Geschiedenis van de Hopman Cup (1989-2018)

Het internationale tennis kent drie verschillende landenwedstrijden. Naast de Davis Cup voor mannen en de Fed Cup voor vrouwen is er ook jaarlijks de Hopman Cup voor gemengde landenteams. Sinds 1989 staat de wedstrijd jaarlijks op de internationale kalender van de ITF (Internationale Tennis Federatie). Het toernooi vindt jaarlijks half januari plaats in het Australische Perth en is genoemd naar de ex-tennisser en ex-tenniscoach Harry Hopman. Het is de officieuze aftrap voor het nieuwe tennisseizoen en een goede voorbereiding op de Australian Open eind januari; het eerste Grand Slam toernooi.

Harry Hopman

Personalia

  • Geboren: 12 augustus 1906
  • Overleden: 27 december 1985 (79 jaar)
  • Spel: rechtshandig, enkelhandige backhand

Biografie

Harry Hopman was in de jaren dertig een internationale toptennisser. Driemaal stond hij in de finale van de Australian Open, maar verloor alle finales. In het dubbelspel was hij succesvoller. Hij won tweemaal het herendubbel van de Australian Open en het gemengd dubbel maar liefst vier keer. Deze titels won hij aan de zijde van zijn eerste vrouw Nell Hall. In 1933 won hij tevens de US Open in het gemengd dubbel, maar ditmaal met de Amerikaanse Alice Marble.

Na zijn loopbaan was hij gedurende 22 jaar (1938-1939 en 1950-1969) coach van het Australische Davis Cup team. Als speler was hij driemaal actief in de Davis Cup, zonder groot succes. Als coach was hij veel succesvoller; hij leidde "The Aussies" naar 16(!) Davis Cup titels. In 1978 kreeg hij een plaatsje in de International Tennis Hall of Fame. Vier jaar na zijn dood in 1985 werd als eerbetoon de Hopman Cup naar hem genoemd.

Erelijst

Enkelspel
  • Australian Open finalist: 1930, 1931, 1932

Dubbelspel
  • Australian Open winnaar: 1929, 1930
  • Australian Open finalist: 1931, 1932
  • Roland Garros finalist: 1930, 1948
  • US Open finalist: 1939

Gemengd dubbel
  • Australian Open winnaar: 1930, 1936, 1937, 1939
  • Australian Open finalist: 1940
  • Wimbledon finalist: 1932, 1935
  • US Open winnaar: 1933

Hopman Cup

Toernooiopzet

Acht landen strijden om de Hopman Cup. Elk land vaardigt een mannelijke en vrouwelijk tennisser af. Op één dag wordt er een herenenkel, een damesenkel en een gemengd dubbel gespeeld. Telkens om twee gewonnen sets. De laatste jaren worden de teams in twee poules van vier verdeeld en de groepswinnaars spelen de finale. In de beginjaren werd er volgens het knock-out systeem gespeeld. Dat men is overgestapt op het poulesysteem heeft twee redenen. Elk land speelt sowieso drie wedstrijden en heeft dus goede voorbereidingswedstrijden voor de Australian Open. (De Hopman Cup is namelijk geen belangrijke wedstrijd voor de meeste tennissers en levert ook geen punten op voor de ATP- of WTA-ranking). Bovendien waren wedstrijden soms na twee gewonnen enkelspelen al beslist en deed het gemengd dubbelspel er niet meer toe. In poulewedstrijden is het gemengd dubbel nog wel van belang, omdat bij gelijk eindigen in de poule er gekeken word naar het aantal partijen dat er gewonnen is.

In tegenstelling tot de Davis Cup en de Fed Cup wordt de Hopman Cup altijd op dezelfde ondergrond gespeeld (hardcourt-indoor), op dezelfde plaats (Perth, Australië) en in toernooivorm. De Davis Cup en Fed Cup worden door het jaar heen gespeeld in verschillende maanden, op verschillende ondergronden, op verschillende plaatsen en hebben de finale op het einde van het jaar.

Resultaten

jaarwinnaarspelersfinalistspelers
1989Tsjecho-SlowakijeSuková/MečířAustraliëMandlíková/Cash
1990SpanjeSánchez Vicario/SánchezUSAShriver/McEnroe
1991Joego-SlaviëSeles/PrpićUSAGarrison/Wheaton
1992ZwitserlandMaleeva/HlasekTsjechoslowakijeSuková/Nováček
1993DuitslandGraf/StichSpanjeSánchez Vicario/Sánchez
1994TsjechiëNovotná/KordaDuitslandHuber/Karbacher
1995DuitslandHuber/BeckerOekraïneMedvedeva/Medvedev
1996KroatiëMajoli/IvaniševićZwitserlandHingis/Rosset
1997USARubin/GimmelstobZuid-AfrikaCoetzer/Ferreira
1998SlowakijeHabšudová/KučeraFrankrijkPierce/Pioline
1999AustraliëDokić/PhilippoussisZwedenCarlsson/Björkman
2000Zuid-AfrikaCoetzer/FerreiraThailandTanasugarn/Srichaphan
2001ZwitserlandHingis/FedererUSASeles/Gambill
2002SpanjeSánchez Vicario/RobredoUSASeles/Gambill
2003USAS.Williams/BlakeAustraliëMolik/Hewitt
2004USADavenport/BlakeSlowakijeHantuchová/Kučera
2005SlowakijeHantuchová/HrbatýArgentiniëDulko/Coria
2006USARaymond/DentNederlandM.Krajicek/Wessels
2007RuslandPetrova/TursunovSpanjeMedina/Robredo
2008USAS.Williams/FishServiëJanković/Djokovic
2009SlowakijeCibulková/HrbatýRuslandSafina/Safin
2010SpanjeMartinez/RobredoEngelandRobson/Murray
2011USAMattek-Sands/IsnerBelgiëHenin/Bemelmans
2012TsjechiëKvitová/BerdychFrankrijkBartoli/Gasquet
2013SpanjeMedina/VerdascoServiëIvanovic/Djokovic
2014FrankrijkCornet/TsongaPolenRadwańska/Panfil
2015PolenRadwańska/JanowiczUSAS.Williams/Isner
2016AustraliëGavlirova/KyrigosOekraïneSvitolina/Dolgopolov
2017FRankrijkMladenovic/GasquetUSAVandeweghe/Sock
2018ZwitserlandBencic/FedererDuitslandKerber/Zverev

Meervoudige winnaars

Bij de landen hebben de Verenigde Staten al zesmaal de Hopman Cup gewonnen, gevolgd door Spanje (4x) en Slowakije (3x). In 2002 won de Spaanse Arantxa Sánchez-Vicario als eerste voor de tweede maal de Hopman Cup. Gevolgd door James Blake (USA) in 2004, Serena Williams (USA) in 2008, Dominik Hrbatý (Slw) in 2009 en Tommy Robredo (Spa) in 2010. Nog geen enkele speler of speelster won de Hopman Cup tot dusver driemaal.

Succesvolle koppels

De deelnemers aan de Hopman Cup wisselen regelmatig, maar enkele koppels haalden tweemaal de finale:
koppelwinnaarfinalist
Arantxa Sánchez Vicario/Emilio Sánchez(Spanje)19901993
Amanda Coetzer/Wayne Ferreira (Zuid-Afrika)20001997
Monica Seles/Jan-Michael Gambill (USA) 2001 en 2002

Broer en zus

Niet zelden verschijnen in de Hopman Cup broer en zus samen op de baan. Het Oekraïnse koppel Natalia Medvedeva en Andrei Medvedev bereikten in 1995 de finale, die verloren werd van Duitsland. In 2009 verloren de Russische zus en broer Dinara Safina/Marat Safin de finale van Slowakije. Maar het bekendste duo van de Hopman Cup is ongetwijfeld Arantxa Sánchez Vicario met haar broer Emilio Sánchez. Vijfmaal vertegenwoordigden zij Spanje tijdens de Hopman Cup, met winst in 1990 als hoogtepunt.

Toekomst

Tot nu toe heeft de Hopman Cup niet de status kunnen bereiken van Davis Cup of Fed Cup. Veel spelers zijn niet geïnteresseerd in het toernooi of gebruiken het enkel als opwarmer voor de Australian Open. In de loop der jaren is het spelen van dubbelpartijen steeds meer een specialiteit aan het worden. En zeker het gemengd dubbel wordt nog zelden op topniveau gespeeld. Buiten de Grandslamtoernooien en de Olympische Spelen zijn er weinig gemengd dubbeltoernooien die aanspreken. Bovendien kan een speler geen punten verdienen voor zijn of haar ranking. Dat maakt het dus nog onaantrekkelijker. Ook het tijdstip (eerste helft januari) is niet ideaal. Maar verder was er geen plaats in de overvolle internationale kalender.

Dat wil niet zeggen dat het geen prestigieuze prijs is. Al vele (oud)-nummers 1 van de wereld hebben deelgenomen en vaak ook gewonnen (Roger Federer, Serena Williams, Martina Hingis, Boris Becker, Steffi Graff). Bovendien is je land vertegenwoordigen ook altijd een eer. Dat de Hopman Cup ooit zal uitgroeien tot een topwedstrijd valt te betwijfelen, maar het zal ook niet zomaar van de kalender verdwijnen. Dat laten de sportgekke Australiërs niet zo maar gebeuren!

Lees verder

© 2015 - 2024 Tedje8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebruiksaanwijzing voor het padvinderspelGebruiksaanwijzing voor het padvinderspelHet padvinderspel is een nostalgisch Nederlands kaartspel geschikt om een gezellig moment met vrienden, kinderen of fami…
Jongensboek: Sam (de hond) van Edward van de VendelVoor alle jongens die een hond willen, of een hond hebben, of honden leuk vinden. Twee heerlijke boeken over een prachti…
Prijzengeld Grand Slams tennis in 2020Prijzengeld Grand Slams tennis in 2020In het tennis valt een serieuze stuiver te verdienen. Tenminste, als je tot de (sub)top van de wereld behoort, want er i…

Wat verdient een tennisser aan prijzengeld?Tennis staat bekend als één van de populairste sporten ter wereld en er zijn dan ook maar weinig mensen die de namen Fed…
Hoe word je een betere tennisser?Hoe word je een betere tennisser?Hoe verbeter ik mijn tennisspel en kan ik eindelijk mijn tegenstanders verslaan? Mijn service, return, voetenwerk: het m…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hopman_Cup (bezocht op 11 januari 2015)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Harry_Hopman (bezocht op 11 januari 2015)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Hopman_Cup (bezocht op 11 januari 2015)
  • http://hopmancup.com/ (bezocht op 11 januari 2015)
Tedje8 (51 artikelen)
Laatste update: 06-01-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.