InfoNu.nl > Sport > Vechtsport > Boksen 2017: Mayweather - McGregor, het gevecht van de eeuw

Boksen 2017: Mayweather - McGregor, het gevecht van de eeuw

Boksen 2017: Mayweather - McGregor, het gevecht van de eeuw De Amerikaan Floyd Mayweather Jr. wordt beschouwd als één van de beste boksers aller tijden. Hij won de profwereldtitel in vier verschillende gewichtsklassen. De Ier Conor McGregor is de grote ster in de MMA (Mixed Martial Arts) bij de bond UFC. Op 26 augustus 2017 vindt er in Las Vegas een bokswedstrijd plaats tussen Mayweather en McGregor. Door veel liefhebbers van vechtsport wordt het gevecht 'Mayweather vs McGregor' al beschouwd als het gevecht van de eeuw. Het duel 'Mayweather vs McGregor' wordt onder meer door de Amerikaanse zender Showtime live op tv uitgezonden.

Biografie: Floyd Mayweather Jr.

Op 24 februari 1977 werd hij geboren, met als officiële naam Floyd Joy Sinclair. De naam Sinclair is de achternaam van zijn moeder. Later nam hij officieel de achternaam van zijn vader aan. Die vader is de ex-profbokser Floyd Mayweather (geboren in 1952). Sinds zoonlief de achternaam van z'n vader aannam wordt de zoon doorgaans Floyd Mayweather Jr. genoemd en de vader Floyd Mayweather Sr.

Familie Mayweather

De familie Mayweather heeft een grote geschiedenis in het boksen. Behalve Floyd junior en Floyd senior waren ook twee broers van senior prominente profboksers: Jeff Mayweather en Roger Mayweather. Roger won twee wereldtitels in twee verschillende gewichtsklassen. Deze oom Roger was in het verleden één van de trainers van Floyd Jr. Ook vader Floyd Mayweather senior is in diverse fases van de carrière van junior diens trainer geweest.

Ontwikkeling

Floyd Mayweather Jr. had een moeilijke jeugd. Zijn moeder was een drugsverslaafde. Zijn vader was veel afwezig. Wanneer vader en zoon wel bij elkaar waren, dan gingen ze altijd samen naar de 'gym' om daar te trainen. Mayweather Jr. maakte zijn opleiding aan de 'high school' niet af. Hij had slechts één levensdoel: profbokser worden. Nooit in zijn leven heeft hij erover nagedacht om een ander beroep te kiezen.

Olympisch boksen

Bij de amateurboksers was Mayweather in 1996 de grote favoriet voor de Olympische titel in het vedergewicht. In de halve finale werd hij echter uitgeschakeld door de Bulgaar Todorov. De Amerikaanse bond tekende protest aan tegen dat jurybesluit, maar dat baatte niet. Mayweather moest genoegen nemen met een bronzen medaille.

Profcarrière

In oktober 1996 kwam de jeugddroom van Floyd Mayweather uit: hij maakte zijn debuut als profbokser. In totaal bokste hij in zijn carrière 49 profwedstrijden. Hij won ze allemaal. 26 keer zegevierde Mayweather via een knock-out. 23 keer won hij via een jurybeslissing. In 1998 won hij bij de bond WBC zijn eerste profwereldtitel in het 'Super Featherweight'. Daarna zouden nog heel veel overwinningen in profwereldtitelgevechten volgen.

Het opzienbarende aan deze ongeslagen profbokser is echter vooral, dat Mayweather in de loop der jaren het aandurfde om steeds weer nieuwe, zwaardere concurrentie op te zoeken in zwaardere gewichtklassen. In totaal werd hij wereldkampioen in vijf verschillende gewichtklassen. Mede door deze combinatie (ongeslagen in meerdere gewichtsklassen) wordt hij door velen beschouwd als één van de allerbeste boksers aller tijden.

Statistieken

Mayweather heeft een lengte van 173 centimeter. Hij heeft een ‘reach’ van 183 centimeter. De bijnamen van Mayweather zijn ‘Money’ en ‘Pretty Boy’.

Gevecht van de eeuw: Mayweather-Pacquiao

In mei 2015 vocht Mayweather al eens een wedstrijd die aangekondigd werd als 'het gevecht van de eeuw'. Zijn tegenstander was de Filistijn Manny Pacquiao, die eveneens faam had gemaakt door in veel verschillende gewichtsklassen de wereldtitel te pakken. Mayweather won dit gevecht. Financieel was dit waarschijnlijk het lucratiefste gevecht aller tijden. De omzet was circa 600 miljoen dollar, waarvan een groot deel als prijzengeld werd uitgedeeld aan de twee deelnemers.

Comeback Mayweather

Na zijn legendarische gevecht tegen Manny Pacquiao vocht Mayweather nog maar één officiële bokswedstrijd. De tegenstander daarbij was zijn landgenoot Andre Berto. Het gevecht vond plaats op 12 september 2015. Na deze 49e profzege leek er definitief een einde te komen aan zijn bokscarrière. In daaropvolgende periode groeiden echter de geruchten dat Mayweather toch nog een comeback zou overwegen, voor een gevecht tegen een andere levende legende uit de wereld van de vechtsport: Conor McGregor.

Biografie: Conor McGregor

Conor Anthony McGregor werd op 14 juli 1988 geboren in de Ierse hoofdstad Dublin. Hij is een specialist in de Mixed Martial Arts (MMA), een vechtsport die soms ook wel 'kooivechten' wordt genoemd. De Ier McGregor is actief voor de bond UFC (Ultimate Fighting Championship). Sinds 2008 is hij professional. Hij heeft 24 officiële profwedstrijden gevochten. Daarvan won hij er 21, waarvan 18 middels knock-out. McGregor heeft in zijn profcarrière drie nederlagen geleden.

Wereldkampioen in diverse gewichtsklassen

Een parallel tussen Conor McGregor en Floyd Mayweather jr. is dat ook McGregor zij uitdagingen opzoekt in zwaardere gewichtsklassen. In 2015 werd McGregor wereldkampioen in het vedergewicht (maximaal 66 kilo). Vervolgens pakte hij in 2016 ook de wereldtitel in de gewichtsklasse lichtgewicht (maximaal 70 kilo). Daarmee was McGregor de eerste vechter aller tijden die bij de bond UFC tegelijkertijd wereldtitels had in meerdere gewichtsklassen.

Statistieken McGregor

Hij heeft een lengte van 1,75 meter en een wedstrijdgewicht van 70 kilo. Zijn ‘reach’ is 188 centimeter. De bijnamen van McGregor zijn The Notorious en Mystic Mac.

Voorbeschouwing: Mayweather-McGregor

Het verhaal over dit 'gevecht van de eeuw' begon in de zomer van 2015. McGregor gaf toen tijdens een talkshow aan dat hij zeker ooit tegenover Mayweather in de ring wilde staan. In eerste instantie leek dit slechts een losse opmerking tijdens een talkshow te zijn, maar in 2016 leek het een steeds serieuzer plan te worden. Diverse kranten en websites brachten in het voorjaar van 2016 geruchten dat het gevecht mogelijk al in de zomer van 2016 zou plaatsvinden. Dat bleek echter niet het geval te zijn.

Bokslicentie

In december 2016 laaiden de geruchten over het gevecht wederom op, toen McGregor een bokslicentie aanvroeg, wat een voorwaarde is om het tegen Mayweather op te kunnen nemen in de boksring.

Prijzengeld Mayweather vs McGregor

Begin 2017 werd McGregor in Las Vegas gesignaleerd en volgens het geruchtencircuit was hij daar, in de thuishaven van Mayweather, voor onderhandelingen over een mogelijk gevecht. Mayweather heeft niet voor niets als bijnaam 'Money'. Hij behoort tot de bestbetaalde sporters aller tijden. Mayweather verdiende vele honderden miljoenen dollars aan prijzengeld. Voor zijn comeback eist hij daarom ook een enorm prijzengeld. Het was nog af te wachten of het financiers zou lukken om aan de eisen van Mayweather te voldoen en een extreem grote prijzenpot voor het gevecht Mayweather-McGregor te regelen.

Datum: 26 augustus 2017

Uiteindelijk werd medio juni 2017 officieel bekend gemaakt dat het gevecht 'McGregor vs Mayweather' werkelijk plaats gaat vinden. De datum van de wedstrijd is 26 augustus 2017. De locatie is de T-Mobile Arena in Paradise (Las Vegas) te Nevada. Volgens het geruchtencircuit is het prijzengeld bij dit gevecht circa 100 miljoen dollar.

Voorbeschouwing: Favoriet?

Wanneer Mayweather en McGregor tegenover elkaar in de ring zullen staan, zal de Amerikaan al ouder dan 40 jaar zijn, terwijl McGregor nog steeds in de bloei van z'n leven is als 28- of 29-jarige. Toch is Mayweather zonder enige twijfel de absolute favoriet voor de zege in dit gevecht. Mayweather behoort immers tot de grootste boksers aller tijden, terwijl McGregor wel een buitengewoon goede vechter in de MMA is, maar als bokser toch echt de ervaring lijkt te missen om een grootheid zoals Mayweather te kunnen verslaan.

Mayweather vs McGregor: Live? Tv? Livestream?

Verenigde Staten: live bij Showtime

In Amerika wordt de bokswedstrijd tussen de Amerikaan Floyd Mayweather en de Ier Conor McGregor live op tv uitgezonden door de zender Showtime, in hun programma ' Showtime Championship Boxing'. De wedstrijd is op die zender alleen via 'pay per view' te zien. Mogelijk zal Showtime ook een betaalde livestream van Mayweather-McGregor beschikbaar hebben op het intenet.

Op tv in Nederland?

In Nederland wordt de wedstrijd mogelijk live op tv wordt uitgezonden door een zender van FOXSport. Zij zijn namelijk doorgaans ook de zendgemachtigde bij de wedstrijden van McGregor in de UFC. Aangezien deze wedstrijd echter officieel los staat van zijn UFC-contract, zullen er mogelijk andere kapers op de kust liggen om deze wedstrijd in Nederland live op tv uit te zenden. Naast FOXSports zijn ook Ziggo Sport en RTL7 zenders die regelmatig live vechtsport in Nederland op tv uitzenden en misschien ook interesse in deze match hebben. Mogelijk is de wedstrijd ook live op het internet te volgen via een stream op de site van UFC TV (pay per view). Zodra er meer info is over mogelijke tv-uitzendingen van deze wedstrijd op tv of via livestreams, dan wordt die info hier gemeld.
© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Ierse MMA-vechter: Conor 'The Notorious' McGregorDe Ierse MMA-vechter: Conor 'The Notorious' McGregorConor McGregor ook wel 'The Notorious' of 'Mystic Mac' genoemd is een Ierse MMA-vechter die er voor het eerst in slaagde…
Mcgregor (Fashion Group) en GaastraMcgregor (Fashion Group) en GaastraMcGregor en Gaastra behoren tot hetzelfde bedrijfsconcern. Beide modemerken hebben een lange geschiedenis. Zij zijn erg…
De best betaalde sporters ter wereldDe best betaalde sporters ter wereldVan alle sportteams ter wereld verdienden de Europese voetbalteams in 2011 het meeste. En van alle sporters verdienden i…
Leiderschap: Theorie X en theorie YDe manier waarop managers hun ondergeschikten zien verschilt van persoon tot persoon. Douglas McGregor deed hier onderzo…
Sport in december 2016 - live op tv en/of via livestreamSport in december 2016 - live op tv en/of via livestreamDe laatste maand van het jaar staan er genoeg internationale topsportevenementen op de planning. Het aanbod is divers. S…
Bronnen en referenties
  • http://www.bbc.co.uk/bbcthree/item/86f00531-5bca-478b-957d-9b66ea04faf5
  • http://uk.ufc.com/fighter/conor-McGregor
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Floyd_Mayweather_Jr.
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Floyd_Mayweather_Jr._vs._Manny_Pacquiao
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Floyd_Mayweather_Sr.
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Conor_McGregor
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Roger_Mayweather

Reageer op het artikel "Boksen 2017: Mayweather - McGregor, het gevecht van de eeuw"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-06-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!