Systema, Russische krijgskunde

Systema (Система) is een vechtkunst die uit Rusland afkomstig is. Systema is de ‘gevechtstraining’ van de Russische antiterreureenheden bekend als Spetsnaz. Het is door de eeuwen heen ontwikkeld op basis van kennis die de Russen opdeden van binnenvallende volkeren. Ook gingen de Russen zelfstandig op zoek naar gevechtstechnieken. Zo ontstond in de jaren twintig van de afgelopen eeuw het Sambo. Hieruit werd het systema verder ontwikkeld. Systema maakt gebruik van een minimum aan energie om een maximum aan effect te scoren. Daarbij maakt systema gebruik van ademhaling, ontspanning, structuur en beweging. Het is een op realiteit gebaseerde zelfverdediging door o.a. scenario trainingen.

Spetsnaz

De speciale eenheden (spetsnaz) worden opgeleid om zowel staatsgevaarlijke (terreur)groeperingen, vijandelijke eenheden als zware criminelen aan te pakken. Daarbij is een goede beheersing van lichaam en geest een uitermate belangrijk wapen. Non-destructie en energiebesparing zijn daarbij cruciaal. Systema is hier speciaal voor ontwikkeld. De Russen hebben de kennis van het systema altijd zorgvuldig geheim gehouden. Inmiddels is er wel een commerciële, recreatieve vorm in het westen bekend. Het echte spetsnaz systema wordt niet vrijelijk aan een ieder aangeboden. Zowel in Duitsland als Nederland zijn er enkele gesloten kleinere groepen actief met deze spetsnaz systema trainingen. Deze trainingen zijn no nonsense en compromisloos in tegenstelling tot het recreatieve systema. De recreatieve systema trainingen voor het grote publiek zijn vrijelijk toegankelijk bij enkele sportscholen. Daarbij ligt de nadruk meer op ontspanning en stressreliëf.

Wetenschappelijke bewegingsleer

Systema is meer een bewegingsleer dan een gevechtsmethode. Men maakt geen gebruik van standaard technieken, standaard oplossingen en/of techniekseries. Ook kent het systema geen banden, rangen en gevechtstanden. Met name tijdens de Koude Oorlog werd het systema verder ontwikkeld vanuit de wetenschap van met name:
  • Anatomie
  • Fysiologie
  • Biochemie
  • Biomechanica
  • Psychologie
  • Mechanica (voor o.a. wapenkennis)

Vier kernprincipes

1 Ademhaling

Een goede ademhaling is van belang voor alle biochemische processen in het lichaam. De ademhaling wordt vaak verstoord in een acute stress-situatie bijv. een onverwachtse aanval. Het snel op orde krijgen van de ademhaling geeft een verhoogde overlevingskans. Voor het dagelijkse leven betekend een goede ademhaling een verbetering van gezondheid.

2 Beweging

Beweging zowel van lichaam als geest is noodzakelijk om een aanval op tijd te kunnen ontwijken dan wel te neutraliseren. ‘Stil staan is dood gaan’. Snel, effectief bewegen zonder overtollig energie verlies is belangrijk. Soepel en flexibel kunnen bewegen voorkomt ook blessures in het gewone leven.

3 Structuur

Structuur of wel de houding van een persoon kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Effectief handelen tegen de structuur van een aanval betekend 'het laten instorten van de lichamelijke of geestelijke structuur' waardoor de aanval wordt gestopt. Zorgen dat het eigen lichaam een goede structuur heeft en een stabiele geest is uiteraard een onderdeel dat niet wordt vergeten

4 Ontspannen

Ontspannen blijven van lichaam en geest betekent niet dat er geen krachtige actie wordt ondernomen. Maar wel dat een minimale inzet van energie een zo effectief mogelijk resultaat oplevert. Bij systema wordt er eerder “zacht ontvangen en hard gegeven”.

Complete Realistische Trainingen

Anders dan bij vechtsporten geldt voor de spetsnaz dat alles praktisch toepasbaar moet zijn. Hierdoor zijn systematrainingen geheel anders dan van vechtsporten. Het ‘spelen’ van realistische situaties zoals bijvoorbeeld een overval bij het pinnen behoort standaard tot de trainingen. In de trainingen houdt men rekening met de pre- en post- periode van bijvoorbeeld een aanval. Kan men een situatie vooraf herkennen en daardoor ombuigen danwel voorkomen dan is dit te verkiezen boven een daadwerkelijk gevecht. Ook wordt er rekening gehouden met de psychologische effecten van bijvoorbeeld zelfverdediging. Het om gaan met traumatische ervaringen is dan ook een onderdeel van systematrainingen. Tevens wordt er aandacht besteed aan EHBO.
© 2012 - 2024 Irbis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vechtsport, lekker tegen stressVechtsport, lekker tegen stressIn de drukke maatschappij van tegenwoordig weet iedereen wel hoe het is om stress te hebben. Om die stress te lijf te ga…
De geschiedenis van terreurdreiging en angst voor terreurDe angst voor een terreuraanslag kan de Nederlandse reizigers als een donkere wolk overschaduwen. De vrees om plotseling…
Een vertekend beeld van de werkelijkheidEen vertekend beeld van de werkelijkheidWij als burgers nemen vaak alles in het nieuws aan als waarheid. We weten wel dat het nieuws niet altijd even realistisc…

Is vechtsport wel geschikt voor vrouwen?Is vechtsport wel geschikt voor vrouwen?Vechtende vrouwen, het is een veel voorkomend verschijnsel. Alleen er zijn verschillende soorten manier waarop je als vr…
Vechtsporten: KarateVechtsporten: KarateKarate is een zelfverdedigingssport uit Okinawa, een eiland in Japan. Letterlijk betekent “karate” de lege hand. De voll…
Reactie

Marc, 21-04-2013
Goedenavond,

in het stukje over Systema staat o.a.:
"Zowel in Duitsland als Nederland zijn er enkele gesloten kleinere groepen actief met deze spetsnaz systema trainingen. Deze trainingen zijn no nonsense en compromisloos in tegenstelling tot het recreatieve systema."

Ik wil graag weten of het voor particulieren zoals ik mogelijk is om deze Systema variant te leren.

Weet iemand dat? En als dat kan, waar dan?

Ik ben benieuwd.

Groeten, Marc Reactie infoteur, 02-05-2013
Hoi Marc,
Dat kan zeker. Kijk even op www.thesystem.nu voor meer info.

Groet,
Irbis

Irbis (13 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.