‘s Nachts hardlopen

Wil je eens buiten de platgetreden paden van de dagloop presteren? Dan kan een nachtelijke workout iets voor jou zijn. Zien en gezien worden, wordt dan jouw adagio, want veiligheid boven alles!

Nieuwe sensaties

Het lijkt vreemd in deze drukke en lawaaierige tijden, de stilte en de eenzaamheid van de natuur op te zoeken voor het ochtendgloren als iedereen nog zit te pitten onder zijn donsdeken, maar origineel en ontspannend is het wel! Misschien is het wel wat voor jou, rennen in het park of op het platteland na een lange dagtaak. ‘s Nachts zal je een bekende omgeving vanuit een ander standpunt bekijken en jezelf zo vrij als een vogeltje voelen. Al je zintuigen worden gestimuleerd en je wordt overweldigd door een fantastisch ontspannen gevoel alsof je een antistresspilletje hebt genomen. Je kan het vergelijken met door een tunnel lopen: alsof je razendsnel voortbeweegt en overvallen wordt door allerlei onbekende sensaties. Laat je evenwel niet door deze roes leiden en ga niet te snel van start, want een te grote inspanning zal je verhinderen om straks makkelijk weer in te slapen.

Aangepaste uitrusting

Zien en gezien worden: ziedaar het credo van de nachtloper. Zorg voor een degelijke ‘mijnwerkerslamp’ zodat je obstakels op je weg meteen opmerkt en door mogelijke nachtraven ook gezien wordt. Je kan deze lampen makkelijk in sportwinkels of gespecialiseerde trekkingzaken vinden. Om de zichtbaarheid te vergroten kan je er ook eentje aan je middel bevestigen of in de hand houden. Uit voorzorg is het best reservebatterijen bij te hebben, mocht er zich een probleem voordoen dat je niet in de complete duisternis terechtkomt en heelhuids weer thuisgeraakt.

Om beter gezien te worden schaf je je ook reflecterende kledij aan die tegelijkertijd warm is, want ‘s nachts is het een stuk frisser dan overdag. Vergeet ook geen running belt, een loopriem, met drank, want wie ‘s nachts loopt verbruikt ook meer energie.

Obstakels en pijnpunten

Waarschijnlijk zal je in het begin van je loop moeite hebben met het zicht want je ogen moeten zich aanpassen aan de duisternis en je dient extra op te letten voor eventuele obstakels op het terrein, oneffenheden die je overdag niet hebt opgemerkt. Zelfs het landen op de grond tijdens het lopen zal ‘anders’ overkomen. Maar langzaamaan zullen je ogen zich aanpassen aan de andere omstandigheden en de toestand van het terrein evalueren, de verraderlijke stenen of boomstronken tijdig ontwaren zodat je verzwikkingen voorkomt.

Je zult de neiging hebben om je snelheid aan te passen omdat je extra waakzaam moet zijn voor mogelijke hindernissen of oneffenheden, maar weet dat als je ‘s nachts loopt je je gezichtsscherpte verbetert, je concentratievermogen verhoogt en je je evenwichtsgevoel oefent.

Adviezen

Draag er zorg voor op de openbare weg aan de linkerkant te lopen zodat je de wagens ziet afkomen en niet verrast wordt. Blijf echter op vertrouwde grond en waag je niet op avontuur op onbekend terrein. Het is niet het ogenblik om nieuwe wegen uit te testen als de nachtelijke kou je kan bevangen. Neem een gsm (mobieltje) mee die je vooral niet bent vergeten op te laden, mocht je een kwetsuur oplopen of met een ander probleem geconfronteerd worden. Je veiligheid primeert!

Waarom trouwens geen training inlassen met enkele vrienden? Op deze manier wordt het een aangename tocht, kun je wat ongedwongen praten en voel je je veiliger op dit ongewoon uur. Zo wordt het een ludieke activiteit waarover je nog lang zal napraten.
© 2012 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trainingsschema 10 km hardlopenTrainingsschema 10 km hardlopen10 kilometer hardlopen is voor veel beginnende hardlopers een pittige, maar haalbare uitdaging. Afhankelijk van je basis…
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Hardlopen voor gevorderdenHardlopen voor gevorderdenAls hardlopen je hobby is (geworden), wil je wellicht een langere afstand kunnen hardlopen of juist dezelfde afstand ste…
Hardlopen in het donkerHardlopen in het donker is voor veel hardlopers gedurende de herfst- en wintermaanden onvermijdelijk. Overdag heb je gee…

Trainen in de kouTrainen in de kouTrainen in de winter helpt niet? Zéker wel! Niemand hoeft een pauze voor trainen in de kou in te lassen als hij een aant…
Hardlopen: het principe van de supercompensatieHardlopen: het principe van de supercompensatieHardlopers die trainen om hun vormpeil te verhogen en hun prestaties te verbeteren kunnen niet omheen het principe van d…
Bronnen en referenties
  • Running Attitude 119, februari 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.