Forelvissen in Zweden en tips voor het vissen op forel

Forelvissen in Zweden en tips voor het vissen op forel Forelvissen is voor veel Nederlanders een leuke hobby. Het is vooral een uitdaging. Een stekelbaars aan de haak slaan is geen sport, maar een forel aan de haak krijgen is slechts de eerste stap. Bij het forelvissen is het immers de bedoeling dat je de vis ook uit het water kunt krijgen. In Nederland zijn er kwekers waar je forel kunt vissen in de forellenvijvers. Maar wat als je eens een echte forel wilt vangen, zoals de beroemde Zweedse regnbåge (regenboogforel)? Dan is het tijd om je spullen alvast voor elkaar te maken.

Forelvissen in Scandinavië

Landen als Noorwegen en Zweden staan bekend om de grote populaties aan vis die in de meren zitten. Er zijn dan ook ontzettend veel forellen te vinden in de meren, maar ook in de rivieren is veel vis te vinden. In de Lovoten is er zelfs sprake geweest van een overschot aan wilde forel. Wanneer je gewoon met een werphengel wilt gaan vissen op een relaxte manier, is het verstandig om de rivieren even te mijden. Je kunt in veel kleinere meren namelijk ook gewoon forellen vinden, waaronder de eerdergenoemde regenboogforel. De naam waaronder deze vis beter bekend is, is de zalmforel. Deze naam heeft de vis te danken aan zijn roze kleuren.

Vissen op zalmforellen

In de meren zijn gekweekte forellen uitgezet waar op gevist kan worden. In Nederland is het zo dat de forellen in vijvers uitgezet worden, waar vervolgens gevist kan worden. In Zweden en Noorwegen gaat het net even iets anders. Er worden grote ladingen vis uitgezet in één keer, en deze vis kan door de beken en rivieren zwemmen naar de andere meren. Het is dan ook onmogelijk dat alle vissen gevangen worden. Heb je een beetje geluk, dan heb je de kans dat je een vis aan de haak slaat die ‘wild’ is. De vissen paren namelijk elk voorjaar en hierdoor wordt het bestand in stand gehouden. Tegelijkertijd wordt het vissenbestand elk jaar aangevuld.

De kosten van het vissen

In Zweden heb je een licentie nodig om te vissen. Het ligt aan het gebied waar je bent hoe dit precies werkt. Doorgaans zijn er twee constructies. De eerste is een licentie per meer. De plaatselijke hengelsportwinkel heeft hier meer informatie over. De prijzen zijn doorgaans laag. Gemiddeld kun je een dagkaart aankopen voor twee tot drie euro. Wil je zalmforel gaan vissen in meren waar vis uitgezet is, dan betaal je direct een stuk meer. Een dagkaart ligt dan tussen de tien en twintig euro.

Er zijn ook kommunes (te vergelijken met de Nederlandse gemeenten) die alle meren ondergebracht hebben onder één viskaart. Je kunt dan met één licentie in meerdere meren vissen. Een goed voorbeeld is Älvdalen. Hier zijn letterlijk alle rivieren en meren ondergebracht op één viskaart. Direct een goede tip: Wanneer je meerdere dagen achter elkaar wilt gaan vissen, dan is het verstandig om een licentie te kopen voor meerdere dagen. De prijs is dan per dag gemiddeld veel lager, en zo kun je toch gewoon forelvissen.

Tips voor het vissen op forel

Forelvissen is niet gemakkelijk. Daarom zijn een paar forelvissentips altijd handig. Je kunt leren vliegvissen, maar dit is veel werk en kost relatief gezien erg veel geld. Voor een goede vliegvishengel, draad, vliegjes en een waterdicht pak ben je al snel 1000 euro kwijt als je het goed doet. Forelvissen kan echter ook gewoon met een werphengel en de juiste techniek.

Manieren om te forelvissen met een werphengel

Er zijn meerdere manieren om te vissen op forel met een werphengel. Je kunt gaan spinneren door een blinkertje of een metalen visje aan je draad vast te maken en deze door het water heen te slepen. Deze manier van vissen werkt goed bij snoek, welke ook een roofvis is. Echt succesvol is deze manier echter niet wanneer het om forelvissen gaat.

Je kunt ook gebruikmaken van wormen, maden of ander aas. Je maakt dan een dobber aan je draad, waaronder je lood en een haakje met het aas bevestigt. Deze manier van forelvissen vereist een beetje geluk, of een bijzonder actieve forel. Je hebt namelijk het aas relatief gezien stil hangen in het water. De forel moet dan naar jouw aas toe, en als hij dit niet doet, dan vang je niets.

Powerbait gebruiken
De laatste manier is vissen met Powerbait. Dit is een speciaal aas dat je aan de haak kneedt. Powerbait drijft van zichzelf en is daardoor gemakkelijk door het water te slepen. Je kunt een loodje (20 tot 30 gram) midden op de lijn bevestigen. Daaronder doe je de haak met het aas. Op die manier kun je ver uitgooien dankzij het gewicht van het lood, maar komt het aas niet op de bodem te liggen. Een andere manier is het bevestigen van een werpdobber aan de lijn. Hiervoor zijn speciale sets te koop in de hengelsportzaken. Deze sets worden ‘Regnbågemetset’ genoemd en kosten ongeveer een tientje. Hier zit alles in wat je nodig kunt hebben, behalve draad.

Wanneer ga je op forel vissen?

Op forel vissen kun je op elk moment van de dag doen. Dat de zalmforellen en forellen het best bijten bij schemering of storm is een fabel. Het is een kwestie van goed kijken naar het water. Is het water volledig stil en zie je geen enkele beweging, dan rusten de forellen. Dat betekent dat ze diep zitten. Springt er regelmatig een forel of zalmforel op, dan zijn de vissen aan het jagen. Dit betekent dat ze veel hoger in het water zitten.

In Zweden kun je bij veel meren gewoon droog zitten in een huisje, waarbij je direct ook een vuur kunt maken om daar de vis te nuttigen. Het is verstandig om ook een paar worsten mee te nemen, voor het geval de forellen er een dag geen zin in hebben.
© 2016 - 2024 Historia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Forelvissen bij een forelkwekerijForelvissen bij een forelkwekerijOp forel vissen is een leuke hobby, lees hier welk aas je kunt gebruiken en hoe je kunt vissen op forel. Ook staat hier…
De forel: verse forel is echt heerlijkForel kun je op verschillende manieren klaarmaken. Feit blijft dat verse forel heerlijk is. Want forel net uit het water…
Vliegvissen op RivierenVissen in een kronkelende stroom vergt veel vaardigheid. Je moet heel precies werpen maar het is zelden nodig ver te wer…
Vliegvissen op stilstaand waterKleine visplekken die regelmatig van regenboog- en bruine forel worden voorzien zijn ideaal voor een beginnende vliegvis…

De fitness hoelahoep (hoepel): leuk en effectiefDe fitness hoelahoep (hoepel): leuk en effectiefMenigeen kan zich vast nog wel herinneren dat het in zijn/haar kindertijd heel normaal was om te hoepelen. Hoepelen is n…
Strava, opvolger van de traditionele fietscomputer?Strava, opvolger van de traditionele fietscomputer?Steeds meer fietsers grijpen bij hun fietstraining terug op de smartphone. Niet om te bellen natuurlijk! Nee, voor Strav…
Historia (50 artikelen)
Laatste update: 15-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.