Ski- en snowboardkleding: info & trends

Ski- en snowboardkleding: info & trends De zomer is voorbij en dat is voor velen het signaal om aan de wintersport te denken. Ski- en snowboardkleding is een belangrijk onderdeel. Waar moet goede wintersportkleding aan voldoen? Wat is praktisch en wat niet? Wat zijn de nieuwste trends op het gebied van wintersportkleding? Meer informatie in dit artikel.

Waar moet goede ski- en snowboardkleding aan voldoen?

Omdat de wintersport in het teken dient te staan van sport & fun, is het van belang vooraf aan alle mogelijke veiligheidsmaatregelen en gemaksvoorzieningen te denken. Technische ontwikkelingen zorgen er voor dat moderne skioutfits steeds dunner worden. De bewegingsvrijheid van skiërs en snowboarders gaat hierdoor met sprongen vooruit.

Als het gaat om het aanschaffen van ski- en snowboardkleding zijn de volgende aspecten van belang:
  • goede warmte-isolatie
  • laag gewicht
  • waterafstotendheid
  • goede ventilatie
  • voldoende bewegingsvrijheid
  • antislip-eigenschappen (zodat u bij een val niet de helling afglijdt).
  • Een heldere lichtgevende kleur, die duidelijk afsteekt bij de sneeuw. (zodat u gemakkelijker terug te vinden bent, indien nodig.)

Advies basis ski- en snowboardkleding

Skiondergoed

Onder het ski-jack kunt u een skipulli als onderkleding gebruiken. Bij het aan- en uittrekken is een rits in de pulli praktisch. Katoen, wol, zijde en kunststof worden als materiaal voor o.a. de skipulli en ander skiondergoed gebruikt. De moderne kunststofmaterialen in de onderkleding kunnen nauwelijks vocht opnemen maar geleiden dit naar de volgende laag.
Hierdoor wordt het draagcomfort aanzienlijk verhoogd. Deze stoffen kunnen alleen optimaal werken als de volgende laag ook het vocht kan reguleren.

Sokken

Badstof sokken van voldoende dikte zijn heel geschikt om in de skischoen te dragen. Het is belangrijk dat ze lang genoeg zijn: ze moeten boven de skischoen uitkomen. Belangrijk: geitenharen sokken zijn zeer ongeschikt, omdat ze de bloedsomloop kunnen stremmen.

Handschoenen

Als bescherming voor de handen kan worden gekozen voor wanten of voor handschoenen. Indien snel sprake is van koude vingers, zijn wanten aan te bevelen. Het beste materiaal is leer of kunstleer. Nylon geeft iets minder grip op de skistok.
De wanten of handschoenen moeten met ritsen of elastische manchetten goed aansluiten op de mouw van het jack. Naast een goede isolatie tegen vocht en kou, moet de handschoen of want de hand goed beschermen indien men ten val komt.

Hoofdbedekking

Naast een capuchon in het jack, kan het beste tevens een muts, haarband of pet gekocht worden. Een capuchon belemmert namelijk vaak het zicht naar opzij. Zorg ervoor dat de muts groot genoeg is om de oren te bedekken; U kunt het beste een pet met oorkleppen kiezen. De oren zijn vrij gevoelig voor bevriezing en dienen dus goed beschermd te worden tegen de kou.


Nieuwste trends ski- en snowboardkleding

Het is nog vroeg in het seizoen, maar de eerste collecties geven een voorproefje van de komende trends op het gebied van ski- en snowboardkleding.

In de eerste plaats moet ski- en snowboardkleding vooral functioneel zijn, maar op het gebied van trends is de ski- en snowboardkleding steeds meer in ontwikkeling gekomen. Trendy op de piste staan, laat je nog prettiger naar beneden gaan? Wellicht! Het geeft in ieder geval een heel vrolijk beeld in de sneeuw. Leuke kleurtjes en verschillende soorten kleding. Vooral het feit dat de kleding tegenwoordig steeds dunner kan zijn, draagt zowel bij aan de functionaliteit, maar ook zeker aan het modebeeld op de piste.

Enkele bekende merken voor ski- en snowboardkleding:
  • Oxbow
  • Luhta
  • The North Face
  • Peak Performance
  • Tenson
  • Schöffel

© 2007 - 2024 Alex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op Wintersport in ItalieGoedkoop op Wintersport in ItalieWintersport is meestal erg duur, maar er zijn mogelijkheden om de kosten beperkt te houden. In Italië kun je heerlijk ge…
Voor de eerste keer op wintersport - enkele tipsVoor de eerste keer op wintersport - enkele tipsIeder jaar zijn er veel mensen die voor de eerste keer op wintersport gaan om kennis te maken met deze vorm van vakantie…
Wintersport voor de eerste keerWintersport voor de eerste keerVelen dromen jaarlijks van een witte kerst maar dat komt niet zo vaak voor. Een groot aantal Nederlanders is daar echter…
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…

Atletiek - THALES Fanny Blankers-Koen GamesJaarlijks worden in het Fanny Blankers-Koen Stadion in Hengelo (Overijssel) de internationale atletiekwedstrijd gehouden…
Handleiding: Het kopen van een paardStelt u zich voor; u bent helemaal gek van paardrijden en u heeft uw eerste paar rijlessen pas gehad. U besluit een paar…
Alex (41 artikelen)
Laatste update: 22-11-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.