Aangepaste sporten voor gehandicapten

Ook een gehandicapt medemens kan volop meedoen aan de maatschappij. Dit kan gerealiseerd worden in de al bestaande gehandicaptensport, zoals: rolstoel dansen, paarden sport en rolstoel tafeltennis. Maar mensen met een beperking kunnen nog aan veel meer sporten deelnemen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de Paralympics. Maar helaas geeft de media nog steeds aan andere sporten de voorkeur.

Hoe kun je als gehandicapte in aanraking komen met aangepaste sport activiteiten?

Wanneer je te maken krijgt met lichamelijke of verstandelijke beperkingen is het nog een hele klus om aan sport te gaan doen. Het kan een enorme blokkade voor je zijn. En toch weten de meeste van ons heus wel dat het beoefenen van een sport erg belangrijk is. Zeker wanneer je gebruik moet maken van een rolstoel is het erg belangrijk dat je spieren en gewrichten op de juiste manier in beweging blijven. Dat voorkomt een slechte doorbloeding en stijve spieren en gewrichten. Bovendien kom je door het beoefenen van een sport in contact met vele anderen, en dat is ook ontzettend belangrijk.

Er bestaan verschillende manieren om in contact te komen met gehandicaptensporten.
  • De afdeling wmo van uw gemeente.
  • Via de CG-raad in Utrecht.
  • U kunt ook inlichtingen vragen aan MEE.

Gehandicaptensport.

Meedoen aan sporten is natuurlijk ook afhankelijk van de mate waarin dit mogelijk is. Voor de meeste lichamelijk gehandicapten is het meedoen aan een watersport het meest geschikt. Dat komt simpelweg omdat water een opwaartse druk geeft aan het lichaam. Daardoor is weer veel minder spierkracht nodig in het water. Mensen die dus heel slecht lopen met behulp van een hulpmiddel, kunnen juist een stuk beter in het zwembad lopen (wanneer het water net boven heup hoogte uit komt).

Bij de Paralympics was al heel mooi te zien dat mensen met een lichamelijke beperking vrijwel aan alle watersporten mee konden doen. Ook topsporters met maar één been kunnen zich razendsnel door het water voort bewegen. Maar je hoeft natuurlijk niet een gedreven toptalent te zijn om aan een watersport mee te kunnen doen.

Tafeltennis vanuit een rolstoel, hoe gaat dat?

Deze sport is voor jong en oud. De tafeltennis tafel staat op normale hoogte bij volwassenen met een gangbare lengte. Aan de tafel kan links of rechts een emmer vol pingpong balletjes worden gehangen. Dat is natuurlijk heel handig omdat anders steeds iemand het balletje moet gaan op rapen. Ook de opslag van het balletje gaat anders. Een balletje mag namelijk twee keer stuiteren, ook voor het netje mag eenmaal gestuiterd worden.

Rolstoeldansen.

Deze rolstoelsport komt ook steeds meer in trek. De sport kenmerkt zich vooral omdat rolstoeldansen ook gecombineerd kan worden met een valide danspartner. Het is een prachtige sport voor iedereen die van bewegen op muziek houdt.
Er zijn verschillende danscombinaties mogelijk:
  1. Het duodansen waarbij twee rolstoelpartners een danspaar vormen.
  2. Het combidansen waarbij de rolstoelpartner danst met een staande partner.
  3. Het formatie dansen waarbij meerdere dansers synchroon dansen.
  4. Het solo dansen.

Paardrijden voor gehandicapten.

Als het om paardrijden gaat met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap, dan zijn er veel verschillende mogelijkheden. Paardrijden kan namelijk zowel een therapie zijn als een topsport.

Mennen is een hele geliefde paarden sport. Natuurlijk wordt eerst gekeken hoe een combinatie kan worden gemaakt van de meest geschikte wagen in combinatie met het paard en het tuig. De leidsels kunnen ook worden aangepast. Bovendien hebben sommige wagens een oprij mogelijkheid voor een rolstoel.

Bij voltigeren loopt het paard aan een lange lijn op een cirkel. De longeur geeft het paard commando’s. Ondertussen kan op het paard gymnastische oefeningen op de rug worden gedaan. Bij de aangepaste vorm van deze paardensport wordt goed gekeken naar de beperkingen van de voltigeer.

Voor doven en slechthorenden worden er ook speciale ruiterkampen aangeboden. De begeleiding van dit soort ruiterkampen is speciaal gericht op doven en slechthorenden. Het behoort ook tot de mogelijkheden om een eigen paard mee te nemen. Vanaf 14 jarige leeftijd mag al mee worden gedaan.
© 2009 - 2024 Dorybos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstandelijk gehandicaptDe meeste mensen weten wel ongeveer wat een verstandelijke handicap inhoud, maar wanneer noem je iemand verstandelijk ge…
De Paralympische SpelenDe Paralympische SpelenDe Paralympics wordt na de Olympische Spelen gehouden en is speciaal bedoeld voor mensen met een lichamelijke handicap.…
Mogelijke aanpassingen van auto's voor gehandicaptenVoor veel mensen met een handicap is het autorijden mogelijk geworden, door speciale aanpassingen in de bediening van de…
Wat is gehandicapt en hoe kan je met gehandicapten werken?Er zijn een heleboel dingen waardoor mensen gehandicapt zijn of zijn geworden. Dit kan gebeuren door een ongeluk, bijvoo…

De Nijmeegse VierdaagseDe Nijmeegse Vierdaagse is het wandel evenement van het jaar. Ieder jaar ontvangt Nijmegen honderdduizenden bezoekers di…
Basistrucs voor de beginnende jongleurNaast de cascade met drie ballen, waarbij elke bal naar de andere hand wordt gegooid onder de bal in de lucht door, zijn…
Bronnen en referenties
  • http://www.rolstoeldansen.nl
  • Federatie Paardrijden Gehandicapten http://www.verenigingfpg.nl
Dorybos (53 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.