Wedstrijdkleding voor de paardensport (dressuur)

Wedstrijdkleding voor de paardensport (dressuur) Wanneer je met je paard wedstrijden wilt gaan rijden, hoort daar een wedstrijdoutfit bij. De wedstrijdkleding behoort aan enkele eisen te voldoen. Wanneer je net begint (in de klasse B) krijg je in de dressuursport ook punten voor de verzorging van het geheel, correcte kleding draagt dus bij aan een goede score. Daarnaast ziet het er verzorgd uit en maakt goed passende kleding het voor de jury makkelijker om je houding en zit en effect van de hulpen te beoordelen. Maar hoe zit het nu allemaal met die regels?

Van top tot teen

Je paard moet netjes verzorgd zijn voor een dressuurwedstrijd. Hij is gepoetst en misschien zelfs gewassen. De manen zijn ingevlochten of geknot en de staart is netjes uitgekamd. Maar ook de ruiter moet er verzorgd uitzien. Hieronder wordt van top tot teen beschreven hoe een goede wedstrijdoutfit er uit dient te zien.

Cap en haarnetje

Tijdens wedstrijden is het verplicht om een goedgekeurde cap te dragen. Een cap dient getest te zijn en te voldoen aan de veiligheidseis. Het wordt gewaardeerd als de kleur van de cap aansluit bij de rest van de kleding. Los haar dat onder de cap uitsteekt wordt niet gewaardeerd. Vaak wordt dit vastgezet in een knot of met een haarnetje.

Plastron of stropdas

De plastron wordt om de hals geknoopt en vastgezet met een plastronspeld. De kleur van de plastron dient aangepast te zijn aan de rijbroek en de wedstrijdblouse. Wanneer een dressuurblouse wordt gedragen is het dragen van een plastron niet verplicht. Heren kunnen een stropdas dragen.

Jasje en wedstrijdblouse

Het rij-jasje moet van het type colbert zijn, beschikken over knopen en een platliggende revers hebben. Het jasje moet het zitvlak geheel of gedeeltelijk bedekken. Het jasje mag een krijtstreep hebben. Het wordt gewaardeerd als de kleur van het jasje aansluit bij de rest van de kleding. Vanaf de lichte tour mag met een rijrok worden gereden.
Onder het jasje wordt een lichtgekleurd shirt, blouse of overhemd gedragen. Dit mag lange of korte mouwen hebben. Wanneer de blouse lange mouwen heeft, moeten er witte manchetten aanzitten. Een wedstrijdshirt heeft een hoge witte boord. Het is toegestaan om een bodyprotector te dragen, onder of over het rij-jasje.

Handschoenen

Rijhandschoenen zijn niet verplicht, maar worden vaak wel gedragen. De kleur wordt afgestemd op de rest van de kleding.

Rijbroek en riem

De rijbroek mag wit, beige of geel van kleur zijn. Alle typen rijbroeken zijn toegestaan. Wanneer er riemlusjes aan de broek zitten kan er een riem worden gedragen. Deze moet dezelfde kleur hebben als de laarzen.

Laarzen

Naast rijlaarzen, mag er tegenwoordig ook worden gestart met jodhpurs in combinatie met gladleren chaps of gaithers. De laarzen of de combinatie schoeisel-chaps moeten niet in de stijgbeugel kunnen blijven haken. Alle kleuren laarzen zijn toegestaan.

Hulpmiddelen: Sporen en zweep

Voor het gebruik van sporen en zweep in de dressuurring zijn regels opgesteld. Je mag vanaf de B-dressuur met sporen rijden. Welke sporen wel en niet zijn toegestaan kun je vinden op de website van de sportbond. Je mag in de B, L1 en L2 met zweep rijden. Vanaf de M1 is het rijden met zweep niet meer toegestaan.

Voor het paard: schabrak

Al hoort het niet helemaal bij de wedstrijdkleding van de ruiter, toch wordt het schabrak (het dekje) vaak aangepast op de kleding van de ruiter. Het wordt gewaardeerd als deze is afgestemd op de kleur van de rijbroek.

Verenigingstenue

Wanneer je rijdt voor een vereniging waarbij een verenigingstenue is ingesteld, mag je daarin rijden, mits dit tenue voldoet aan de regels van de sportbond.

Weersinvloeden

Voorheen moest er bij extreem hoge temperaturen door de official worden bepaald of er met zomertenue mag worden gereden. Dit houdt in dat het rij-jasje uit gelaten mag worden. Tegenwoordig mag je dit als ruiter zelf bepalen. In de springsport wordt dit al langer gedaan en wordt veelvuldig gebruik gemaakt van deze dispensatieregel. In de dressuursport zie je dit in de praktijk minder vaak gebeuren. Bij extreme regenval kan de official bepalen dat er in regenjas gereden mag worden.
© 2011 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross)Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross)De samengestelde wedstrijdsport (SGW) bij het paardrijden bevat drie onderdelen: dressuur, springen en cross. Deze tak v…
De paardensport in NederlandDe paardensport in NederlandEnorm veel mensen in Nederland doen aan paardensport. De meeste mensen rijden enkel recreatief. Ongeveer 100.000 mensen…
Bixiewedstrijd met je ponyBixiewedstrijden zijn er om kinderen kennis te laten maken met de wedstrijdsport. Meestal zijn deze ruitertjes nog niet…
Wedstrijd rijden met uw paard/ponyAls u op wedstrijd wilt gaan met uw paard of pony is het verstandig om daar goed op voorbereid te zijn. U dient een star…

Wedstrijdkleding voor de paardensport (springen)Wedstrijdkleding voor de paardensport (springen)Ga je voor het eerst op springwedstrijd? Dan moet jij je natuurlijk goed voorbereiden. Heb je de reglementen gelezen en…
Wat kost sport?Wat kost sport?Je kind wil graag op sport, maar wat kost sport eigenlijk? Naast contributie moet je sportkleding aanschaffen. Wat zijn…
Bronnen en referenties
  • www.knhs.nl Wedstrijdreglement Dressuur, artikel 117, Kledingvoorschriften
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 05-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.