Paardrijden: Dressuurwedstrijden in België

Paardrijden: Dressuurwedstrijden in België Ambitieuze Belgische dressuurruiters kunnen bij verschillende verenigingen terecht om deel te nemen aan dressuurwedstrijden. De meeste wedstrijden worden georganiseerd door de LRV, de Landelijke RijVerenigingen, en de VLP, de Vlaamse Liga Paardensport. Belgische ruiters die zin hebben om deel te nemen aan dressuurwedstrijden, kunnen dit bij verschillende verenigingen of federaties doen. De belangrijkste organisaties zijn de LRV, de Landelijke RijVerenigingen, en de VLP, de Vlaamse Liga Paardensport. Daarnaast worden ook regelmatig wedstrijden georganiseerd door plaatselijke clubs, maneges of stallen. Er zijn vele verschillen tussen deze verschillende organisaties, maar dit zorgt ervoor dat zowat elke wedstrijdruiter zijn gading kan vinden in het aanbod aan dressuurwedstrijden.

LRV

De LRV is een organisatie die verschillende clubs omvat. De clubs of rijverenigingen zijn gesitueerd in heel Vlaanderen. Er zijn zo'n 440 rijverenigingen waarbij ruiters zich kunnen aansluiten. LRV organiseert heel wat activiteiten: springwedstrijden, dressuurwedstrijden, menwedstrijden en eventings. De wedstrijden worden altijd verreden in eigen provincie en zijn erg goedkoop in vergelijking tot andere federaties. Om deel te nemen aan LRV-wedstrijden dient men het lidmaatschap bij een bepaalde rijvereniging te betalen. Vervolgens kan men zo goed als gratis deelnemen aan de zomertornooien, en kan men tegen een kleine bijdragen (slechts 2 of 3 euro) deelnemen aan de winterwedstrijden.

Op de zomertornooien van LRV worden zowel spring- als dressuurrubrieken verreden. Vaak is er ook een onderdeel voor menners. De winterwedstrijden zijn gesplitst: springswedstrijden enerszijders, dressuurwedstrijden anderszijds. De eventingwedstrijden worden altijd apart verreden.

Een bijkomend voordeel van de LRV als federatie is dat de meeste rijvereniging ook lessen aanbieden tegen een zeer democratische prijs. Nadeel is wel dat in de LRV een inspanning verwacht wordt van de leden: Er moet geholpen worden op tornooien en wedstrijden, en meestal wordt van de dressuurruiters verwacht dat ze deelnemen aan het onderdeel groepsdressuur.

Kenmerkend voor de zomertornooien bij de LRV is dat deze verreden worden op weides of akkers. Daardoor kan het wel eens voorvallen dat de bodem iets te hard of te modderig is. Ook de parkeerterreinen zijn niet verhard. Daartegenover staat de bijzondere sfeer die op LRV-wedstrijden hangt: de meeste ruiters kennen elkaar en er is altijd een tent waar men iets kan eten of drinken en gezellig kan napraten.

Per proef wordt een klassement opgesteld. Er worden winstpunten toegekend aan de hand van de plaats in het klassement. Een ruiter kan naar een hogere klasse overgaan wanneer hij genoeg punten heeft verzameld voor die hogere klasse. Een combinatie kan slechts in 1 klasse deelnemen. De klasses binnen de dressuur zijn B1, B2, L1, L2, M1, M2, Z1 en Z2.

Voordelen

We zetten de voordelen nog even op een rijtje:
  • Voldoende wedstrijden in eigen provincie
  • Goedkope deelname aan wedstrijden
  • Mogelijkheid tot het volgen van lessen
  • Meer "groepsgevoel" en veel sfeer

Nadelen

De mogelijke nadelen die men bij de LRV kan ondervinden zijn:
  • Drukke wedstrijden door de combinatie van springen, dressuur en mennen
  • Aantal verplichtingen als lid zoals groepsdressuur en meehelpen bij evenementen
  • Soms minder goede bodems en parkeerterreinen
  • Minder professionele juryleden

VLP

De VLP, Vlaamse Liga Paardensport, organiseert wedstrijden op regionaal niveau. Er zijn verschillende regionale organisaties zoals WVUR voor West-Vlaanderen en HROV voor Oost-Vlaanderen. De wedstrijden vinden plaats in eigen provincie en worden opgesplitst per discipline. In tegenstelling tot de LRV zijn er bij de VLP geen gecombineerde tornooien.

Wie voor de VLP rijdt, is geen lid van een rijvereniging. De ruiters betalen inschrijvingsgeld in de vorm van een licentie, en betalen vervolgens startgeld per proef. Dit startgeld varieert tussen 5 en 10 euro per proef waaraan men wil deelnemen. Wie bij de VLP rijdt, kan in 2 proeven van een opeenvolgende klasse deelnemen. De klasses zijn E, A, L en M. Winstpunten worden hier toegekend aan de hand van het behaalde percentage, en niet aan de hand van de plaatsing in het klassement.

Wedstrijden die door de VLP georganiseerd worden, worden altijd verreden in maneges of pensionstallen. De ruiters rijden hun proeven dus altijd in een zandpiste of geopadpiste, en niet op gras of stoppels. Ook het parkeerterrein is in de meeste gevallen netjes verhard en eenvoudig toegankelijk.

Voordelen

Rijden bij een VLP-organisatie kent ongetwijfeld voordelen:
  • Nette pistes en goede bodems
  • Toekenning van winstpunten volgens eigen prestatie, onafhankelijk van de prestatie van anderen
  • Professionele juryleden
  • Mogelijkheid om in 2 klasses deel te nemen met hetzelfde paard

Nadelen

We zetten ook de nadelen nog even op een rijtje:
  • Heel wat duurder dan wedstrijden bij LRV
  • Individueler, minder groepsgevoel en sfeer
  • Geen mogelijkheid om op 1 dag zowel in het springen als in dressuur deel te nemen
  • Geen lessen inbegrepen in het lesgeld

Onderlinge wedstrijden

Naast de officiele wedstrijden die georganiseerd worden door de VLP of de LRV, zijn er ook verschillende clubs, maneges en stallen die regelmatig zogenaamde onderlinge wedstrijden organiseren. Dit zijn sporadisch georganiseerde wedstrijden die meestal enkel toegankelijk zijn voor leden van de club of manege. Toch zijn er ook maneges die hun wedstrijden openstellen voor ruiters van buitenaf. Veel ruiters gebruiken dit soort wedstrijden om ervaring op te doen en wedstrijdroutine te krijgen, alvorens deel te nemen aan officiële wedstrijden.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dressuur rijden in Nederland, de klasse-indeling van de KNHSIn het paardrijden zijn verschillende disciplines te onderscheiden. Zo is er de dressuur, het springen, het westernrijde…
Paardensport: DressuurPaardensport: DressuurDe dressuursport is een heel populaire tak van de paardensport en wordt gezien als de basis voor alle andere onderdelen…
De paardensport in NederlandDe paardensport in NederlandEnorm veel mensen in Nederland doen aan paardensport. De meeste mensen rijden enkel recreatief. Ongeveer 100.000 mensen…
Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur is een aantal gymnastische oefeningen voor het paard. Met dressuur wordt het paard soepel en gehoorzaam gemaakt…

Veldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestreamVeldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestreamDe veldrit van Tabor (Tsjechië) is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. Op de startlijst van de Cycl…
Natuurlijk paardrijden: Centered RidingNatuurlijk paardrijden: Centered RidingCentered Riding betekend letterlijk ‘rijden vanuit je midden’, oftewel rijden vanuit je middelpunt. Bij deze manier van…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.