Darteritus: probleem bij het gooien van dartpijlen

Darteritus: probleem bij het gooien van dartpijlen Iedere darter heeft één grote nachtmerrie. Deze nachtmerrie heet 'darteritus' en het kan zelfs bij de beste darters voor grote mentale problemen zorgen. Darters die normaal gesproken met het grootste zelfvertrouwen hun pijlen richting het dartbord gooien, hebben plots de grootste moeite dit te doen. Pijlen doen niet meer wat ze willen, sommige darters krijgen hun pijlen niet eens meer in het bord! Hoe komt iemand aan darteritus, en belangrijker nog; hoe kom je er weer vanaf?

Inhoudsopgave


Wat is darteritus?

Darteritus is de grootste nachtmerrie van iedere darter. Het staat ook wel bekend als de dartziekte en wordt ook wel Yips genoemd. Darteritus is een, grotendeels, mentale ziekte waarbij de darter in kwestie zijn pijlen niet op tijd los kan laten, waardoor de pijlen volledig verkeerd of soms helemaal niet in het dartbord terecht komen. Het kan zelfs voorkomen dat een darter zijn pijlen helemaal niet meer los kan laten, hoe lang hij het ook probeert.

Motorische faalangst

Darteritus komt voort uit een vorm van motorische faalangst. Simpel gezegd: omdat je jezelf zo aan het focussen bent op het zo goed mogelijk gooien van de dartpijlen verkrampt je lichaam helemaal, waardoor de zenuwen geen goede informatie meer naar de handspieren kunnen sturen en de darter de pijl niet of niet op het juiste moment kan loslaten.

Onder motorische faalangst wordt verstaan 'de angst om het lichaam te gebruiken'. Deze vorm van faalangst komt vooral voor op momenten waarop de prestatiedruk op zijn hoogst is, zoals bij het gooien van een winnende dubbel. Omdat de stresslevels op deze momenten ontzettend hoog zijn, trekken de spieren in de arm en hand samen en kom je stijf te staan, stijf van de angst. Door deze totale verstijving is het lichaam veel minder goed te bewegen, waardoor de angst voor het missen alleen maar wordt verergerd. Meestal verdwijnt de angst weer nadat het spannende moment is geweest, echter bij darteritus komt het bij iedere worp weer terug, ongeacht het belang van de worp.

Het grootste probleem is echter dat deze motorische faalangst je denkvermogen kan blokkeren. Deze blokkering zorgt ervoor dat je minder goed bent in wat je kunt en daardoor je resultaten zwaar kunnen tegenvallen. Als iets één keer niet lukt is dat niet zo'n probleem, maar naarmate het vaker mislukt groeit de angst dat het de volgende keer weer misgaat. Je komt terecht in een neerwaartse vicieuze cirkel.

Grootste voorbeeld op televisie

Tijdens de Grand Slam of Darts van 2017 laat de Nederlandse dartspeler Berry van Peer heel goed zien wat darteritus doet met een darter. Het weggooien van de eerste pijl lukt pas na een aantal pogingen.

Hoe kom je er vanaf?

Darteritus is iets wat niet zomaar weer weg is. Omdat het probleem in het hoofd van de darter zit - het is een mentaal probleem - moet de oplossing gezocht worden op het mentale vlak. Tips om het tegen te gaan zijn er genoeg, maar honderd procent garantie geeft het nooit.

De vele tips die op het internet te vinden zijn, kunnen worden onderverdeeld in twee verschillende groepen. Aan de ene kant zijn er tips die te maken hebben met het hebben van geduld en er zijn tips te vinden die te maken met je concentratievermogen.

Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay
Geduld
Het allerbelangrijkste wat je moet hebben bij het 'verslaan' darteritus is geduld. Het is geen lichamelijke ziekte waar je even last van hebt en daarna snel weer over is. Gun jezelf de tijd om terug te komen op niveau en ga geen kunstgrepen proberen uit te halen om sneller te herstellen.

Het beste wat je kunt doen is je dartpijlen aan de kant leggen, ze een aantal weken niet te gebruiken en het daarna weer op te pakken. Verwacht vervolgens niet van jezelf dat je meteen weer zo goed bent als voor het moment waarop de darteritus om de hoek kwam kijken, maar bouw langzaamaan je zelfvertrouwen weer op. Je zult merken dat het dan stukje bij beetje weer beter zal gaan. Probeer dit proces ook zeker niet te versnellen door ineens veranderingen aan je materiaal door te gaan voeren; blijf dezelfde pijlen gebruiken en ga zeker niet wisselen. Heb vertrouwen in jezelf. Voor de darteritus kon je het ook!

Bron: Pexels, PixabayBron: Pexels, Pixabay
Concentratie
Naast het hebben van veel geduld is in het herstel ook het opbouwen van je concentratievermogen van groot belang. Voordat je je concentratievermogen en de focus op het gooien van de pijlen opnieuw kunt trainen, moet je eerst proberen zonder druk de pijlen weer los te laten.

Je concentratie terugbrengen naar nul kan onder andere door het darten weer leuk te maken. Probeer eens de pijlen met je andere hand te gooien; gooi je normaal met rechts, gooi dan nu met links. Je weet al dat je geen scores gaat gooien, maar je hebt wel lol om je gestuntel. Ook kun je ervoor kiezen om eens met het licht (bijna) uit te gooien en niet naar het bord te kijken; gewoon gooien richting het bord en je puur focussen op de pijl in je hand zonder dat je wilt weten hoe hoog je gegooide score is.

Ben je het punt voorbij dat het gooien niet meer wil, dan kun je je weer langzaamaan focussen op het gooien van de goede scores. Ga niet meteen vol voor die triples en dubbels, maar begin met het gooien van de grote vakken. Het is goed om het bord in een paar grote vlakken te verdelen en de pijlen puur in één van deze vakken te gooien. Vergeet de pijlen die misgaan en hou een goed gevoel over van de pijlen die wel het juiste vak raken. Als je vertrouwen weer groeit kun je de vakken blijven verkleinen tot je weer volop op de kleine vakjes in het bord durft te gooien.

Tot slot

Pas op dat je jezelf niet te veel druk oplegt om te snel weer terug te komen op niveau. Herstellen van darteritus vergt tijd. Neem deze ook, anders is de kans groot dat je terugvalt!

Lees verder

© 2017 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is faalangst?Op de basisschool heeft op de twaalf kinderen last van faalangst. Faalangst is een angst, bij die angst ben je bang om t…
Dartitis of dartziekte en andere vormen van yips in de sportDartitis of dartziekte en andere vormen van yips in de sportDartitis of dartziekte is een mentaal probleem waar darters mee te maken kunnen krijgen. Het is een vorm van yip of yips…
Wat is faalangst precies?Een op de vijf eindexamenkandidaten heeft last van faalangst. Van de ruim 200.000 leerlingen die examen doen hebben 40.0…
Faalangst in categorieën, wat kun je ertegen doen?Faalangst in categorieën, wat kun je ertegen doen?Een beetje angst kun je zien als gezonde stress, maar als je faalangst hebt kan dit je leven gaan beheersen. Er zijn ver…

Premier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisPremier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisDe Premier League Darts is één van de grootste en populairste dartevenementen. Bij deze competitie van de PDC spelen tie…
Dartspelers: Tony O'Shea (BDO) - EngelandDartspelers: Tony O'Shea (BDO) - EngelandDe Engelse profdarter Tony O'Shea speelt al sinds 2002 bij de British Darts Organisation (BDO). Een overstap naar de vee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • http://dartcounter.net/nl/info/darteritus
  • http://www.therapiehulp.nl/klacht/angst/faalangst/wat-is-faalangst
  • http://www.mindtuning.nl/angst-en-fobie/sociale-angsten/faalangst
  • http://www.morpheus-emotionele-bevrijding.com/oorzaken-faalangst.html
  • http://darteritus.nl/
  • Afbeelding bron 1: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Pexels, Pixabay
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 24-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.