Hardlopen in het donker

Hardlopen in het donker is voor veel hardlopers gedurende de herfst- en wintermaanden onvermijdelijk. Overdag heb je geen gelegenheid om te hardlopen, en voordat je kunt trainen is het donker. Zien en gezien worden is het cruciale uitgangspunt als je gaat hardlopen in het donker. Eigenlijk zou iedereen die weleens hardloopt in het donker zijn of haar looproute voor zover mogelijk met de auto of fiets moeten afleggen. Als je als automobilist of fietser dan andere hardlopers tegenkomt, dan zie je pas hoe goed (maar meestal hoe slecht) je als hardloper in het donker zichtbaar bent. Zelfs met reflecterende kleding en/of knipperende ledlampjes om je arm valt de zichtbaarheid van een hardloper in het donker vaak vies tegen. Het bewust zijn van hoe andere verkeersdeelnemers jou (niet) zien, is een belangrijke eerste stap. Hieronder meer tips die het hardlopen in het donker voor jezelf en voor andere weggebruikers aangenamer maken.

Tip 1: kies een goed verlichte hardlooproute

Het ligt voor de hand, maar toch kiezen sommige hardlopers een slecht verlichte route. Houd dit met name in je achterhoofd als je vertrekt als het nog licht is, maar het tijdens je training donker wordt.
Naast het feit dat je voor anderen niet goed zichtbaar bent, zijn er meer risico’s van een slecht verlicht parcours.

  • Je hebt zelf ook minder zicht, waardoor je meer kans hebt om te struikelen over bijvoorbeeld een boomwortel of stoeprand
  • Sommige lopers die slecht zien in het donker, gaan ongemerkt meer slingeren in het donker
  • De kans is groter dat je fietsers zonder licht, wandelaars en honden pas op het laatste moment ziet, waardoor jij of zij kunnen schrikken
  • Lopen in het donker geeft sommige lopers een gevoel van onveiligheid, waardoor je niet ontspannen loopt en wellicht te snel gaat lopen. Dit geeft meer risico’s op blessures.

Tip 2: haal alle kleding en accessoires uit de kast

Ervoor zorgen dat je maximaal zichtbaar bent is zeer belangrijk, zeker op wegen waar ook fietsers en automobilisten komen. De ideale hardloopoutfit in het donker bestaat uit:

  • Reflecterende hardloopkleding, met reflecterende gedeeltes op zowel zowel boven- als onderkleding en aan voor- en achterkant
  • Actieve verlichting. Hiervoor zijn verschillende accessoires te koop bij o.a. hardloopwinkels. Helder wit licht is over het algemeen het best zichtbaar. Maak indien mogelijk gebruik van de ‘knipperstand’.
  • Een volledig reflecterend (meestal geel) hesje of jasje over je hardloopkleding heen

Tip 3: zoek naar creatieve oplossingen

Als je overdag werkt en je die dag ook wilt hardlopen, is het meestal onvermijdelijk om ’s avonds te lopen. Soms zijn er echter wel degelijk alternatieven voor een eenzame hardlooptraining in de duisternis.

  • Ga met het openbaar vervoer naar je werk, neem je hardloopkleren mee en loop terug naar huis
  • Heb je een douche op je werk? Neem een paar boterhammen en je hardloopkleding mee en doe een korte, maar intensieve training in je lunchpauze. Hoeft je niet veel meer dan 40-45 minuten te kosten. Bijkomend voordeel: na het lopen ga je extra fit de middag in
  • Ben je lid van een sportschool? Probeer de loopband eens als alternatief voor het buiten hardlopen in het donker. Kies voor een soort training die je buiten meestal niet kunt doen, zoals een verrassingsloop (de loopband varieert elke minuut snelheid en helling) of een heuveltraining.
  • Zoek een loopmaatje voor de donkere trainingen of sluit je (tijdelijk) aan bij een loopclub. Er komen steeds meer loopinitiatieven vanuit bijvoorbeeld de sportschool of fysiotherapeut waarbij je met een groep kan lopen, zonder de verplichtingen of contributie van een ‘echte’ hardloopvereniging
© 2011 - 2024 Michielonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopenHardlopen is een zeer populaire sport, het is zelfs de meest beoefende sport in Nederland. Er zijn veel verschillende re…
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
10 redenen om te gaan hardlopen!10 redenen om te gaan hardlopen!Iedereen weet dat sporten gezond is voor je lichaam. Toch is makkelijker om op de bank te blijven liggen dan lekker te g…
Trainingsschema 10 km hardlopenTrainingsschema 10 km hardlopen10 kilometer hardlopen is voor veel beginnende hardlopers een pittige, maar haalbare uitdaging. Afhankelijk van je basis…

Lekker sporten, ook binnenLekker sporten, ook binnenGelukkig is de groep mensen die sporten als “lekker” ervaart, groeiende. Maar het is altijd goed nog meer mensen enthous…
Leren schaatsenLeren schaatsenLeren schaatsen kan lastig zijn voor iemand die nog nooit geschaatst heeft. Het gladde ijs zorgt dikwijls voor spectacul…
Michielonline (80 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.