Beïnvloedende factoren bij sportprestaties

Beïnvloedende factoren bij sportprestaties Sporten waarbij het doel is om tot prestaties te komen, vergen meer dan alleen maar het op niveau brengen van de lichamelijke conditie en het werken aan technische perfectie. Ook de mentale kant van de sporter is van groots belang voor het neerzetten van een goede prestatie. Welke factoren komen allemaal kijken bij het sporten? Wat zijn de fysieke factoren en wat zijn de mentale factoren?

Een gemeenschappelijke factor voor elke sport

Hardlopen, zwemmen, voetbal, hockey, roeien, turnen, volleybal, karate, atletiek, judo, en ga zo maar door. Totaal verschillende sporten, waarbij het ene een teamsport is en het andere een individuele sport. Het ene is een vechtsport en het andere is een siersport. Het ene is in het water en het andere is in een sportzaal. Hoe verschillend deze sporten ook van elkaar zijn, voor elk van deze sporten geldt dat er ook een mentaal component een grote rol speelt.

Het verband tussen lichaam en geest bij sport

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het aandeel van de psyche bij een goede prestatie is vijftig procent. Het mentale component komt met name om de hoek kijken zodra men in een wedstrijd zit. Wanneer er sprake is van een negatief werkende psychische spanning, zoals bijvoorbeeld startangst of faalangst, zal dit direct van invloed zijn op de lichamelijke prestatie. Voorbeelden zijn: een trager reactievermogen, trillen, te overmatig transpireren, een droge mond, etc. Omgekeerd hebben lichamelijke vermoeidheid, ziekte of blessures hun terugslag op het geestelijke welzijn. Datgene waar een sporter aan denkt voor of tijdens de handeling zal de uitvoering van de handeling beïnvloeden. Negatieve gedachten als "dat lukt me nooit" of "ik ben al zo moe" hebben een negatieve invloed op de fysieke gesteldheid en zijn niet bevordelijk voor de prestatie. Deze hebben invloed op de motivatie en de concentratie.

Mentale en fysieke factoren bij het sporten

Het is een bewezen feit dat bewuste mentale beïnvloeding in omstandigheden positieve resultaten kan geven.
Alleen als de sporter zijn mentale beperkingen heeft leren begrijpen en analyseren, kunnen de grenzen, door pijn en vermoeidheid aan het lichamelijk gestel, verlegd worden.

Het resultaat van een wedstrijd wordt altijd bepaald door de volgende factoren:

Factor 1: De lichamelijke conditie, waarbij je kunt denken aan:

  • Kracht, snelheid, uithoudingsvermogen, en lenigheid
  • Lichaamsbewustzijn en evenwicht
  • Psychomotorische vaardigheden, spiergevoel en spiercoördinatie
  • Reactiesnelheid, Oog-handcoördinatie en behendigheid

Factor 2: Het niveau van technische en soms tactische vaardigheid

Factor 3: De geestelijke conditie:

  • De wil om bepaalde handelingen uit te voeren, die tot resultaat moeten leiden; de instelling van de sporter tegenover zijn sport, zijn motivatie en doelstelling.
  • De waarnemingsmogelijkheden, nodig voor een bepaalde tactiek en voor oriëntatie voor en tijdens een wedstrijd.
  • Nauwkeurigheid bij het opnemen, begrijpen en verwerken van gegevens.
  • Selectief inattent zijn, oftewel alles uitsluiten wat concentratie voor de uit te voeren handeling kan belemmeren.
  • Een positief denkpatroon door zelfvertrouwen, zelfbeschouwing en zelfacceptatie.
© 2009 - 2024 Indiaan1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: ConditietrainingGezondheid: ConditietrainingAan je conditie werken kan een opgaaf zijn, maar je kunt het ook proberen leuk voor jezelf te maken. Dat kan door er afw…
Beginnen met sportenBeginnen met sportenSporten is goed voor iedereen. Laat u niet tegenhouden om met een nieuwe sport te gaan beginnen. Sporten kunt u leren en…
Hoe en waarom moet je je kind laten sporten?Hoe en waarom moet je je kind laten sporten?Kinderen zijn tegenwoordig vaker binnen dan buiten te vinden. Of het nou slecht weer of juist stralend weer is, het maak…
Calorieverbruik sportDat sporten het calorieverbruik aanzienlijk verhoogt, is algemeen bekend. Maar hoeveel kcal verbrand je nu eigenlijk per…

Het komen tot betere sportprestaties: de concentratieBij elke wedstrijd voor welke sport dan ook, is naast een goede fysieke conditie, de mentale conditie van groot belang.…
De Vierdaagse van Nijmegen bestaat een eeuwIeder jaar in juli doen tienduizenden lopers mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. In 2009 werd De Nijmeegse Vierdaagse voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
  • Opdorp-Ariëns Kappers, D. van (1979). Mentale conditie in de sport. Lochem: De Tijdstroom BV
Indiaan1984 (19 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.