InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Doping in het wielrennen in 2017: verschillende zaken

Doping in het wielrennen in 2017: verschillende zaken

Doping in het wielrennen in 2017: verschillende zaken Het wielrennen heeft een lange historie met doping. Al vanaf het begin waren er velen die met behulp van sommige middelen betere prestaties wilden halen. Bekende wielrenners die zijn gepakt voor dopinggebruik zijn onder andere Lance Armstrong, Alejandro Valverde, Alberto Contador en Ivan Basso. Ook in 2017 zijn er weer een paar wielrenners die gepakt zijn op doping en gaan er weer genoeg geruchten.

Rahim Emami en Ebrahim Hajiizadehasl

Op 10 februari werd bekend dat de Iraniër Rahim Emami in oktober 2016 positief had getest op anabole steroïden. Rahim Emami was op dat moment aan het rijden in de Jelajah Malaysia, een wedstrijd op het laagste niveau van de UCI. Daarin won hij een etappe en werd hij vierde in het eindklassement. Het is niet de eerste keer dat Rahim Emami positief testte op doping. In 2011 werd hij twee jaar geschorst voor het gebruik van clenbuterol in de Tour of Iran. Op 26 april 2017 werd bekend dat de UCI Rahim Emami schorste tot 24 mei 2024. Daarnaast werd bekend dat ook Iraniër Ebrahim Hajiizadehasl positief heeft getest op anabole steroïden. Hij moet nog afwachten hoe lang zijn schorsing gaat duren.

Klanten van Fuentes

Op 16 februari maakte het WADA (het World Anti-Doping Agency) bekend dat de namen van de klanten van Fuentes voorlopig nog niet bekend gemaakt zouden worden. Voordat de namen bekend gemaakt kunnen worden moeten er een paar juridische problemen worden afgehandeld. Fuentes was een dopingdokter en had veel wielrenners, maar ook andere sporters, als klant. Het is al bekend dat onder andere Thomas Dekker, Alejandro Valverde, Ivan Basso en Jan Ullrich klant van hem zijn geweest. De meeste zijn daar ook voor geschorst. Als er later meer namen bekend worden, hoeven deze renners niet te vrezen voor een schorsing, omdat de zaak, uit 2006, ondertussen verjaard is.

Corticosteroïden

Het WADA maakte op 9 maart bekend dat ze willen dat er een volledig verbod komt voor corticosteroïden. Op het moment dat het WADA dit bekend maakte, was het alleen verboden om corticosteroïden te gebruiken in wedstrijden. Door deze wijziging zou het ook verboden zijn om het te gebruiken naast de wedstrijden.

Soul Brasil

Aan het begin van 2017 was de Pro Continental Tour-ploeg al geschorst, omdat Wilson Rincon, João Gaspar en Kleber Ramos allemaal in één jaar werden gepakt voor dopinggebruik. Op 27 maart werden nog twee dopinggevallen bekend. Alex Diniz had nogal wat afwijkingen in zijn bloedpaspoort en ook Otavio Bulgarelli overtrad de dopingregels. Beiden rijden in 2017 niet meer voor Soul Brasil, maar omdat ze in 2016 de regels overtraden, toen ze nog wel voor Soul Brasil reden, kreeg de ploeg op 26 mei 2017 te horen dat ze van 15 juli 2017 tot 19 augustus 2017 geschorst werden. Daar moet de disciplinaire commissie van de UCI nog naar kijken. Net zoals naar de schorsingen van Alex Diniz en Otavio Bulgarelli. Alex Diniz is al eens geschorst geweest voor het gebruik van EPO.

Meldonium

Op 13 april werd bekend dat Maksym Averin tijdens de Istrian Spring Trophy meldonium gebruikte. Het is voor Maksym Averin de eerste keer dat hij is betrapt op doping. Naast Maksym Averin is ook Eugen Wacker betrapt op meldonium. Dat gebeurde tijdens het Aziatische kampioenschap. Op 24 mei werd bekend dat Maksym Averin voor vijftien maanden werd geschorst. Eugen Wacker moest toen nog afwachten wat zijn schorsing ging worden.

Leif Hoste

De in 2012 gestopte Leif Hoste kreeg in 2013 een schorsing van twee opgelegd, omdat hij schommelingen had in zijn bloedpaspoort. Daarnaast moest hij, in eerste instantie, een boete van 300.000 betalen. Dat werd later naar beneden bijgesteld naar 150.000, maar Leif Hoste weigerde dat te betalen. Daarom ging Leif Hoste naar een Belgische rechtbank en die stelde hem op 19 april 2017 in z'n gelijk. De rechter vond dat Leif Hoste geen eerlijk proces heeft gehad, omdat hij alleen maar veroordeeld is op basis van schommelingen in het bloedpaspoort. Door deze beslissing hoeft Leif Hoste de boete niet te betalen.

Gebruikt de wielerploeg Sky doping?

In oktober 2016 kwam er een verhaal naar buiten dat er op 12 juni 2011 een verdacht pakketje is bezorgd bij Bradley Wiggins. De eerste reactie van wielerploeg Sky op 7 oktober 2016 was dat ze niet wisten wat er in het pakketje zat. Daarna vertelde de wielerploeg Sky dat er Fluimicile in zou zitten. Door deze twee verschillende reacties en argumenten die niet kloppen komt het niet heel erg geloofwaardig over. Verder werd er begin 2017 bekend dat Sky een heel grote hoeveelheid van het verboden middel triamcinolon heeft besteld. Mede daardoor wordt de ploeg ervan beschuldigd dat er in het pakje triamcinolon zou zitten. Verder is de hoeveelheid bestelde triamcinolon veel te veel voor alleen Wiggins dus als het klopt dan zou het best wel eens kunnen dat meer renners van Sky triamcinolon hebben gebruikt.

Team Elkov - Author

Op 1 mei 2017 werd bekend dat de Continental Tour-ploeg Team Elkov - Author voor 30 dagen werd geschorst, omdat twee renners uit die ploeg binnen één jaar positief testte op doping. Die twee renners waren Jan Kovar en Michal Brazda. Ze testten beiden op 12 november 2016 positief op Stanozolol en Clenbuterol. Daarvoor kregen ze beiden een schorsing van vier jaar.

Bardiani - CSF

De dag voor de start van de Giro d'Italia van 2017, op 4 mei werd bekend dat Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni positief testten op groeihormonen tijdens een out-of-competition controle op respectievelijk 26 en 25 april. Voor beiden was het de eerste keer dat ze positief testten op doping. Bardiani - CSF moet door deze twee dopinggevallen vrezen voor een schorsing. De beslissingen hierover moet de UCI nog bekend maken. Op 19 mei 2017 werd bekend dat ook de B-stalen positief waren. Bardiani - CSF ontsloeg vervolgens de twee renners.
© 2017 Wicow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Meldonium; hartmedicijn of dopingMeldonium; hartmedicijn of dopingSinds 1 januari 2016 komen er steeds meer meldingen naar buiten over topsporters die betrapt zijn op het gebruik van het…
Meldonium: verboden middel in de sport, populair in RuslandMeldonium: verboden middel in de sport, populair in RuslandMeldonium is een middel dat de prestaties van sporters kan verbeteren en staat sinds 1 januari 2016 op de lijst van verb…
Doping Jean NelissenIn 2000 publiceerde Jean Nelissen het boek 'Doping - het duivelse spel met leven en gezondheid'. Hierin vertelt hij over…
Teckel Messi de populaire stamgast van Studio BrasilTeckel Messi de populaire stamgast van Studio BrasilTeckel Messi heeft de harten van menig voetbalfan, die naar het commentaar op het WK in Studio Brasil in 2014 keken, ges…
Tour 2012 - ritoverzichtTour 2012 - ritoverzichtHet circus van de Tour de France trekt zich in 2012 op gang op Belgische bodem, met name in Luik waar op 30 juni een pro…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Editor182 / Wikimedia Commons
  • http://www.wielerflits.nl/?s=doping
  • http://www.procyclingstats.com
  • http://www.cqranking.com
  • http://www.uci.ch/pressreleases/

Reageer op het artikel "Doping in het wielrennen in 2017: verschillende zaken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Wicow
Laatste update: 27-05-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!