Hardlopen als blote voeten werk

Hardlopen als blote voeten werk Hardlopen is een prima activiteit om het uithoudingsvermogen te trainen en om spieren op te bouwen. Maar hardlopen is niet voor iedereen zonder risico. Mensen met een medisch verleden kunnen beter, voordat ze een hardloopschema bedenken, eerst een sportkeuring ondergaan. Ook is dat voor mensen boven de 40 aan te raden. Soms zal dan het advies zijn om niet te gaan hardlopen maar om bijvoorbeeld zwemmen, fietsen of wandelen als sportactiviteit te kiezen. De meeste hardlopers zullen op goede schoenen lopen om blessures te voorkomen. Maar in de topsport wordt ook gemeend dat hardlopen op blote voeten beter is.

Hardloopschoenen een tot anderhalve maat groter

Hardlopen is een sport die in principe niet afhankelijk is van een bepaald weertype. Alleen is het niet verstandig om bij extreem weer zoals storm en onweer te gaan hardlopen. Wat het schoeisel betreft wordt in het algemeen aangeraden om voor hardlopen goede schoenen te dragen om de kans op blessures te verminderen. Speciale hardloopschoenen zijn berekend op de belasting die bij hardlopen plaatsvindt. Bij het kopen en aanpassen dient er wel rekening mee te worden gehouden dat hardloopschoenen meestal één tot anderhalve maat groter moeten zijn dan gewone schoenen om voldoende ruimte te houden voor de voeten.

Op tijd afdanken

Om er zeker van te zijn dat de schoenen voldoende dempende werking hebben om de schokken op te vangen is het noodzakelijk dat ze na 2,5 jaar of na 1000 tot 1500 kilometer dienst gedaan te hebben worden vervangen. Maar niet iedereen vindt dat goed schoeisel van wezenlijk belang is voor hardlopen. De uit Afrika overgewaaide gewoonte om blootsvoets te lopen vindt ook hier steeds meer aanhangers.

Hardlopen op blote voeten op topniveau

Vooral op topniveau wordt wel eens gemeend dat hardlopen op blote voeten beter is. Lopers gebruiken daarvoor het argument dat de ontwikkeling van speciale hardloopschoenen het aantal blessures niet heeft verminderd ondanks demping, dikke hielen, stabilisatie en dergelijke. Zo zou de enkel eerder verzwikken bij het lopen op schoenen met dikke zolen dan blootsvoets omdat de voet bij het lopen zonder schoenen lager staat. Ook zouden bij dikke zolen de voeten en benen luier worden.

Voorvoetlanding is beter

Voorstanders van blootsvoets lopen wijzen er op dat een natuurlijke landing bij hardlopen op de voorvoet gebeurt terwijl bij het lopen op schoenen eerst de hiel op de grond komt. Bij neerkomst op de voorvoet moet wel meteen daarna de hiel naar de grond worden gebracht en wordt vervolgens de voet afgewikkeld naar de voorvoet. Als de hiel na het landen niet op de grond komt kan dit pijn opleveren in de kuiten en achillespezen.

Rechte houding belangrijk

Bij een voorvoetlanding blijven de voeten dicht onder het lichaam en is de lengte van de pas korter dan bij het lopen op schoenen. Let wel op dat de voet onder het zwaartepunt op de grond moet worden gezet. Als de voet voor het zwaartepunt de grond bereikt remt dit namelijk af. Ook is een rechte houding belangrijk waarbij de enkels, heupen, schouders en de kruin van het hoofd een rechte lijn vormen. Het bekken moet daarbij gekanteld worden maar niet teveel naar voor of naar achter.

Lichaam iets voorover hellen

Het lichaam helt in de juiste houding vanaf de enkels iets naar voor waardoor optimaal gebruik wordt gemaakt van de zwaartekracht. Door het voorover hellen ontstaat namelijk al een voorwaartse kracht. Met een rechte houding en iets voorover hellen maakt het lichaam geen knik waardoor geen extra belasting van de rug ontstaat die rugklachten kunnen veroorzaken. Door te landen met een gebogen knie kan met gebruik van alle spieren de landingskracht worden opgevangen dat een te grote impact op de rest van het lichaam voorkomt.

Juiste pasfrequentie

Het aantal stappen per minuut mag niet te laag zijn. Een goede pasfrequentie bestaat uit 180 stappen per minuut onafhankelijk van de loopsnelheid. Die hoge pasfrequentie zorgt vanzelf voor korte passen waardoor met gebogen knie goed onder het zwaartepunt van het lichaam en op de voorvoet wordt geland.
© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer moet je nieuwe hardloopschoenen kopen?Wanneer moet je nieuwe hardloopschoenen kopen?Een manier om te bepalen of je nieuwe hardloopschoenen nodig hebt, is door te kijken naar het aantal gelopen kilometers…
Hardlopen: train je techniek - voorkom blessuresHardlopen: train je techniek - voorkom blessuresHardlopen lijkt een makkelijke sport: het is goedkoop, je hebt niets nodig, je kan het alleen doen, je kan het buiten do…
Loop op blote voeten de zomer doorLoop op blote voeten de zomer doorAltijd maar schoenen dragen, waar is dat eigenlijk goed voor? Je gezondheid natuurlijk, denk je vast. Schoenen geven ste…
Beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopenHardlopen is een zeer populaire sport, het is zelfs de meest beoefende sport in Nederland. Er zijn veel verschillende re…

Een nieuw elfstedenkruisje: het elfstedenkruisje is nieuwToen in 2012 de kans om een Elfstedentocht te verrijden groter leek dan anders, werd niet echt heel erg bekend dat er ee…
Afvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenAfvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenSteeds meer mensen willen graag wat kilo's kwijtraken. Wil jij ook afvallen? Dan zul je ook echt moeten bewegen. Dit is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Natuurlijkhardlopen.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 31-03-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.