InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > De vierde dag van de Nijmeegse Vierdaagse

De vierde dag van de Nijmeegse Vierdaagse

De vierde dag van de Nijmeegse Vierdaagse Dit is de dag waar de wandelaars echt naar uit hebben gekeken. Toch kunnen ook de laatste loodjes nog erg zwaar zijn. Met flink veel blaren onder de voeten gaan sommige wandelaars strompelend de Via Gladiola over richting de finish op de Wedren. Vele rijen dik staan de toeschouwers de wandelaars aan te moedigen. De bloemenverkoper maakt topdagen mee wanneer ongeveer een miljoen gladiolen de toonbank over gaan. Het is altijd feest op de Via Gladiola.

De laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse

Al vroeg in de ochtend start op de Wedren in hartje Nijmegen de vierde en laatste dag van de Vierdaagse. Vol goede moed wandelt het Vierdaagselegioen naar St. Walrick dat midden in de bossen ligt richting Overasselt. Daar splitsen de dertig en de veertig kilometer lopers. Diegene die dertig loopt gaat verder richting Malden en de rest gaat richting Beers. Het is een prachtige wandeltocht dat langs bos en water gaat. In Cuijk gaat het wandellegioen zelfs met behulp van het leger en een pontonbrug rivier de Maas over.

De Vierdaagse route op de laatste dag

Gelukkig staan er veel toiletten onderweg op de route. Ook alle hulpdiensten van de EHBO en het Rode Kruis geven de helpende hand aan pijnlijke voeten, knieën, ruggen enzovoorts. Dit zijn de plaatsen waar het wandellegioen komt op deze vierde en laatste wandel dag:
  • Overasselt
  • Nederasselt
  • Grave
  • Gassel
  • Beers
  • Cuijk
  • Mook
  • Molenhoek
  • Malden
  • De intocht gaat via de Via Gladiola naar de Wedren waar het Vierdaagsekruisje klaar ligt.

De dag van Cuijk

Cuijk is een gezellig plaatsje aan de Maas. Cuijk ligt ongeveer vijftien kilometer ten zuiden van Nijmegen. De naam Cuijk stamt af van het Keltische woord 'Keukja' en dat betekent 'bocht' of 'krom'. Deze benaming slaat duidelijk op de kromming of bocht in de Maas ter hoogte van Cuijk. 'Keukja' werd later weer 'Ceuclum' en daaruit kwam uiteindelijk de naam Cuijk. Cuijk telt ongeveer 23.500 inwoners.

De pontonbrug over de Maas bij Cuijk

Nog ruim vijftien kilometer en de finish is in zicht. Het leger legt de pontonbrug een avond van te voren al klaar voor de eerste wandelaars. En wanneer de allerlaatste wandelaar aan de overkant is, wordt de pontonbrug ook weer onmiddellijk gedemonteerd. Het lopen over de pontonbrug is natuurlijk wel wat wiebelig maar het uitzicht over de Maas is adembenemend.

De Via Gladiola

De rest van het jaar heet deze straat de Sint Annastraat, maar speciaal op deze dag heeft het de naam Via Gladiola gekregen. En deze naam is er niet voor niets. Honderdduizenden toeschouwers dragen bloemen en cadeautjes bij zich voor de wandelaars. Er worden zelfs ruim een miljoen gladiolen uitgedeeld. En niemand wordt daarbij overgeslagen. Hele pelotons militairen krijgen gladiolen van bewonderaars. Sommige wandelaars gaan met trossen ballonnen over de finish. De Via Gladiola is heel druk maar ook oergezellig. Vooral alle militaire muziekkorpsen geven een heerlijke sfeer. Er valt heel wat te zien deze feestdag, en dat vinden ook de kinderen van het Radboudziekenhuis die speciaal voor deze gelegenheid een speciaal plekje hebben gekregen in hun ziekenhuisbed langs de weg.

Bij de Wedren ligt een medaille klaar voor iedere burger loper. De militairen krijgen hun medaille opgespeld op hun kamp in Heumensoord.

Lees verder

© 2009 - 2015 Dorybos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Nijmeegse Vierdaagse en het BlarenbalDe Nijmeegse Vierdaagse en het BlarenbalSinds het jaar 1922 eindigt de Nijmeegse Vierdaagse traditioneel met het Blarenbal. Dit feest dat altijd op de vrijdagav…
De derde dag van de Nijmeegse VierdaagseDe derde dag van de Nijmeegse VierdaagseDe derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse brengt de wandelaars in vervoering langs de heuvels en dalen van het Groesbeeks…
De Nijmeegse VierdaagseDe Nijmeegse VierdaagseDe Nijmeegse Vierdaagse is het wandel evenement van het jaar. Ieder jaar ontvangt Nijmegen honderdduizenden bezoekers di…
Geld verdienen met de Nijmeegse Vierdaagse!Geld verdienen met de Nijmeegse Vierdaagse!De Nijmeegse Vierdaagse is het bekendste wandelevent van Nederland en begon al in 1909. De Nijmeegse Vierdaagse duurt va…
De tweede dag van de Nijmeegse VierdaagseDe tweede dag van de Nijmeegse VierdaagseOp de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse gaat het wandellegioen naar het prachtige en vrolijke dorp Wijchen. In Wijc…

Reageer op het artikel "De vierde dag van de Nijmeegse Vierdaagse"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Dorybos
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Special: Vierdaagse
Schrijf mee!