Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross)

Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross) De samengestelde wedstrijdsport (SGW) bij het paardrijden bevat drie onderdelen: dressuur, springen en cross. Deze tak van paardensport is daardoor het meest veelzijdig en vraagt veel van paard en ruiter. Voor iedere discipline dient men zich anders te kleden, aangepast op de specifieke bewegingen en richtlijnen die bij die tak van de sport horen. Welke kledingvoorschriften zijn er nu voor de samengestelde wedstrijden? En dan in het bijzonder de cross. Door de hoge snelheid en de vaste hindernissen is dit onderdeel het meest risicovol.

Samengestelde wedstrijden, onderdelen dressuur en springen

De kledingvoorschriften voor het onderdeel dressuur komen overeen met de kledingvoorschriften van het disciplinereglement dressuur, zie ook Wedstrijdkleding voor de paardensport (dressuur). Op bovengenoemd reglement heeft twee aanvullingen. In de eventing-dressuur mag ook in de klasse M met een zweep worden gereden en het rijden met een borsttuig is toegestaan.

De kledingvoorschriften voor het onderdeel springen komen overeen met de kledingsvoorschriften van het disciplinereglement springen, zie ook Wedstrijdkleding voor de paardensport (springen). Op bovengenoemd reglement wordt een aanvulling gegeven. De springproef mag worden afgelegd in cross-kleding

Vanaf de klasse Z dient men bij de dressuur- en springonderdelen gekleed te gaan volgens het FEI-reglement.

Cap

Tijdens alle wedstrijdonderdelen is het verplicht om een goedgekeurde en goedpassende cap te dragen. Een cap dient getest te zijn en te voldoen aan veiligheidseis EN1384 en beschikken over een driepuntsbevestiging. In de cross dragen ruiters vaak een hoes over hun cap in de kleuren van de combinatie of het land waarvoor ze rijden. Dit vergroot de herkenbaarheid.

Bodyprotector:

Het is verplicht om tijdens de cross een bodyprotector te dragen. Deze bodyprotector moet voldoen aan BETA-norm level 3.
Er mag naast de bodyprotector gebruik gemaakt worden van een opblaasbaar vest dat middels een koord verbonden is aan het zadel. Het koord heeft als doel te breken bij een val en zo het opblaassysteem te activeren. Dit opblaasbare vest moet voldoen aan de CE norm of een gelijkwaardig keurmerk.

Crosskleding

De crosskleding dient nauw aan te sluiten aan het lichaam. Er mogen geen loshangende delen aan de kleding zitten om wapperen te voorkomen. De ruiters en amazones mogen geen grote of uitstekende sieraden dragen. Alle ruiters dragen een rugnummer, dit moet tijdens de cross goed zichtbaar zijn. De rugnummers worden gedragen in daarvoor bestemde vestjes.

Handschoenen

Rijhandschoenen zijn bij het rijden van de cross niet verplicht.

Rijbroek

Over de kleur van de rijbroek staat in het reglement niets vermeld. Alle typen rijbroeken zijn toegestaan, mits de rijbroek maar geen loshangende of wapperende onderdelen bevat.

Laarzen

Ruiters in de cross mogen met rijlaarzen rijden, al dan niet voorzien van bruine kappen. Naast rijlaarzen, mag er ook worden gestart met jodhpurs in combinatie met gladleren chaps of gaithers. De jodhpurs en chaps moeten qua kleur gelijk zijn. Alle kleuren laarzen zijn toegestaan. Ander schoeisel is niet toegestaan.

Hulpmiddelen: Sporen en zweep

Voor het gebruik van sporen en zweep in de cross zijn regels opgesteld. Er mag in alle klassen met sporen worden gereden. De sporen moeten uit glad metaal vervaardigd en aan de uiteinden afgerond zijn. De spoor mag niet langer zijn dan 3,5 cm, gemeten vanaf de laars. De zweep mag een maximale lengte hebben van 75 cm.

Voor het paard

Bij het rijden van de cross mogen er geen losse of wapperende onderdelen aan het paard hangen. Hierbij moet specifiek worden gekeken naar het gebruik van bandages om de benen van het paard. Deze mogen niet losraken en zo gaan wapperen. Een oornetje is bij de cross toegestaan. Meestal wordt de kleur van het oornetje afgestemd op de kleur van de gehele combinatie.
© 2011 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden: De basisuitrusting voor ruitersWie gaat paardrijden, zal meestal over een basisuitrusting moeten beschikken om veilig en comfortabel te paard te gaan.…
Paardensport: EventingDe eventingsport, ook wel de military of samengestelde wedstrijd (SGW) genoemd, is een Olympische paardensport die besta…
Wedstrijdkleding voor de paardensport (dressuur)Wedstrijdkleding voor de paardensport (dressuur)Wanneer je met je paard wedstrijden wilt gaan rijden, hoort daar een wedstrijdoutfit bij. De wedstrijdkleding behoort aa…

Bodyprotector voor de paardensportBodyprotector voor de paardensportWie op een paard klimt loopt het risico om er vanaf te vallen. De bodyprotector biedt bescherming. Hoewel de bodyprotect…
Wedstrijdkleding voor de paardensport (springen)Wedstrijdkleding voor de paardensport (springen)Ga je voor het eerst op springwedstrijd? Dan moet jij je natuurlijk goed voorbereiden. Heb je de reglementen gelezen en…
Bronnen en referenties
  • http://www.knhs.nl , Disciplinereglement eventing, artikel 311, Kleding en harnachement
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 06-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.