draagt de zwarte trui.

Favorieten BinckBank Tour 2017

Twee van de drie favorieten zijn Tim Wellens en Niki Terpstra. Greg van Avermaet lijkt vanwege zijn vorm in 2017 in de Belgische koersen de grootste kanshebber.

Greg van Avermaet

Greg van Avermaet won nog nooit een editie van de Eneco Tour, maar is gezien zijn vorm in 2017 de grootste kanshebber. In 2014 werd Van Avermaet vijfde in het algemeen klassement, terwijl hij in 2015 en 2016 betere prestaties kon behalen. Hij werd tweede in 2015 en eindigde op de vierde plek in 2016. Greg van Avermaet werd in 2017 eerste in Omloop het Nieuwsblad (die hij ook in 2016 won) en werd eerste E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. De BinckBank Tour 2017 trekt ook door België, waar Van Avermaet dus erg sterk is.

Tim Wellens

Tim Wellens won tweemaal de Eneco Tour. Dat deed hij in 2014 en in 2015. Eerdere edities eindigde hij niet in de top drie, evenals de editie in 2016. In 2016 finishte Wellens niet in de toenmalige Eneco Tour. In 2016 was Wellens echter wel succesvol. Hij werd eerste in de Ronde van Polen en pakte daar een etappe mee. Hij werd ook een keer eerste in een etappe in de Ronde van Italië. In 2017 werd Wellens derde in Strade Bianche. Grote rondes heeft de jonge Wellens voor 2017 nog niet gewonnen, maar desondanks blijft hij favoriet voor de overwinning in de BinckBank Tour van 2017.

Niki Terpstra

Terpstra is niet de grootste favoriet gezien zijn resultaten, maar was in 2016 de nummer één van de Eneco Tour. Hij eindigde toen een halve minuut voor de Belg Oliver Naesen. Peter Sagan eindigde op een minuut, gevolgd door Nederlander Jos van Emden. Terpstra won in 2016 samen met zijn ploeg de UCI-ploegentijdrit op het WK in Doha. In 2015 werd Terpstra Nederlands kampioen op de weg, evenals in 2010 en 2012. Niki Terpstra won in 2016 de Ronde van Qatar.

De wielrenners die niet genoemd zijn, maar best wel eens kunnen verrassen zijn Tom Dumoulin en Lars Boom. Deze wielrenners stonden afgelopen edities één of meerdere keren op het podium. Alleen Lars Boom won al ooit een editie van de Eneco Tour.

Uitslagen BinckBank Tour 2017

Zodra er etappes verreden zijn, worden de uitslagen uitgelicht.
© 2017 Voetbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nederlandse deelnemers Tour 2013Nederlandse deelnemers Tour 2013Aan de honderdste editie van de Tour de France nemen zeventien Nederlanders deel. Deze jubileum editie van de Tour is op…
Optredens van U2 in NederlandDe tientallen bezoekers van de eerste concerten van U2 in Nederland betaalden omgerekend ongeveer 5,- voor hun kaartje…
Tour de France 2017: parcours en rittenschemaTour de France 2017: parcours en rittenschemaDe Tour de France 2017 start op 1 juli 2017 in Düsseldorf met een tijdrit, Duitsland, en slechts op 50 kilometer afstand…
Tour de France 2014: live op tv, tv-programma's en tijdenTour de France 2014: live op tv, tv-programma's en tijdenDe Tour de France 2014 is op tv goed te volgen. De etappes zijn zowel in Nederland als België iedere dag live op tv. Daa…
Beleggen via Alex VermogensbankBeleggen via Alex VermogensbankAlex Vermogensbank werd in 1999 opgericht en wilde vooral de concurrentie aangaan met de gevestigde banken. De bank is e…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eneco_Tour
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tim_Wellens
  • http://www.touretappe.nl/binckbank-tour-2017/

Reageer op het artikel "BinckBank Tour 2017 - parcours en favorieten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 12-04-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!