Het nut van een warming-up bij sporten

Het nut van een warming-up bij sporten In een goed trainingsschema is een warming-up onmisbaar. Dit stimuleert de bloedsomloop en zo bereidt het lichaam zich voor op de beweging die gaat komen. De warming-up bestaat vaak uit rustig beginnen met wandelen of de spieren rekken. De lichaamstemperatuur stijgt, er wordt meer zuurstof opgenomen en het verhoogt de hartslag alvast een beetje. De opgewarmde spieren zorgen ervoor dat je beter kunt presteren en de kans op blessures is verkleind.

De warming-up

De warming-up is het opwarmen van je lichaam voorafgaand aan een sportprestatie. Deze warming-up bereidt je lichaam zowel lichamelijk als geestelijk voor op wat er komen gaat. De temperatuur van je lichaam stijgt, de zuurstofopname van het bloed verhoogt en je hartslag gaat omhoog. Dat komt vooral doordat de spieren opwarmen. Met opgewarmde spieren zullen allerlei processen tijdens de inspanning beter verlopen en zul je ook beter presteren tijdens het sporten.

Hoe je de warming-up uitvoert

Het ligt er ook aan welke sport je gaat uitoefenen voor de soort warming-up die erbij hoort. Het lichaam wordt alvast voorbereid op de activiteit die gaat komen. Vaak worden tijdens de oefeningen van de warming-up alvast dezelfde bewegingen gemaakt als tijdens de inspanning zelf. Bij hardlopen begin je meestal met wandelen of heel rustig hardlopen. Daarbij kun je oefeningen doen om de doorbloeding en soepelheid van de spieren te verbeteren. Langzaam voer je het tempo wat op door kort wat versnellingen te lopen. De spieren kun je pas het beste rekken als deze warm genoeg zijn. Wanneer het lichaam goed is opgewarmd kun je op volle snelheid gaan hardlopen. Als je bijvoorbeeld gaat fietsen of boksen kun je deze activiteit starten op een niet intensieve wijze en zo het lichaam opwarmen en voorbereiden.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay

Hoe lang duurt een warming-up?

Het ligt aan de soort inspanning hoe lang een warming-up hoeft te duren. Er zijn geen vaste regels voor. Bij een rustige duurloop met hardlopen is beginnen met langzaam joggen voldoende. Mocht je een intervaltraining willen doen is het verstandig om een kwartier warming-up te doen omdat er dan meer wordt gevraagd van je lichaam dan een rustige duurloop. Indien je een wedstrijd gaat hardlopen is het verstandig nog meer warming-up te doen. Hoe kouder het buiten is hoe meer tijd je moet uittrekken voor een warming-up. Indien het zeer koud is buiten, kun je ervoor kiezen de warming-up binnen uit te voeren.

Blessures voorkomen

Er zijn nauwelijks aanwijzingen om aan te nemen dat een warming-up blessures kan voorkomen of het risico hierop verminderen. De meningen hierover zijn verdeeld. Toch is de warming-up een goede manier om je op de prestatie voor te bereiden. Zeker als er een voorbereiding plaats vindt voor een wedstrijd. Je kunt je dan zowel lichamelijk als geestelijk erop voorbereiden. Wel is er uit onderzoek gebleken dat rekoefeningen van spieren geen effect heeft op het voorkomen van blessures.

Verbeterde sportprestatie

Onderzoek heeft aangetoond dat het doen van een warming-up de sportprestaties in positieve zin beïnvloedt. Het doet zowel de snelheid als explosiviteit toenemen. De spieren raken hierdoor beter doorbloed waardoor ze beter kunnen functioneren. Indien de intensiteit van de warming-up te hoog ligt kan het de sportprestatie vooral bij duursporters nadelig beïnvloeden. Een korte warming-up van een kwartier is over het algemeen effectiever dan een lange warming-up van drie kwartier.

Cooling-down

Als je klaar bent met de inspanning kun je de lichaamstemperatuur weer laten zakken door een cooling-down te doen. Zo zullen de afvalstoffen ook beter afgevoerd worden. Op deze manier herstelt je lichaam sneller van de inspanning. Je kunt het een beetje zien als een warming-up, maar dan andersom. Je kunt er voor kiezen om na afloop ook wat lichte rekoefeningen te doen. Over het algemeen is een cooling-down van ongeveer tien minuten voldoende.
© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sportblessures: voorkomen is beter dan genezenSportblessures: voorkomen is beter dan genezenIs sport wel zo gezond als beweerd wordt? Hoe zit het dan met blessures? Is sporten onnodig risico nemen, of kunnen we v…
Spierpijn: Hoe ontstaat het en wat kan ik hiertegen doen?Spierpijn: Hoe ontstaat het en wat kan ik hiertegen doen?Spierpijn ontstaat wanneer je de spieren in je lichaam overbelast. Dit gebeurt meestal bij het sporten omdat de spieren…
Hardlopen: warming-up en cooling-downWe hebben het allemaal wel eens gehoord: je lichaam opwarmen voordat je gaat sporten is belangrijk, evenals de cooling-d…
Hoe verbeter ik mijn conditie?Hoe verbeter ik mijn conditie?Wil je je conditie gaan verbeteren omdat je conditie verminderd is de afgelopen jaren? Lees dan hieronder hoe je dit kan…
Trainen in de kouTrainen in de kouTrainen in de winter helpt niet? Zéker wel! Niemand hoeft een pauze voor trainen in de kou in te lassen als hij een aant…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OmarMedinaFilms, Pixabay
  • www.runinfo.nl
  • www.optimaalsporten.nl
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 03-10-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.