Paardrijden, wat is TREC

TREC staat voor Techniques de Randonnée Equestre de Competition, en is een in Nederland nog relatief onbekende vorm van paardensport. Een TREC-wedstrijd bestaat uit drie verschillende onderdelen, die hier onder worden beschreven, daarnaast worden enkele algemene regels verteld.

Parcours d'Orientation et de Régularité (POR)

Het eerste onderdeel dat wordt verreden is het Parcours d'Orientation et de Régularité, ook wel aangeduid als POR. Tijdens dit onderdeel moet je met bepakking een bepaalde route rijden. De route is onderverdeeld in verschillende trajecten, die allemaal in een van te voren vastgelegd tempo moeten worden afgelegd.

Welke route je precies moet rijden hoor je 20 minuten voor de start. Dan mag je de 'Maproom' in, waar een kaart hangt met de te rijden route. Deze route kan je overtekenen op je eigen kaart, die je tijdens het rijden bij je houd.

De lengte van de route wordt bepaald door het niveau wat je rijd, de langste route is 50 kilometer, de kortste is 20 kilometer. Het tenpo dat je moet rijden verschilt ook per niveau, tussen de 6/7 en 8/10 kilometer per uur. Als je te snel of te langzaam rijd krijg je strafpunten, die van een totaal van 240 punten worden afgetrokken.

Omdat de afstand een redelijk zware belasting is voor het paard, en ook veel tijd kost, is de POR meestal het enige onderdeel op een dag. De andere onderdelen worden over het algemeen een dag later verreden.

Maîtrise des Allures (MA)

Het tweede onderdeel van een TREC wedstrijd is de MA. Bij dit onderdeel worden de stap en galop van het paard getoetst op een 150 meter lange baan. Eerst laat je je paard zo langzaam mogelijk galopperen, je paard mag daarbij niet buiten de baan komen, of in draf of stap vallen. Als dit wel gebeurd ben je al je punten kwijt.

Na de galop laat je je paard in dezelfde baan zo snel mogelijk stappen. Ook hierbij geld dat je niet in een andere gang mag gaan en je paard binnen de baan moet blijven.

Parcours en Terrain Varié (PTV)

Het laatste onderdeel van de TREC is de PTV, een terreinrit. Anders dan bij de POR kom je bij de PTV verschillende hindernissen tegen, en de route is veel korter, afhankelijk van het niveau 2 tot 4 kilometer.

Tijdens de PTV kom je 16 hindernissen tegen, dat kunnen op- of afsprongen zijn, sloten, een hek dat open en dicht moet, een brug, laag hangende takken waar je onderdoor moet, maar ook bijvoorbeeld achterwaarts gaan of rechts op en af stappen op een bepaalde plaats kunnen hindernissen zijn. De hoogte van de sprongen varieert per niveau tussen de 30 en 90 centimeter, en is hiermee veel lager dan bij een springparcours of een SGW-wedstrijd, dit maakt dat TREC ook voor mensen met enige spring-angst een goed te rijden sport is.

De punten zijn in de PTV op twee manieren te verdienen of verliezen, ten eerste bij de hindernissen. Per hindernis kun je maximaal 10 punten halen, waarbij je wordt beoordeeld op stijl en uitvoering. Ook kun je strafpunten krijgen.

Je kunt ook punten verliezen door te langzaam te rijden, je gemiddelde snelheid hoort tussen de 12 en 14 kilometer per uur te zijn. Als je de route verkeerd rijd ben je al je punten van de PTV kwijt.

Algemene regels

Bij TREC-wedstrijden in Nederland zijn er 4 niveaus, de T1 t/m T4, waarbij T4 het hoogste niveau is. Bij de T1 en T2 geld een leeftijdsgrens voor de ruiter van 14 jaar, je paard moet tenminste 5 jaar oud zijn. In de T3 en T4 geld dat de ruiter minstens 16 jaar moet zijn, en het paard minstens 6 jaar.

Zoals al beschreven kan je bij de PTV 10 punten halen per hindernis, dus 160 punten in totaal. Bij de POR en de MA kun je 240 en 60 punten verdienen. Zoals eerder beschreven krijg je voor bepaalde dingen aftrekpunten, de winnaar is degene die na alle onderdelen de meeste punten heeft.
© 2011 - 2024 Blijheid, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardensport T.R.E.CT.R.E.C. is een tak van paardensport waarin ruiterkwaliteiten, uithoudingsvermogen, behendigheid en navigeren samenkomen…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Paardrijles geven aan kinderenPaardrijles geven aan kinderenPaardrijles wordt meeste gegeven op maneges. Er zijn vaak speciale groepen voor kinderen die willen beginnen met paardri…
Kilocalorieën verbrandenKilocalorieën verbrandenVele mensen vragen zich wel eens na het sporten of bewegen af hoeveel kilocalorieën ze nou eigenlijk verbrand hebben. Is…

Hardlopen is volhoudenHardlopen is volhoudenVoor de een is bewegen vanzelfsprekend, voor de ander een noodzakelijk kwaad en weer iemand anders haalt er bergen energ…
Western, de cowboy sportWestern is een tak van de paardensport. De tak van het cowboytje spelen, de tak van het koeien drijven. En ook de tak va…
Bronnen en referenties
  • http://www.bokt.nl/wiki/TREC
Blijheid (8 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.