Bijnamen van wielerwedstrijden: van Primavera tot La Doyenne

Bijnamen van wielerwedstrijden: van Primavera tot La Doyenne Wielrennen is een sport waarbij de renners hun grenzen verleggen om tot buitengewone prestaties te komen. Die heldhaftige prestaties hebben dan ook inspiratie geleverd tot de meest kleurrijke bijnamen. Maar het mooie is dat niet alleen de wielrenners zelf bijnamen toegekend krijgen, maar ook de wielerwedstrijden zelf. Hierbij gaat het vooral om de traditioneel belangrijke koersen als de klassiekers en de rittenwedstrijden, waaronder de Tour de France. Wat is de bijnaam van Parijs-Roubaix? En welke klassieker wordt aangeduid met "Primavera"?

Bijnamen van wielerwedstrijden

Net zoals wielrenners zelf kunnen ook de meest tot de verbeelding sprekende wielerwedstrijden aangeduid worden met bijnamen. Sommige bijnamen zijn erg kleurrijk en poëtisch (bijvoorbeeld: de Klassieker van de Vallende Bladeren), terwijl andere erg vanzelfsprekend en voor de hand liggend zijn (bv. de Ardennenklassiekers). We rangschikken de bijnamen van de belangrijkste wielerwedstrijden van het jaar overeenkomstig hun chronologische volgorde op de internationale wielerkalender.

Parijs-Nice

Parijs-Nice is de eerste belangrijke rittenwedstrijd van het seizoen en vindt meestal plaats in de tweede week van maart. Het is de ideale voorbereidingskoers op de klassiekers. Deze rittenwedstrijd van acht dagen start in de buurt van Parijs en trekt dan zuidwaarts naar de hellingen van de Provence. Eindstation van de koers is de mondaine badplaats Nice aan de Côte d'Azur. Vermits het daar meestal mooi weer is, wordt deze wedstrijd de Koers naar de Zon genoemd.

Strade Bianchi

De Strade Bianchi is een Italiaanse eendagskoers die voor het eerst werd georganiseerd in 2007. Deze wielerwedstrijd kent de pittoreske cultuurstad Siena als aankomstplaats en wordt gedeeltelijk verreden op onverharde, “witte wegen”, in het Italiaans “Strade Bianchi”. Dankzij het unieke parcours levert de Strade Bianchi vaak prachtige taferelen op, waar de renners heroïsche prestaties neerzetten om te kunnen zegevieren. Om die reden krijgt de Strade Bianchi ook wel eens de bijnaam L’ Eroica (de Heroïsche”).

Milaan-Sanremo

Milaan-Sanremo is een Italiaanse klassieker die een week na het einde van Parijs-Nice gereden wordt. Deze wedstrijd is de eerste klassieker van het seizoen en wordt daarom ook wel de Openingsklassieker genoemd. Milaan-Sanremo wordt gereden op de zaterdag die het dichtst bij 19 maart valt, het naamfeest van St.Jozef, vandaar de naam St.Jozefsklassieker. Maar de populairste bijnaam van deze wedstrijd blijft nog altijd Primavera, letterlijk het begin van de lente. Sommige interpretaties gaan ook uit van "eerste echte" grote wedstrijd van het seizoen.

Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen vindt plaats twee weken na Milaan-Sanremo en is de laatste koers van een lange reeks typische Vlaamse wedstrijden die gereden worden in de Vlaamse Ardennen. Het zijn koersen over heuvels met kasseien, over smalle wegjes, slingerend door de velden van het Vlaamse land. Van al deze gelijkaardige koersen is de Ronde van Vlaanderen onbetwistbaar de mooiste en de meest prestigieuze. Vandaar de bijnaam Vlaanderens Mooiste. Vermits dit een hoogdag is voor het Vlaamse wielrennen en zelfs voor de Vlaamse cultuur in het algemeen wordt deze koers ook wel de Vlaamse hoogmis genoemd.

Parijs-Roubaix

Amper een week na de Ronde van Vlaanderen vindt in het noorden van Frankrijk de klassieker Parijs-Roubaix plaats. Deze klassieker start even buiten Parijs en trekt dan over talrijke kasseistroken richting aankomstplaats Roubaix. Vandaar de bijnaam de Kasseiklassieker. Omdat die kasseien er nogal slecht bij liggen, spreekt men ook van de Helleklassieker of de Hel van het Noorden. De fiere Fransen spreken ook graag van de Klassieker der klassiekers of de Koningin der klassiekers.

Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik

Tien dagen na Parijs-Roubaix wordt in de Belgische Ardennen (in het Waalse landsgedeelte) de Waalse Pijl verreden. De Waalse Pijl vormt samen met Luik-Bastenaken-Luik van vijf dagen later het Ardense tweeluik. Deze twee klassiekers worden ook wel de Ardennenklassiekers, de Waalse klassiekers of de klimklassiekers genoemd.

Luik-Bastenaken-Luik

Luik-Bastenaken-Luik - oftewel L-B-L - sluit het voorjaar van klassiekers af op de laatste zondag van april. Het is ook de oudste wielerklassieker en wordt daarom La Doyenne ("de deken", de oudste) genoemd. In de Italiaanse media en onder Italiaanse renners spreekt men ook graag van La Liegi.

Tour de France

De Ronde van Frankrijk of Tour de France maakt een grote lus door het prachtige land Frankrijk en wordt dan ook La Grande Boucle genoemd.

Parijs-Brussel

Deze klassieker wordt in de eerste helft van september gereden en verbindt de hoofdstad van Frankrijk met die van België. Vandaar de bijnaam de Klassieker van de Twee Hoofdsteden.

Parijs-Tours

In het begin van oktober, meestal een week voor het wereldkampioenschap, staat het peloton nog een mooie klassieker door het Franse binnenland te wachten. Vanuit Parijs gaat het zuidwaarts richting Tours. Daar wacht de renners een royale laatste rechte lijn van twee kilometer lang. Door het overwegend vlakke parcours eindigt deze klassieker meestal op een groepsspurt, waardoor het de bijnaam het Wereldkampioenschap van de Sprinters heeft gekregen.

Ronde van Lombardije

De Ronde van Lombardije wordt gereden in het noorden van Italië en is de laatste klassieker van het seizoen. Het is meteen ook een van de zwaarste eendagswedstrijden van het jaar. Vermits deze koers eind oktober gereden wordt, wanneer de herfst al volop bezig is, wordt ze ook wel de Klassieker van de Vallende Bladeren genoemd.

Lees verder

© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maurice Garin: winnaar eerste Tour de FranceMaurice Garin: winnaar eerste Tour de FranceMaurice Garin was een Franse wielrenner in de pionierstijd van het wielrennen. Hij koerste tussen 1892 en 1905 en hoewel…
Biografie: Lucien Petit-BretonBiografie: Lucien Petit-BretonDe Fransman Lucien Petit-Breton (1882-1917) behoorde in de beginjaren van de 20e eeuw tot de beste wielrenners ter werel…
Biografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusBiografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusOp 26 januari 1887 werd Francois Faber geboren in Aulnay-sur-Iton (Frankrijk). Omdat zijn vader echter de Luxemburgse na…
Biografie: Laurent Fignon (1960-2010)Biografie: Laurent Fignon (1960-2010)Laurent Fignon werd op 12 augustus 1960 geboren in Parijs. Op 31 augustu 2010 overleed hij in die Franse hoofdstad. Fign…

Lopen met hartslagmeter voor beginnersEr zijn verschillende manieren om tijdens je hardlooptraining je vorderingen bij te houden: a.Op tijd – iedere keer dat…
Vochtbalans sportersVochtbalans sportersNet als bij alle voedingsstoffen geldt ook voor water dat een regelmatige inname noodzakelijk is om het lichaam gezond t…
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 11-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.