Dressuur rijden in Belgie: de oefeningen uit de A proeven

In Belgie worden dressuurproeven op regionaal niveau ingedeeld volgens de klassen E, A, L en M. De oefeningen worden steeds moeilijker naarmate men in een hogere klasse rijdt. Welke oefeningen bevat een dressuurproef op niveau A? Niveau A komt na niveau E en wordt ook wel niveau 1 genoemd. In de A proeven worden de oefeningen al iets moeilijker en vraagt men meer kennis en kunde van paard en ruiter. We bespreken de oefeningen die specifiek voorkomen in een A proef. De basisoefeningen, die ook al in de E proeven gevraagd worden, zijn terug te vinden in het artikel over niveau E.

Volte halve baan

Waar in de E proeven de voltes nog met een diameter van 20 meter gereden werden, worden in de A proef al voltes halve baan gevraagd. Deze voltes worden gereden vanaf de hoefslag tot de middenlijn (of omgekeerd) en hebben een diameter van slechts 10 meter. Een variante van deze volte, die in de proef A7 voorkomt, is het van hand veranderen door een S, waarbij 2 opeenvolgende halve voltes van 10 meter gereden worden.

Middendraf

Bij het van hand veranderen over de diagonaal wordt in de A proef gevraagd om een middendraf te tonen. Hierbij is het belangrijk dat het paard zijn passen verruimt, enkel versnellen is niet voldoende! Bij het verruimen moet het paard uiteraard recht op de diagonaal blijven en mogen er geen tactfouten gemaakt worden.

Achterwaarts gaan

In de A proef wordt gevraagd om op de hoefslag enkele passen achterwaarts te gaan. Het paard moet hierbij vlot achterwaarts stappen en daarbij recht blijven, hij mag de achterhand niet naar de ene of de andere kant uitzwaaien. Deze oefening wordt enkel in de A6 proef gevraagd.

Stap-galop

Een bijkomende moeilijkheid in de A proeven is het aanspringen in galop vanuit stap. In de E proeven gebeurt het aangalopperen nog vanuit arbeidsdraf. Het paard moet vanzelfsprekend aanspringen in de juiste galop en mag daarbij geen drafpassen maken tussen de stap en de galop.

Middengalop

Ook in de galop moet men al enige verruiming kunnen tonen. Men moet een aantal sprongen middengalop uitvoeren en daarna het paard terug kunnen nemen naar arbeidsgalop, zonder sprongkracht of impuls te verliezen.

Keertwending om de voorhand

De keertwending op de voorhand wordt in de A7 proef gevraagd. Deze oefening wordt uitgevoerd vanuit halthouden. Het is de bedoeling dat het paard de achterhand 180° draait terwijl de voorhand min of meer op dezelfde plaats blijft staan.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dressuur rijden in Belgie: De oefeningen uit de E proevenDe dressuursport kent in Belgie andere proeven dan in Nederland. In Belgie gebruikt men de letters E,A L en M voor het a…
Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur is een aantal gymnastische oefeningen voor het paard. Met dressuur wordt het paard soepel en gehoorzaam gemaakt…
Dressuur rijden in Belgie: de oefeningen uit de L proevenDe regionale dressuurwedstrijden worden in Belgie verreden volgens de klassen E, A, L en M. In dit artikel bespreken we…
Dressuur op M2-niveauDressuur op M2-niveauRijd je al een tijdje wedstrijden met jouw paard en heb je de rubrieken B, L1, L2 en M1 met goed gevolg doorlopen, dan m…

Fitness en voeding, spieren kwekenFitness en voeding, spieren kwekenFitness, vandaag de dag een meer en meer beoefende sport in de Nederlandse sportschool. Vooral voor de zomervakantie wil…
Paardrij tips voor beginnersPaardrij tips voor beginnersJe hebt besloten de ruitersport te gaan beoefenen. Nu heb je het wel een beetje onder de knie, maar je wilt er meer over…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.