Dansen is een sport

Dansen, hier wordt dikwijls lacherig tegenaan gekeken. Van de mensen die regelmatig maar minder dan één keer per week dansen, ziet bijna een kwartdeel dansen als een sport en van de mensen die één of meer keer per week dansen ziet ruim de helft dit als een heuse sport. Dansen kun je alleen doen, als paar of in een groep. Je kunt zeer intensieve dansen doen maar ook de rustige kant van het dansen prefereren. Het dansen kent vele kanten en vele mogelijkheden. Een kleine opsomming van mogelijke danscursussen: stijldansen, rock 'n' roll, salsa, streetdance, breakdance, jazz ballet en buikdansen.Veel cursussen worden in een dansschool gegeven, tegenwoordig bieden ook sportscholen en culturele centra danscursussen aan.

Eén of tien uur!

Natuurlijk is er wel een verschil tussen dansen en dansen. Dansen kan ook een hobby zijn, als je een uurtje in de week een cursus stijldans doet dan is het een hobby. Het dansen heeft dan duidelijk een recreatief karakter. Je hebt verder geen extra training, aangepaste voeding of houding nodig. De echte wedstrijddansers daarentegen trainen minimaal 10 uur in de week om aan het eind van de week te kunnen schitteren op de wedstrijdvloer. Ze moeten 24 uur per dag, 7 dagen in de week op hun lichaamshouding en de techniek van het dansen letten. Daar hoort zoals bij elke andere sport een gezond voedingspatroon bij om topprestaties te kunnen blijven leveren.

Betere verbranding

Dansen is voor iedere leeftijd een gezonde vorm van lichaamsbeweging. Veel spiergroepen van armen, benen en romp worden gebruikt. Bij Latijns-Amerikaanse dansen wordt 'veel in de vloer gedanst', d.w.z. bij de voorwaartse en achterwaartse passen wordt de voet eerst op de bal en dan op de hak geplaatst. Zo alleen al worden de voetspieren, enkelbanden en kuitspieren steeds even onder spanning gebracht. Door het strekken van dit been, wordt ook de heup naar buiten gebracht.

Het uithoudingsvermogen wordt flink verbeterd wanneer vooral vlotte dansen worden gedaan, zoals street dance, rock 'n' roll, jive, swing, quickstep en de Weense wals.

Dansen is een zogenaamde aërobe sport, d.w.z. een sport die de verbrandingsratio of het metabolisme in ons lichaam opvoert. Iemand die zich weinig beweegt, heeft een laag metabolisme. Hij of zij verbruikt minder calorieën en kan geleidelijk aan steeds dikker worden. Het resultaat is de kenmerkende band rond de middel bij heren en de forsere bilpartijen bij dames. Wie regelmatig aërobe oefeningen doet, voert als het ware zijn eigen verbrandingsmotor op en verkrijgt een zuivere en snellere verbranding. Doe je aan salsa of een andere actieve dans, dan zie je na een paar weken de eerste resultaten.
Belangrijk vooral is dat men dansen vaak langer kan volhouden dan bijv. hardlopen of fitness.

Twee boterhammen met kaas

Afhankelijk van hoe intensief je danst (dans je alleen een romantische wals of doe je aan rock 'n' roll?), verbruik je gemiddeld 17 tot 25 KJ per minuut. In Kcal betekent dit 4 tot 6 Kcal per minuut. Iemand die zwaarder is zal in veel gevallen iets meer verbruiken dan een lichter persoon. Een uurtje stijldansen kost al gauw 250 tot 300 Kcal. Dat staat ongeveer gelijk met twee boterhammen met kaas. Een uur rock 'n' roll of jive vergt zo'n 450 Kcal, hetgeen overeenkomt met een uur fietsen (20 km/uur). Als u ongeveer 1 tot 1,5 uur danst, legt u gemiddeld 3 tot 5 km af (afhankelijk natuurlijk van de dansen die u doet). Met een quickstep en Weense wals legt u de grootste afstand af: gemiddeld zo'n 250 tot 300 m per dans. Een uurtje vlotte quicksteps staat gelijk met een afstand van ongeveer 6 km.

Dansen, een aspirine?

Ook het leren en onthouden van de danspasjes en dansfiguren houden de hersencellen constant aan het werk. Dit houdt onze brein zeker langer in een goede en dus gezonde staat. Uit recente onderzoeken blijkt dat dansen vooral voor oudere mensen die lichamelijk verder nog vrij gezond zijn, een uitstekende beweging is waarbij zelfs wordt beweerd dat het de ontwikkeling van dementie zou kunnen afremmen.

Niet geheel onbelangrijk is het feit dat tijdens het dansen in de hersenen meer endorfine vrij komt. Endorfine is een lichaamseigen stof die er voor zorgt dat we ons lekker voelen. Het werkt zelfs pijnonderdrukkend.

Meer dan 40 procent

Dansen is voor een groot aantal Nederlanders een vorm van vrijetijdsbesteding. Zeker 42% van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar minstens éénmaal gedanst, 12 % danst in ieder geval één keer per maand. Duidelijk en niet verbazingwekkend is dat meer vrouwen dan mannen dansen. Eén op de zes vrouwen danst minstens een keer per maand, bij mannen ligt dit getal hooguit bij één op 11. De groep fanatieke dansers, degenen die iedere week zeker twee of drie maal een uur of meer dansen, zijn vooral jongeren.
© 2009 - 2024 Meegt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dansscholen met zowel stijldansen als nieuwe dansenDansscholen met zowel stijldansen als nieuwe dansenVele tientallen jaren verzorgden veel dansscholen alleen lessen in stijldansen. Een lange periode bestond het leerlingen…
Stijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen is voor de meeste beoefenaren een vorm van recreatie. Daarnaast wordt stijldans ook als sport beoefend en wo…
Dans: Een waaier aan mogelijkhedenDans: Een waaier aan mogelijkhedenDansen. Er is enorm veel keuze aan dansstijlen, meer dan men op het eerste gezicht zou denken. Er worden ook constant we…
Muziek en maat bij stijldansenMuziek en maat bij stijldansenDansmuziek heb je in veel soorten en maten. Voor bijna elke muzieksoort zijn wel een aantal dansen te bedenken. Veel muz…

Bijnamen van wielrenners: van de Kannibaal tot The BossBijnamen van wielrenners: van de Kannibaal tot The BossWielrenners beoefenen een sport die tot de verbeelding spreekt. Wielrenners geven de indruk hun grenzen te verleggen, en…
Bronnen en referenties
  • www.dansschool-vanden-broek.nl Foto: Domenico Soale en Gioia Cerasoli tijdens een snelle quickstep, Dancesport Info
Meegt (12 artikelen)
Gepubliceerd: 10-03-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.